Dierenmissies Weekjournaal van 16 januari 2022

WILT U DIT WEEKJOURNAAL AUB DELEN MET AL UW VRIENDEN EN KENNISSEN?

HARTELIJK DANK NAMENS ALLE SPAANSE HONDJES DIE EEN BAASJE ZOEKEN

Beste lezers,

In dit weekjournaal beginnen we met het eind van de vakantie voor Nangi en Pippa, leren het hondje James kennen, wordt gezocht naar mensen die een moederteefje van de verwaarloosde Chihuahua’s kennen,  lezen we over de onfortuinlijke kat Rio die gelukkig weer beter wordt, hebben we het fantastische bericht over Morena, Tayra, Milka en Noa. Van de politie horen we hoe ze een hondje hebben gered uit een huis in Maastricht. Hebben we een tikkie voor een goed doel en helpt het hondje van Maxima bij een videogesprek. In de Tip van Ton lezen we wat we kunnen doen als je hond steeds in de viezigheid rolt. In de column geven we raad bij het kiezen van een dierenarts en ide (on)zin van de week zien we dat afscheid nemen soms erg moeilijk is. Voorts hebben we nog veel meer leuke en interessante berichtjes te lezen hoor. Kijk maar…

– Vakantie van Nangi en Pippa is voorbij
– Nieuw koppie genaamd “James”
– Verwaarloosde chihuahua’s in “Opsporing Verzocht” 
– Kat Rio doorboord met bamboestok gevonden in bed
– Fantastisch nieuws voor Morena, Tayra, Milka en Noa (Abril)
De politie meldt: Politie redt zwaar verwaarloosd hondje uit woning Maastricht  
Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
– Tikkie voor een erg goed doel….
– Mambo helpt Maxima
Tip van Ton: Waarom rolt mijn hond in de viezigheid?
– Leuk filmpje: Speciaal voor liefhebbers van herders leuke hondenfilmpjes
– Vind een cadeautje op de website van Karlijn (advertentie)
– Kans hebben op fantastische prijzen en tegelijk Dierenmissies helpen.
– Animal Webshop (advertentie)

– Registratie van uw hond is verplicht
– De vierkante column van Ton met: Het kiezen van een dierenarts…
– De (on)zin van de week: Afscheid nemen doet zeer… 
De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.

. Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

De week van dag tot dag:

.


.

Zondag 9 januari 2022

.

Vakantie van Nangi en Pippa is voorbij

Vandaag kwamen de baasjes Nangi en Pippa ophalen

Nangi en Pippa waren twee weken lang bij ons te gast. Om nou te zeggen dat zij ons tot last waren is absoluut een verkeerde voorstelling van zaken. Ze luisteren goed, hobbelen graag mee als we uitgaan, kunnen in het bos los lopen en zijn in huis twee grote kroeldozen.

Nu was het slechts de minuten aftellen tot de baasjes kwamen en dat gebeurde ook in alle rust.

Yasmin met de kinderen kwamen de twee ophalen en toen was het gelijk feest. Maar omdat ze al gauw weer naar huis moesten, was het verblijf maar kort.

Dag Nangi … Dag Pippa… tot een volgende keer !!

.

.

.

.


.

.

Maandag 10 januari 2022

.

Nieuw koppie genaamd “James”

Dit is James, reutje, mix Jack Russel en Fox terrier, geboren 19 juni 2018, gewicht 7 kg, hoogte 35 cm, lengte zonder nek 37 cm.

James is vanuit het asiel van Elena in de gezinsopvang van Marie Jose geplaatst. Hier wacht hij op een nieuw baasje.

Karakter: Super lief en aanhankelijk, gedrag in huis is voorbeeldig. Lief voor kinderen. Hij is slim en leert snel. Kan met katten. Speelt graag met een balletje en andere hondjes. Loopt prima aan de lijn en vindt autorijden geweldig.

Bijzonderheden: James heeft een chronische oorontsteking gehad wat tot een lichte doofheid heeft geleid. Nu zijn de oortjes mooi schoon en hij heeft nu nog wat corticosteroids om te voorkomen dat er nog een spoortje van de ontsteking zou kunnen leiden tot een inwendige ontsteking.  Op 20 januari gaat hij terug naar de dierenarts voor de eindcontrole.

James is op straat aangetroffen en is in een naburig dorp achtergelaten… Aan Elena is verteld dat James twee jaar op straat leefde. Hierop is Elena gaan kijken of ze hem kon vinden. Ter plaatse bleek James een heel benaderbaar hondje te zijn waarmee je snel vriendjes kunt worden. Zo kon zij hem meenemen naar het asiel. Ze zag dat hij toen met zijn hoofd sloeg wat toen al het vermoeden deed rijzen dat er iets met zijn oren aan de hand was. Dat bleek dus ook zo te zijn.

Nu is de vraag… wie geeft deze kanjer een fijne veilige plek. Hij zal onvoorwaardelijke liefde laten zien

.

.

.

.

.


.

.

Dinsdag 11 januari 2022  

.

Verwaarloosde chihuahua’s in Opsporing Verzocht: ‘Wie herkent deze moederhond?’

Wie liet zondagochtend 24 chihuahua’s achter in Geldermalsen? De politie toonde dinsdagavond foto’s van de diertjes in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Volgens de politie heeft één van de hondjes in de afgelopen twee maanden nog puppy’s gekregen. De politie hoopt dat mensen die recent puppy’s kochten of aangeboden hebben kregen de moederhond herkennen. Naar aanleiding van de uitzending zijn er al twaalf tips binnengekomen.

De chihuahua’s werden zondagochtend om 08.30 uur gevonden door een wandelaar aan de Zeekade in Geldermalsen. Ze zaten vastgebonden aan een paal, waren zwaar verwaarloosd en onderkoeld. “Eén hondje had zich losgemaakt en liep op de weg. Bij de andere hondjes zaten de touwtjes dusdanig hard om hun nek, dat ze in levensgevaar waren”, aldus de politie.

Moederhond

De politie vermoedt dat de hondjes tussen zaterdagavond en zondagochtend zijn achtergelaten. Onder de diertjes zijn zeventien teefjes, die allemaal ooit een nestje hebben gehad. Eén van de viervoeters heeft in de afgelopen zes tot acht weken nog puppy’s gehad. De politie hoopt dat er mensen zijn die recent puppy’s hebben gekocht of aangeboden gekregen, de moederhond op de foto herkennen.

Daarnaast hoopt de politie dat mensen de eigenaren van de honden herkennen. “Er moeten mensen zijn die een vermoeden hebben wie de eigenaar zou kunnen zijn”, vertelt de presentatrice van het opsporingsprogramma. “Vierentwintig van deze hondjes hebben, maar ze niet willen óf kunnen verzorgen: dat moet opvallen”. Ook dashcambeelden in de omgeving van de Zeekade in Geldermalsen zijn welkom bij de politie.

‘Bel het dierenasiel niet’

De schrijnende situatie zorgt voor veel medeleven. Het dierenasiel in Tiel waar de dieren zijn opgevangen startte een doneeractie, waarbij al bijna €20.000 euro is opgehaald. Ook zijn er veel mensen die de dieren een onderdak willen bieden.

Echter is het nog te vroeg om te kijken of dat mogelijk is, schrijft het dierenasiel in een Facebook-post. “We zullen jullie zo spoedig mogelijk een update geven, maar we willen eerst de situatie veilig en onder controle hebben”, schrijven ze. Het dierenasiel roept iedereen op om vooral niet meer te bellen of mailen, maar zegt de donaties te waarderen.

.


.

.

Woensdag 12 januari 2022.

.

Kat Rio doorboord met bamboestok gevonden in bed

Rio de kat

De baasjes van kat Rio uit Amsterdam stonden afgelopen weekend heel raar te kijken toen ze hun rode kater in bed aantroffen, doorboord met een bamboestok. De lakens zagen rood van het bloed en uit zijn rechter dijbeen stak een stuk bamboe. “Ze hebben met spoed de dierenambulance gebeld”, vertelt een medewerker van de dierenambulance Amsterdam aan Hart van Nederland.

De rode kater is op “een wonderbaarlijke wijze doorboord met een flink stuk bamboe”. Hoe dit kon gebeuren is niet duidelijk, maar het lijkt er sterk op dat het een ongeluk was. “Katten kunnen rare dingen doen als ze de hort op zijn.”

Een akkefietje zoals dit hadden de vrijwilligers van de dierenambulance dan ook nog nooit meegemaakt. De kat wist ondanks dat er een forse stok uit zijn dijbeen stak, tóch de weg naar huis te vinden.

Het zag er niet goed uit voor de rode kat toen de vrijwilligers hem aantroffen. Gelukkig kon later de prognose worden bijgesteld door de dierenkliniek in Amsterdam “Er waren geen vitale delen geraakt. Rio is geopereerd en de stok is verwijderd uit z’n dijbeen. Met wat pijnstilling mocht de kat later naar huis.”

Volgens de dierenambulance Amsterdam komt het goed met Rio. “Maar wel met één leven minder.”

Bron: Hart van Nederland

.


<<advertentie>>

Klik op de header om de website van Karlijn te bezoeken

 

Bezoekadres:

Kalf 186A

1509 BB Zaandam

 

.

Karlijn

Mirjam

Judith

Sanne

Karlijn  heet u van harte welkom en ze stelt u graag voor aan haar knipteam Mirjam en Judith en laat u vooral eens extra mooi maken door Sanne.

Natuurlijk kunt u uw afspraak online reserveren .

ONLINE RESERVEREN Klik hier

.

.

.

Alexander

 

Alexander doet zijn best om de administratie en logistiek achter Karlijnswebshop probleemloos te laten verlopen en dat gaat prima. Alleen hoogwaardige artikelen die volledig milieuvriendelijk  geproduceerd zijn, staan in hun assortiment wat helemaal past in hun streven de Footprint van Karlijns Shop onderneming zo klein mogelijk te houden.

.

Lima

beddybearmeisje.jpg

Warmte knuffels

Lima wilt u nog eens even attent maken op de Braver hondenzeep  die te bestellen is bij Karlijns Shop. Deze speciale zeep voor uw vierpotige huisgenoot, is op basis van cacaoboter dat ook heel verzorgend is voor de hondenharen en de huid. Het geeft een beschermlaag op de huid door flavonoïden en mineralen. De groene klei zorgt voor een sterk reinigende werking.… Oh ja, kijkt u ook eens bij de warmte knuffels die door de magnetron voorverwarmd kunnen worden?

.


Van elke aankoop gaat 5% naar Stichting Dierenmissies.

.

 


. <<advertentie>>

. . Bezoek de webshop door de foto te klikken…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

 

Donderdag 13 januari 2022
.

Fantastisch nieuws voor Morena, Tayra, Milka en Noa (Abril)

Vorige week hebben bericht dat voor deze kanjers belangstelling was getoond en dat de adoptieprocedures waren opgestart. Nu kunnen we melden dat ze alle vier een definitieve mand hebben gevonden bij lieve baasjes die hen met liefde zullen verzorgen… Het kan soms erg snel gaan. Milka heeft zelfs nooit op onze website gestaan. Haar baasje had ook gereageerd op de aankondiging dat Morena en Tayra een baasje zochten en toevallig kwam toen ook net Milka beschikbaar. Gelukkig hoefde we haar niet teleur te stellen. Toen ze Milka zag was het voor haar liefde op eerste gezicht dus mooier kon gewoon niet.  Er is zelfs al een datum van hun aankomst in Nederland bekend en wel op zaterdag 12 februari 2022. Dat belooft een prachtige dag te worden…

Tayra

Morena

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Milka

Noa (Abril)

.

.

.

.

.

.

..

Deze kanjers zijn dus nu onder het kopje gereserveerd te vinden op de website… .

.

.


 

.

Politie redt zwaar verwaarloosd hondje uit woning Maastricht: ‘Triest dat dit nog steeds gebeurt’

Politie Maastricht Politie redt zwaar verwaarloosd hondje uit woning Maastricht: 'Triest dat dit nog steeds gebeurt'

De politie van Maastricht heeft een klein hondje de kans gegeven op een beter leven. Agenten namen op 13 januari een kijkje in een woning in Maastricht en troffen een hondje aan dat er op zijn zachtst gezegd niet goed verzorgd uitzag en namen het dier in beslag.

De vacht van het dier was vervilt, en volgens de agenten was hij al “geruime tijd” niet uitgelaten. Een dierenarts werd opgeroepen om de hond te onderzoeken. “Omdat de dierenarts ook vaststelde dat het hondje de nodige zorg is onthouden en wij ook geen kans op verbetering zien, is er in overleg met de officier van justitie overgegaan tot inbeslagname”, schrijft de politie op Facebook bij een foto van het hoopje haar. “Het is altijd triest om te zien dat dit nog steeds gebeurt en dieren zo verwaarloosd worden.”

Het hondje is ondergebracht in een opvang, waar het goed verzorgd zal worden. “We wensen deze kleine lieverd voor de rest van zijn leventje een goed en fijn bestaan toe”, zo sluit de politie af.

‘Op weg naar een beter leven’

Het handelen van de politie kan op veel lof rekenen bij volgers van hun facebookpagina. “Top gedaan!”, jubelt Daniel. “Beestje gaat het nu veel beter krijgen!” Ook Henri prijst de politie: “Goed dat jullie deze lieverd naar de opvang hebben gebracht. Op weg naar een beter leven.”

Beeld: Politie Maastricht

 


.

.

Vrijdag 14 januari 2022.

.

Mambo helpt Maxima 

.

.

.

Zaterdag 15 januari 2022.

.

Tikkie voor een erg goed doel…. (voor redster van Morena, Layka  en Milka)

Vrienden van Felicity Projects in samenwerking met Yoga & Dogs vragen Hulp voor een redster in de diepe binnenlanden van Spanje! Mari Jose redt waar ze kan honden in nood, maar dat doet zij privé en ze zoveel ze maar kan.

Deze lieve dierenliefhebster heeft nu 3 labradors gered, 2 van een fokker die beide een operatie nodig hadden. Morena de laatste labrador die ze gered heeft, was bijna dood omdat ze een fout geboorte had waardoor er nog een pup in haar baarmoeder zat, die is nu gelukkig weggehaald maar die kosten heeft ze uit eigen zak betaald. Even later was het weer raak, al een week zagen mensen een labrador lopen, sterk vermagerd en verwaarloosd, niemand doet uiteraard iets!  behalve Mari Jose die ook haar niet kon laten lopen en maar goed ook, de labrador bleek bij de dierenarts direct geopereerd te moeten worden, de gehele baarmoeder is verwijderd, want er zat een dood mastin pupje in, die er niet uit kon komen, vanwege grootte… De Labrador Milka genaamd heeft het gehaald en is nu aan het aansterken bij Mari Jose, maar de kosten voor alleen haar al was 400 euro en in totaal hebben de 3 labradors haar 1200 euro gekost aan operaties, dit geld heeft ze uit eigen zak betaald en op deze manier kan ze niet doorgaan en zal 1 van de weinige mensen met een dierenhart straks geen kansloze honden zoals een Morena of Milka niet meer kunnen redden.

Daarom willen we toch kijken of we iets kunnen ophalen voor haar om tegemoet te komen hierin, samen is de lasten dragen toch fijner dan als ze er alleen voor staat.  De labradors worden niet via Mari Jose bemiddeld, dus deze adoptie kosten zullen aan het asiel worden betaald die de honden reisklaar zal maken als ze herstelt zijn. Het geld voor de operaties is dus ‘ extra’, die niet via adoptie kosten binnenkomt.  Wilt u een kleine bijdrage leveren en zorgen dat Mari Jose daar in de diepe binnenlanden de honden die het meest nodig hebben kan blijven redden ?  helpt u dan met een kleine bijdrage via tikkie of direct op de bankrekening van  Stichting La Moja (in samenwerking met) die zorgt dat het betaald wordt. Onder vermelding van : Operatie labradors NL42 TRIO 0212481371   of via onderstaand tikkie:

Wil je mij alsjeblieft betalen voor “Operaties Labradors” via

https://tikkie.me/pay/n5u42qbg4iplm3i5t93t

Deze link is geldig t/m 21 januari

.

.


.

.

.

.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.

.

.

.


.

.

Zondag 16 januari 2022

.

Tip van Ton:     

Waarom rolt mijn hond in de viezigheid? 

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Te weten:

Jachtinstinct:
Het kan gedreven worden doorjachtinstinct.  Hiermee maskeren ze hun eigen lucht. Hierdoor worden prooien niet gewaarschuwd als een hinden (wolven) geur ruiken.

Lekkere aroma.
Soms vinden honden het gewoon een lekker luchtje. Een soort parfum… Over smaak valt niet te twisten.

Aandacht vragen.
Verreweg de meeste baasjes zullen direct in actie komen om te voorkomen dat hun hond gaat rollen. Hierdoor krijgt hun hond aandacht. Dat hebben ze zo door. Het kan dus ook gewoon een manier zijn om aandacht te krijgen. Dat komt vooral  voor als de hond zich verveelt. Afleiden met speeltjes of iets aanleren is eengoede manier om te voorkomen dat ze zich bezighuden met een rolactie in iets vies …

Afleren
Dit is geen eenvoudige opgave. Als de hond eenmaal dit gedrag vertoont moet je echt aan het werk om het af te leren. Aangelijnd lopen op plaatsen waar hij gewoonlijk rolgedrag vertoont, is een vereiste. Dan is het belangrijk om hem of haar wel te laten snuffelen (dat is gewoon hondengedag) maar direct in te grijpen en corrigeren als hij rolneigingen vertoont. Als hij eenmaal heeft gerold, heeft het achteraf straffen geen zin. Als je hem corrigeert op het moment dat hij het doet heeft het enige leereffect. Het beste is als je hem goed in de gaten houdt en al ingrijpt als je ziet dat hij een neiging vertoont om te gaan rollen. Een baasje dat zijn hond goed kent herkent meteen als hij dat gedag vertoont. Dan heb je het allermeeste leerefffect.


.

Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld met veel berichtjes van de baasjes… Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en in alle vroegte is hij zondag op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.

.


.

.

Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen? 

De bronafbeelding bekijken

Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 10 jaar partner is van de Vriendenloterij ? 

Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???

Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..

 

 

De bronafbeelding bekijken.

.

.

.

.

.

.


.

.

Weer een leuk filmpje ter ontspanning:  

klik op dit plaatje voor het filmpje

.

Speciaal voor liefhebbers van herders leuke hondenfilmpjes

 

 

.

.

.

.

.


.

– – ..<<Advertentie>>

.

Merel  Poots, die een evenementenbureau op Ibiza runt, had zich bereid verklaard om voor ons de twee lieverds van Barcelona naar Nederland te begeleiden. Natuurlijk maakten

 we daar maar wat graag gebruik van. Wat wij voor haar kunnen doen is in ieder geval een beetje reclame maken voor haar bureau dus: Mochten wij ooit een feest, evenement of bruiloft op Ibiza of elders in de wereld willen organiseren, dan zullen we haar zeker benaderen. U toch ook ? Voor sfeer impressies klik op de foto van Merel. 

.

.

.


.

.

COLUMN NIEUWS  

De 4-kanten column van Ton

Kies de juiste dierenarts.

Op televisie is er een thema besproken over idiote (soms onnodige) kosten die gemaakt worden door een dierenarts. Natuurlijk wil je je huisgenoot de beste zorg geven die maar mogelijk is maar toch is het de moeite om daar wel een kritisch bij te zijn. In het weekend kun je vaak alleen terecht bij speciale dierenklinieken. Als je dan met je hond daar terecht komt zijn de kosten vaak een veelvoud van de kosten die je eigen dierenarts zou rekenen. Dat komt omdat die klinieken dure apparatuur hebben staan voor hun speciale medische zorg die ze kunnen leveren en dat ze hun beschikbaarheid, dus ook als ze geen klanten hebben, door moeten berekenen aan de klanten die ze wel krijgen.

Los daarvan is het ook erg verstandig om de juiste dierenarts te kiezen. In 2017 heb ik daar al eens een  artikel over geschreven en die wil ik graag hieronder nog eens publiceren want ik denk dat veel baasjes daar baat bij kunnen hebben.

.

“Het loont de moeite om zorgvuldig je dierenarts te kiezen”.

We hebben het meerdere malen meegemaakt dat baasjes onnodige behandelingen voor hun dier krijgen aangesmeerd. Baasjes laten zien dat ze, alleen al door de moeite die ze hebben genomen om een stakkertje uit het buitenland te laten komen, alles zullen doen om hun dier het allerbeste te willen geven. Tja, wat doe je als je van een dierenarts te horen krijgt dat het wel verstandig is om je hondje toch maar behandeling X te geven…. Natuurlijk zeg je dan “OK”…
.
De keren dat er een wormenkuur wordt voorgeschreven terwijl notabene in het paspoortje staat dat nauwelijks twee weken ervoor de hond een wormenkuur heeft gehad, is niet meer op één hand te tellen. Het enige dat je er mee bereikt is dat de hond mogelijk een langere periode dunne ontlasting heeft dan noodzakelijk. Als je een beetje pech  hebt krijg je dan nog een middel om tegen de diarree en kom je nog eens terug voor controle … “baasjes melken” noemen we dat. Alle hondjes die naar Nederland komen zijn volledig ingeënt.  Inentingscocktails zijn standaard in west Europa. Hier zit ook de inenting tegen Leptospirose in (ziekte van Weil). Ook het voorstel een dubbele dosis of een snelle herhalingsinenting te geven om een ‘goede basis’ te leggen is onzin. Het enige dat ze niet krijgen is Kennelhoest omdat dat niet verplicht is en alleen maar gebruikt hoeft te worden als je hond naar een pension moet gaan.

Niet elke dierenarts is trouwens gecharmeerd van buitenlandse honden. Er zijn er die vinden dat die beesten daar maar moeten blijven en glas hard beweren dat er zo ziekten naar Nederland worden gebracht, of dat honden met bijvoorbeeld Leishmania gegarandeerd binnen enkele jaren dood zullen zijn.  Idioterie, onwetendheid en bangmakerij en eigenlijk te walgelijk voor woorden die de beroepsgroep van dierenartsen absoluut geen goed doet.

Gelukkig zijn er ook hele goede dierenartsen die wel het beste met de hondjes voor hebben ongeacht waar ze vandaan komen. Dan heb je alleen nog maar te kijken of je dierenarts niet te duur is.. Hoe zo zul je vragen ? Nou daar is op Dierendag 4 oktober een leuk artikel over verschenen in de METRO en dat hebben we hieronder opgenomen.

.

Dierenarts wel 4 keer duurder dan collega om de hoek
4 oktober 2017 door Anne-Fleur Pel
.

De tarieven van dierenartsen liggen in dezelfde gemeente al vaak ver uit elkaar.
Je poes heeft een bultje op haar zij. Wat doe je? Veel huisdiereigenaren kijken nog even ’de kat uit de boom’ voordat ze naar de dierenarts rennen. De reden is het vaak hoge prijskaartje dat eraan hangt. De mannen achter Dierenartskiezen.nl willen transparantie in deze markt brengen. „Sommige dierenartsen vragen vier keer zo veel voor eenzelfde behandeling als hun collega om de hoek.”
.
Edwin Paardekooper is een van de initiatiefnemers van het vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl dat op Dierendag gelanceerd wordt. Het idee is ontstaan uit „eigen ervaring en frustratie”. „Als je ergens woont neem je vaak de dichtstbijzijnde dierenarts. Tot je huisdier een behandeling moet ondergaan die heel duur is. De hond van een collega moest een gebitsbehandeling. Na een rondje bellen in de buurt, bleek het prijsverschil op te lopen tot 200 euro.”
.
Inenten konijn bijna 5 keer zo duur
Paardekooper en zijn kompanen gingen op onderzoek uit en de prijzen voor standaardbehandelingen zoals castratie, inentingen en sterilisatie blijken flink uit elkaar te liggen. Een dierenarts in het Berlicum bijvoorbeeld vraagt 225 euro voor de sterilisatie van een grote hond. In Hillegom rekent een dierenarts hier 595 euro voor. En in het Friese Wommels wordt je konijn ingeënt voor 15 euro. In Renkum tel je 69,50 euro neer, bijna vijf keer zoveel.
.
In de Randstad liggen de prijzen gemiddeld 10 procent hoger dan daarbuiten. Een groter aanbod van huisartsen in de buurt zorgt dus niet voor lagere prijzen. „De prijzen van dierenartsen zijn in 1998 vrijgegeven om tot lagere prijzen en meer transparantie te komen. Daar lijkt echter weinig van terechtgekomen. De marktwerking is uitgebleven. Veel dierenartsen willen ook niet meewerken aan het prijsgeven van hun tarieven. Dan heb je toch iets te verbergen? De consument is hiervan de dupe en weet niet dat hij teveel betaalt.”
.
Kwaliteit telt uiteraard ook mee
Paardekooper realiseert zich dat er niet alleen naar de prijs gekeken moet worden, maar ook naar de kwaliteit. „Er zijn mensen die mindere kwaliteit voor lief zullen nemen en liever een lagere prijs hebben. Maar een dierenarts die een lager tarief biedt, kan ook dezelfde kwaliteit bieden. Het gaat erom dat mensen iets te kiezen hebben. Dat huisdieren de behandeling krijgen die het beste voor ze is, ook als de baas minder gefortuneerd is.”
Op Dierenartskiezen.nl worden de prijzen voor standaardbehandelingen vergeleken zodat huisdiereigenaren een bewuste keuze kunnen maken. Dit is volgens Paardekooper meteen een goede graadmeter voor de prijs van andere behandelingen.
.
Medische kosten voor sommigen onbetaalbaar
De dekkingsgraad van het vergelijkingsplatform is nu ongeveer 60 procent, omdat niet alle dierenartsen willen meewerken. „Dat kan je niet zomaar vergelijken, zeggen ze dan. Want ze hebben een duurder pand, de nieuwste apparatuur en gaan jaarlijks op herhalingscursus. Maar zij kiezen toch zelf voor dat dure pand? Wees transparant. De ene klant wil betalen voor een behandeling op stand, de ander hoeft geen statig pand.”
Mensen willen het beste voor hun huisdier, maar een grote groep heeft ook moeite de hoge medische kosten te betalen. Uit een poll van Metro onder ruim 5000 lezers blijkt dat 42 procent eerst even wacht tot de kwaal vanzelf overgaat. „Als ik de deurklink vasthoud ben ik al 25 euro kwijt. Ik wacht liever even”, zegt een lezer. Een ander stond na 10 minuten buiten met een zalfje voor haar kat en een rekening van 200 euro. 16 procent van de lezers heeft een grens aan de uitgaven gesteld.
Lees ook: We stellen dierenartsbezoek vaak uit om hoge kosten
„We hebben dit platform bedacht zodat duidelijk wordt waar je in de buurt de goedkoopste behandelingen kunt vinden. Zo kunnen mensen hun huisdier laten behandelen, ook als ze geen dikke portemonnee hebben.” Om naast prijs ook de kwaliteit te kunnen vergelijken, hoopt de prijsvergelijker dat mensen reviews gaan achterlaten op de website. „Dat maakt de kwaliteit van dierenartsen inzichtelijk. Het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs.”

.
Dus om je te helpen een dierenarts te kiezen is er nu een handig hulpmiddel ontwikkeld. 
.

.

.

.

.

.


. .<<Advertentie>> . .

klik op de foto om de website te bezoeken

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al ruim 5,5 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

MMMM…. even nadenken …

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

.

Afscheid nemen doet zeer…

De bronafbeelding bekijken

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER

.

.

King van 12 oktober tot 25 januari 2022

.

.

.

.

.

.

.

Arie en Sara van 15 tot 27 mei 2022

Lizzy vanaf 23 juli 2022 tot 2jan 2023

.

.

.

.

.

.

.

.

.

«
»