Dierenmissies Weekjournaal van 1 juni 2025

Beste lezers,

In dit weekjournaal beginnen we met afscheid van logé Arie, de kennismaking met teefje Paloma, nemen we afscheid van Sara (Sisi), is het ACU van start gegaan, hebben we een asielverlaters, zien we dat er een idiote challenge op internet rondgaat die honden zal traumatiseren. In de vierkante column zien we hoe een fysieke grootte niets te maken heeft met de kwaliteit van een roedelleider en in de onzin van de week zien we dat het niet mee valt om je pa te evenaren. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…

– Vakantie van Arie is ten einde
– Kennismaken met Paloma
– In Memoriam Sara (Saartje)
– Nederlands onderzoeksteam tegen criminele dierenmisstanden (ACU) van start.
– 
Asielverlaters
– Politie: ‘Dode hond’ in portiek Rotterdam, politie neemt hem in beslag
– Een virale challenge bedreigt honden
– Berichten van baasjes: Billy

– Animal Webshop (advertentie)

– Registratie van uw hond is verplicht

– Leuk filmpje ter vermaak. 
– De 4-kanten column van Ton met: De harmonie van honden en de fysieke grootte die niet bepaalt of je een groot leider kunt zijn. 
– (On)zin van de week:  Het valt niet mee om in de voetsporen van je pa te staan

 

Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

.

De week van dag tot dag:

 

Zondag 25 mei 2025.

.

Vakantie van Arie is ten einde.

Vandaag heeft Arie zijn laatste vakantiedag bij ons doorgebracht. Jarenlang was hij elk jaar vaste gast bij ons maar nu gaat hij in september emigreren naar Spanje. Arie is al 9 jaar en zal nu de rest van zijn leven daar doorbrengen. Met veel vrijheid in een grote tuin en een zwembad tot zijn beschikking, alle liefde en zorg van zijn baasjes zal hij daar moeten verblijven. Tja, dat kan natuurlijk ook veel slechter.

Eén paar dingen zijn zeker. We zullen zijn lieve karakter, zijn opgeruimde karakter, zijn gehuil als hij een poes ziet maar er niet achter aan mag gaan en ‘de voorverwarming van ons bed’ gaan missen.

.

.

.

.

.

Maandag 26 mei 2025 

.

Kennismaken met Paloma

Dit is Paloma, Ras: windhond, Geboortedatum: 22/05/2021, Geslacht: vrouwelijk, Gewicht: 21 kg, Afmetingen: 60 hoog 62 lang, Gesteriliseerd: ja, Vaccins en analyse: Ja, ze is gezond. Paloma woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Paloma was in het begin verlegen, maar raakte snel gewend aan ons. Ze is een heel rustige, lieve en onderdanige hond naar andere honden, ongeacht het geslacht. Ze kan goed aan de lijn lopen en stapt zonder problemen in een auto. Ze kan goed met mensen en kinderen overweg. Geschiedenis: Estrella, Tanga, Diana en Paloma zijn door dezelfde eigenaresse aan Elena gegeven. Vanwege haar leeftijd kon deze niet meer voor ze zorgen. Ze wilden haar overdragen omdat twee van hen nog steeds vermist waren. Ze zoekt een thuis waar ze gelukkig en vrij kan zijn in een huiselijke omgeving.

.

Als je meer wilt weten over Paloma of de asielprocedure kijk dan op Dierenmissies – Honden ter Adoptie, mail naar dierenmissies@gmail.com of bel naar 062225271.

.


.

.

Dinsdag 27 mei 2025

.

In Memoriam Saartje

 Vandaag kregen we het trieste bericht dat de schitterende lieve Sara was overleden. De lieverd had in Spanje de naam Sisi gekregen. Op 18 maart 2012 kwam ze in Nederland aan. Marina en haar zoon Julian kwamen haar halen en toen kreeg ze haar nieuwe naam Sara die zij voor de rest van haar leven zou dragen. Door haar lieve karakter en aanhankelijkheid kreeg ze al gauw de koosnaam Saartje. Haar leven werd na de start in Spanje ineens zoveel anders en dat aanvaardde ze met grote dankbaarheid.  Ze was de steun en toeverlaat van de familie en een volwaardig lid van het gezin. Het leven kabbelde voor haar in alle tevredenheid voort. Een verhuizing deerde haar niet zolang ze maar dicht bij de familie was. Een mooie grote tuin was natuurlijk heerlijk om als eigen ruimte te mogen beschouwen.

In 2023 kreeg ze buikpijn en na een onderzoek moest ze onder het mes om haar milt te laten verwijderen omdat daar een grote tumor omheen gegroeid was.  Een 40 cm lange snede in haar buik gaf nog eens aan hoe serieus deze operatie was. Toen het gezwel verwijderd was, was ook de buikpijn weg en gelukkig bleek de tumor niet kwaadaardig te zijn. Ze herstelde voorspoedig  en haar leven ging alles weer zoals vanouds. Tot we vandaag onderstaand berichtje kregen.

Lieve Ton en Annerie, een verdrietig bericht uit Deventer. Afgelopen donderdag hebben wij onze lieve Saartje met pijn in ons hart in laten slapen😢

Afgelopen zaterdag hebben we Saartje begraven op een heel mooi plekje in de tuin waar ze graag lag. Het is zo gek dat ze er niet meer is na ruim 13 jaar. Maar dankbaar dat ze zo lang bij ons is geweest en dat we het samen goed hebben af kunnen sluiten 🙏🥰

.

We wensen Marina en haar gezin alle sterkte met het verwerken met het verlies van hun Saartje.

Lieve groet,
Annerie en Ton


.

.

Woensdag 28  mei 2025

.

Nederlands onderzoeksteam tegen criminele dierenmisstanden van start.

.

Gisteren is de Animal Crime Unit (ACU) officieel van start gegaan. Het gespecialiseerde onderzoeksteam richt zich op het ontmaskeren van internationale en nationale criminele netwerken omtrent mishandeling en illegale handel in dieren. De ACU werkt grotendeels undercover en staat onder leiding van dierencrimefighter Karen Soeters.

Karen Soeters staat aan het hoofd van het onderzoeksteam van de Animal Care Unit.
De Animal Care Unit werkt grotendeels undercover en staat onder leiding van dierencrimefighter Karen Soeters | Foto: Sabine Bison

De ACU is een initiatief van House of Animals en richt zich met gerichte acties, undercoveronderzoek en juridische stappen op criminele netwerken die dieren structureel uitbuiten.

Nederlands Onderzoeksteam

Uit praktijkervaring en ook onderzoek van de dierenwelzijnsorganisatie blijkt dat de misstanden toenemen en vaker verweven zijn met georganiseerde misdaad. Met de oprichting van de ACU wil House of Animals een signaal afgeven dat deze vorm van criminaliteit serieus moet worden genomen.

.

.

.

.

Louche Belgische puppyhandel moet weg uit Someren
Slachtoffers van illegale puppyhandel | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Georganiseerde misdaad

“Er gaat veel geld om in de dierenhandel“, aldus dierencrimefighter Soeters.

“Alleen al de Europese marktwaarde van honden en katten wordt jaarlijks geschat op ruim 10 miljard euro. Dat maakt dierenhandel, net als drugs, aantrekkelijk voor criminelen. Dierenmishandeling is al lang geen losstaand probleem meer van enkele malafide fokkers en handelaren. In de praktijk zien we dat er complete criminele netwerken actief zijn. Dit zijn geen incidenten meer, maar signalen van gestructureerde ondermijnende criminaliteit. De omvang blijft voor velen onzichtbaar. Dat moet veranderen.”

.

.

.

Rabiës

In Oost-Europese fokfabrieken bijvoorbeeld worden onder meer toy-poedels en pomeriaantjes gefokt en met valse paspoorten naar Nederland gebracht. Soeters:

“De pups zijn jonger dan opgegeven, onvoldoende ingeënt en missen vaak zelfs de rabiësenting. Identiteiten van dierenartsen worden misbruikt om documenten te vervalsen. In Nederland worden de hondjes verkocht met een ‘onschuldig’ verhaal. Zo bleek een Bulgaarse vrouw die vanuit haar Nederlandse appartement twee pups wilde verkopen in werkelijkheid in twee jaar tijd 159 pups te hebben verhandeld – goed voor ruim 2,5 ton, contant betaald.”

 

Ierse racepaarden

Niet alleen de hondenhandel is lucratief voor criminelen volgens Soeters.

“Zo deden we onderzoek naar een overschot van Ierse en Britse racepaarden die niet meer geschikt zijn om mee te racen. Ze zijn te duur om te verzorgen en worden afgedankt. Slachten of euthanasie kost geld. Om er toch geld aan te verdienen, worden de paarden ‘omgekat’ met een nieuwe identiteit en komen zo via Nederlandse en buitenlandse slachthuizen in de voedselketen terecht. Terwijl de paarden absoluut ongeschikt zijn voor consumptie vanwege de medicatie die ze gedurende hun ‘racecarrière’ krijgen toegediend. De slachthuizen waar de paarden naar toe gaan, kunnen hun ware identiteit niet meer achterhalen.”

Aanpak Animal Crime Unit

Tot slot, de aanpak van de ACU combineert onderzoek en juridische actie. In samenwerking met specialisten wordt bewijsmateriaal verzameld voor strafrechtelijke vervolging. Misstanden worden ook publiekelijk blootgelegd via reportages en mediacampagnes, om naast individuele daders ook de systemen erachter aan te pakken. Soeters:

“We willen niet alleen misstanden zichtbaar maken, maar ook juridisch onderbouwen. Ons doel is om dossiers aan te leveren waarmee politie, de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA) of gemeenten echt kunnen ingrijpen. Wij doen het voorwerk, maar we hebben hen nodig om door te pakken.”

.

.

.

.


.

.

Donderdag 29 mei 2025

.

Asielverlaters

Bella

Linda

.

We wensen beiden een fantastisch nieuw leven toe.

.

.

 

.

.

.


.

.

Vrijdag 30 mei 2025

.

.

 

‘Dode hond’ in portiek Rotterdam, politie neemt hem in beslag

.

Beeld: Politie Eenheid Rotterdam DCG

Het was flink schrikken voor de nietsvermoedende voorbijganger die maandagochtend dacht een dode hond te hebben aangetroffen in een portiek in Rotterdam. De politie kwam ter plaatse om te ontdekken dat het niet om een overleden beestje ging.

Soms blijken meldingen van dieren in de problemen uiteindelijk mee te vallen. Maar vaak genoeg moet de politie en brandweer wél breed inzetten op het redden van een beestje dat zichzelf niet meer kan helpen, zoals te zien is in bovenstaande video.

Na melding van de bezorgde burger die het levensechte beestje aantrof in de portiek kwam een eenheid van de dierenpolitie ter plaatse, omdat het mogelijk om een misdrijf tegen een dier zou gaan.

“Het bleek een redelijk echte nephond”, schrijft de Rotterdamse dierenpolitie op X. “We hebben de hond meegenomen om dergelijke meldingen in toekomst te voorkomen.” Op de onderstaande foto is het bruin-witte ‘hondje’ te zien. Waarom het beestje daar lag is onbekend.

.

Beeld: Politie Eenheid Rotterdam DCG

.

.


.

.

Zaterdag 31 mei 2025

.

.

Dierenartsen slaan alarm:

Nieuwe virale challenge kan honden blijvend traumatiseren!

.

.

.

.

.

.

.

Welke idioot heeft dit verzonnen ????????.

.

.


.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken

.

Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.

.

.

.


.

.

Zondag 1 juni 2025 

.

Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.

.


.

.

Berichten van baasjes

.

.

Ellen en Gjalt, baasjes van de honden Bonita, Archie, Beertje en Jenö, drie katten Suske, Wiske en Miss Minnie, de eekhoorn Billie en twee parkieten Sjors en Timmie wonen met hun beestenboel in Hongarije.

Dit keer kregen we een verhaal van Billy de eekhoorn toegestuurd waardoor we een inkijkje krijgen in zijn dagelijkse leventje. Zie hier hun relaas.

.

Billie de Eekhoorn is alweer ruim een jaar bij ons en hoort nu dus bij de kwart van de jonge eekhoorns die het eerste levensjaar halen. Niet zó moeilijk als je bedenkt hoe hij hier verzorgd wordt en alles krijgt wat zijn hartje begeert. Natuurlijk heeft dit het nodige leeswerk vereist om te weten waar een eekhoorn behoefte aan heeft. Zo heeft Billie verdeeld over de binnen- en buitenkooi wel 10 verschillende nestjes hangen: ze hebben in het wild namelijk ook meerdere nesten: het hoofdnest en een vijftal reserve- of vluchtnesten.
Maar goed, de binnenkooi moet elke morgen schoongemaakt als we niet willen dat het vreselijk gaat ruiken: poepen kan hij als de beste. In de buitenkooi is Billie veel minder tijd dus die hoeft niet elke dag. Wat wel elke dag moet is minstens een kwartiertje bij hem in de kooi gaan waar we dan samen leuke of gekke spelletjes doen zoals: wegrennen voor de tandenborstel, korte broek ophangen en een zak vullen met zonnebloempitten, een nieuw ( katten) speeltje proberen. Billie is een clowntje die je eigenlijk altijd aan het lachen maakt met zijn drukke capriolen. Hij bedenkt zelf ook spelletjes….zo rent hij de tunnel die binnen- en buitenkooi met elkaar verbindt in en wacht dan halverwege om te controleren of ik niet stiekem probeer de kooi weer uit te gaan. Dan komt hij hard aanrennen en springt weer op me. En aan mijn handen ruiken en likken; ik ben blijkbaar om op te vreten, haha.
Nu over Billie zelf. Billie is knap intelligent en weet na een paar keer precies wat hem te wachten staat. Als ik hem ‘s morgens roep komt hij meteen van binnen naar buiten omdat hij dan een klein stukje brood krijgt. Na het schoonmaken van zijn binnenkooi liggen er altijd een gepelde hazelnoot en een gepelde amandel op zijn plankje: daar rent hij dan ook meteen naar toe als hij weer naar binnen kan.
Voor we gaan slapen en de deur dicht gaat krijgt hij een gepelde walnoot, hij komt er meteen voor uit zijn nestje als ik binnenkom. De rest van de noten pelt hij wel zelf hoor!
Ik heb elke dag een zakje zonnebloempitten in mijn zak waar hij – na het samen spelen- altijd een handjevol van krijgt. Vandaag zat hij op een bepaald moment steeds aan de broekzak waar ik ze had ingestopt: “Ik wil deze”. Dus krijgt hij ze op een plankje halverwege zijn kooi zodat ik deze veilig kan verlaten. Tegenwoordig krijgt hij om de dag een paar grote, verse takken met blad eraan: ook alweer dikke pret. Elke paar maanden gaan de kooien ” op de schop”: nieuwe takken en andere indeling om verveling tegen te gaan.
Naast zijn eekhoornvoer uit de winkel krijgt hij ‘s avonds sla, stukjes appel, mini komkommertijd en een stuk wortel. Fruitsnacks komen sinds een paar dagen weer uit eigen tuin: wilde aardbeitjes en moerbeibesjes en over een goede maand alweer peren en appels. Billie heeft op verzoek van een aantal mensen van een facebookgroep een eigen pagina. Als je zijn dagelijkse belevenissen wilt volgen kan dat op:
.
https://www.facebook.com/billie.de.eekhoorn
.
Hier staan heel veel foto’s en video’s van Billie!
.

.

.

Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?

Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?

Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???

Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..

De bronafbeelding bekijken.

Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..

.

.


.

Leuk filmpje ter vermaak.

.

 .

.

KLIK op het plaatje om het filmpje te zien …

.

Slank of slim ….

 

.

.

.

.

.

.


.

.

De 4-kanten column van Ton.

.

De harmonie van honden en de fysieke grootte die niet bepaalt of je een groot leider kunt zijn. 

Het is een fascinerend feit dat honden, ondanks hun uiteenlopende groottes en rassen, vaak vreedzaam samen kunnen leven. Of het nu gaat om een grote Duitse Dog en een kleine Chihuahua in hetzelfde huishouden of een groep honden in een park, ze lijken vaak aanvaardend en coöperatief met elkaar om te gaan. Maar waarom is dat zo? En waarom blijken kleine hondjes vaak de roedelleider te zijn? Een beter voorbeeld als onze kleine Botas kan ik niet bedenken omdat hij met zijn ‘bijna 15 jaar’ voor elke logeerhond, groot of klein, de onbetwiste roedelleider is.

Samenleven in Verschillende Groottes

Honden zijn van nature sociale dieren die leven in groepen, zogenaamde roedels. In de wild blijft deze sociale structuur behouden, ook al leven de meeste huisdieren niet meer in natuurlijke groepen. Het vermogen van honden om samen te leven met verschillende soorten en groottes komt voort uit hun sociale aard en hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende sociale hiërarchieën.

Daarnaast speelt training en socialisatie een grote rol. Honden die vanaf jonge leeftijd wennen aan andere honden, ongeacht hun grootte, leren dat er geen gevaar of bedreiging is. Ze ontwikkelen een soort ‘doggydiplomatie’ waarin communicatie en vertrouwen de boventoon voeren. Dit zorgt ervoor dat grote en kleine honden vaak zonder conflict samen kunnen leven.

Waarom Kleine Honden Vaak De Roedelleider Zijn

Het fenomeen dat kleine honden vaak de leidersrol op zich nemen, wordt in hondenpsychologie vaak verklaard door een combinatie van gedrag en perceptie. Kleine honden worden door hun eigenaren vaak met meer zorg en aandacht behandeld, waardoor ze zich zekerder en dominanter kunnen gaan gedragen. Ze hebben minder angst voor confrontaties en maken sneller duidelijk dat zij de baas willen zijn.

Ook in de roedelstructuur kan dit gedrag terug te zien zijn. Omdat kleine honden vaak minder fysieke kracht hebben, kunnen ze hun leiderschap laten gelden door slimmer en assertiever gedrag. Ze gebruiken communicatie, zoals blaffen en lichaamstaal, om hun positie te bevestigen. Bovendien geven ze vaak de toon aan in de groep, waardoor ze zich als leiders kunnen presenteren, zelfs als ze fysiek kleiner zijn.

Concluderend

Het feit dat honden, ongeacht grootte en ras, vaak samen kunnen leven, onderstreept hun sociale intelligentie en flexibiliteit. Het is mogelijk omdat honden leren om zich aan te passen en te communiceren op een manier die voor hen werkt. En dat kleine honden vaak de roedelleider zijn, laat zien dat leiderschap niet altijd afhangt van kracht, maar vooral van gedrag, zelfvertrouwen en communicatie. In de wereld van onze viervoetige vrienden blijken de kleinsten vaak de grootste leiders te zijn. Dit brengt de vraag naar voren of een vergelijkbare dynamiek mogelijk is in de mensenwereld, waarbij fysieke grootte niet altijd de belangrijkste factor is voor leiderschap en invloed.

Hoe gestoord gedrag van leiders ook kan zijn, historisch en hedendaags zien we dat leiderschap niet per se afhankelijk is van fysieke grootte, maar eerder van charisma, politieke vaardigheid, strategisch inzicht en het vermogen om anderen te overtuigen. Personen zoals Napoleon, Hitler, Poetin en Zelensky verschillen in achtergrond, stijl en kracht, maar allemaal hebben ze op hun eigen manier leiderschap uitgeoefend dat grote impact heeft gehad.

Napoleon was niet de grootste man, maar hij was een briljant strateeg en charismatisch leider. Hitler, hoewel fysiek niet opvallend groot, gebruikte propaganda en ideologie om massa’s te mobiliseren en daarmee dood en verderf te verspreiden. Evenzo heeft ook Poetin niet bepaald groot in postuur, heeft hij een heel eigen beeld van de moderne geschiedenis voor ogen en wordt hij vaak, soms onterecht,  gekenmerkt door zijn politieke scherpzinnigheid en strategische aanpak, terwijl,  Zelensky, ook bepaald niet lang van gestalte, zich juist heeft onderscheiden door zijn communicatieve vaardigheden en vermogen om zich aan te passen aan complexe situaties. Overigens is ook gebleken dat leiders met een flink postuur er ook wel eens flink naast te kunnen zitten.

Kortom, in de mensenwereld lijkt leiderschap meer afhankelijk te te zijn van psychologische en sociale factoren dan van fysieke grootte. De kracht van een leider wordt meer bepaald door hun visie, communicatie en vermogen om anderen te inspireren dan door hun lichaamsgrootte, vergelijkbaar met hoe kleine honden soms de roedelleider kunnen zijn door hun gedrag en uitstraling.

.


.

.

<<Advertentie>> . a

klik op de foto om de website te bezoeken

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al ruim 7,7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

MMMM…. even nadenken …

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

.

Het valt niet mee om in de voetsporen van je pa te treden. 

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER

.

Rakker van 4 tot en met 7 juli 2025

 

 

 

 

 

Ian en Babs van 26 okt tot en met 4 december 2025

Nelson en Doska van 31  december 2025 tot 2 januari 2026

 

 

«
»

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com