Beste lezers,
In dit weekjournaal beginnen we met financiële verantwoording van stichting Dierenmissies, leren we Rex kennen, voelt logé Arie zich duidelijk erg thuis, krijgt de politie hulp van een professionele Animal Crime Unit, doe vooral niet mee met de Tik-Tok trent en spaar je kat en dan als laatste gruweldaad wordt er een dode kat gevonden die begraven is met de kop boven de grond. In de vierkante column lezen we alles over het meenemen van je hond aan boord van een boot, en in de onzin van de week zien we een jachthond die beter een ander baantje kan zoeken. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…
– Financiële verantwoording van 2024
– Kennismaken met Rex
– Arie voelt zich thuis
– Politie: Animal Crime Unit (ACU)
– Nieuwe TikTok-trend schadelijk voor katten
– Dode kat rechtop begraven met koppie boven de grond.
– Berichten van baasjes: Ranger, Bonita & Archie & Beertje & Jenö
– Animal Webshop (advertentie)
– Registratie van uw hond is verplicht
– Leuke filmpjes ter vermaak. liefde of vriendschap laat zich niet tegenhouden
– De 4-kanten column van Ton met: Hond aan boord.
– (On)zin van de week: Jachthond te koop.
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!
.
.
GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER
.
.
.
De week van dag tot dag:
.
.
Maandag 12 april 2025
.
Financiële verantwoording van 2024
Zoals elk jaar hebben we ook dit jaar weer de financiële verantwoording van Stichting Dierenmissies weer inzichtelijk gekregen door onze penningmeester Stefan. Natuurlijk danken we hem hier hartelijk voor want een meer professionele ondersteuning kunnen we ons niet wensen. Hij verzorgt de verantwoording al zo’n veertien jaar voor ons dus is dit in zeer goede handen. Mocht u er belankgstelling voor hebben klik dan op deze link.
Dierenmissies – Financiële verantwoording 2024 met beleidsplan 2025
.
.
.
Dinsdag 13 mei 2025
.
Kennismaken met Rex
.
Dit is Rex, Ras: gemengd, Geboortedatum: 20/10/2016, Geslacht: mannelijk, Gewicht: 12 kg, Afmetingen: 45 hoog 49 lang, Gecastreerd: ja, Vaccins en analyse: Ja, hij is gezond. Rex woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Rex is erg aanhankelijk en sociaal; hij vindt het heerlijk om eerst geaaid te worden; hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Hij kan aan de lijn lopen en is gewend om in een auto te rijden, omdat hij altijd met zijn baasje meereed. Geschikt voor kinderen: Ja Hij is vriendelijk tegen alle honden, ongeacht het geslacht. Geschikt voor katten: ja, hij is getest. Geschiedenis: Rex kwam, samen met een andere hond genaamd Turpi, in het asiel terecht omdat hun baasje vergevorderde Alzheimer had en niet meer voor ze kon zorgen. Vanwege zijn leeftijd zoeken we een adoptiehond voor hem, zodat hij uit zijn kooi kan.
Voor info over Rex of de adoptieprocedure kijk op Dierenmissies – Honden ter Adoptie , bel naar 06-22225271 of mail naar dierenmissies@gmail.com.
.
.
.
Woensdag 14 mei 2025
.
Arie voelt zich thuis
.
Als je al zo vaak bent komen logeren dan is het niet zo gek dat je jezelf ook wat privileges toe-eigent. Maar eerst laten we een foto en filmpje zien van het wandelen in het bos dat natuurlijk zo’n beetje het belangrijkste in het leven lijkt te zijn. We merken wel dat Lizzy wat ouder wordt en last heeft van artritus waardoor ze af en toe even wil liggen terwijl de anderen nog even aan het rondscharrelen zijn. Natuurlijk is dat geen probleem.
Vaak vinden ze alle drie hetzelfde plekje in het bos interessant om te onderzoeken maar Lizzy en Botas kennen het bos van binnen en buiten en maken de wandeling een beetje op de automatische piloot. Of we nu steeds een andere route lopen of niet elk struikje is voor hen bekend terrein. Voor Arie is dat iets anders. OK, hij is hier wel vaak geweest maar hij moet links en rechts de zijkanten in duiken om alles te onderzoeken. Nu heeft hij een geweldige goede neus en daarom mag hij niet los omdat we hem anders een lange tijd kwijt zijn omdat hij zijn neus achterna loopt. Uiteindelijk komt hij dan wel weer te voorschijn maar we willen natuurlijk niet dat hij het wild in het bos de stuipen op het lijf jaagt. Een lekker lange lijn van 10 meter is dan de enige oplossing. Gelukkig heeft hij daar ook vrede mee.
Tja, en als we dan thuis gekomen zijn en we hebben het eten op, dan moet er uitgerust worden. Lizzy die het liefst buiten blijft vanwege haar heerlijke dikke vacht, heeft zo haar vaste plek onder het trapje in de tuin. Met haar stramme gewrichten kruipt ze zo op dat plekje waar ze maar net onder past. Wel lekker veilig, weg van drukte, droog als het regent en in de schaduw als het te warm wordt.
.
.
.
Botas, onze roedelleider, vindt dat hij de enige is die een echte hondenmand verdient.
Dat mandje is ook te klein voor de andere honden dus er is ook geen concurrentie van andere honden om dat lekkere plekje.
We hebben grotere manden klaar staan maar die worden niet gebruikt en dat is ook niet zo gek als je ziet waar Arie de voorkeur aan geeft.
.
.
.
.
.
.
.
Donderdag 15 mei 2025
.
.
Animal Crime Unit (ACU)
Op 27 mei gaat in Nederland de eerste gespecialiseerde opsporingseenheid van start die zich richt op het ontmaskeren van criminele netwerken achter mishandeling en illegale handel in dieren. De Animal Crime Unit (ACU) is opgericht door House of Animals, en werkt samen met gespecialiseerde undercoverteams. De opsporingseenheid staat onder leiding van dierencrimefighter Karen Soeters.

De ACU is een gespecialiseerde taskforce die met gerichte acties, undercoveroperaties en juridische stappen optreedt tegen criminele netwerken waarbij dieren structureel worden uitgebuit. Uit onderzoek en ook praktijkervaring van de dierenwelzijnsorganisatie blijkt dat criminele misstanden met dieren in Nederland toenemen en steeds vaker onderdeel zijn van georganiseerde misdaad.
Georganiseerde misdaad
“Er gaat veel geld om in de dierenhandel”, aldus Soeters.
“Alleen al de Europese marktwaarde van honden en katten wordt jaarlijks geschat op ruim 10 miljard euro. Dat maakt dierenhandel, net als drugs, aantrekkelijk voor criminelen. Dierenmishandeling is al lang geen losstaand probleem meer van enkele malafide fokkers en handelaren. In de praktijk zien we dat er complete criminele netwerken actief zijn, bijvoorbeeld vanuit Oost-Europa. Die voeren doodzieke dieren in en worden via ogenschijnlijk betrouwbare tussenpersonen verkocht aan nietsvermoedende dierenliefhebbers in Nederland. Met de Animal Crime Unit gaan we deze netwerken ontmaskeren.”

Opsporingseenheid ACU
De aanpak van de ACU combineert opsporing, juridische actie en ook onderzoeksjournalistiek. In samenwerking met politie en een team van undercoverspecialisten wordt bewijsmateriaal verzameld om strafrechtelijke vervolging mogelijk te maken. Tegelijkertijd brengt de eenheid misstanden naar buiten via online reportages en mediacampagnes. Zo richt de aanpak zich niet alleen op individuele daders, maar ook op de criminele systemen achter het dierenleed. De officiële lancering van de Animal Crime Unit vindt plaats op dinsdag 27 mei 2025.
.
.
.
.
.
Vrijdag 16 mei 2025
.
.
Op TikTok gaan video’s rond waarin kattenbaasjes hun kat optillen en al filmend in de lucht ronddraaien. De nieuwe Tiktok-trend baart zorgen: katten kunnen hierdoor ernstig getraumatiseerd raken.

Dieren zijn heel populair op sociale media. Veel huisdiereigenaren wijden complete accounts aan hun geliefde viervoeters. Platformen hebben zelfs speciale filters ontworpen voor huisdieren. Hoewel dit vaak onschuldig lijkt, is het belangrijk om altijd aan het welzijn van het dier te denken.
Nieuwe Tiktok-trend
In de beelden die bij deze nieuwe TikTok-trend horen, is duidelijk te zien dat de katten zich niet op hun gemak voelen. Hun ogen staan wijd open van angst en ze proberen weg te springen. Dierenarts Céline De Hoek licht de mogelijke gevolgen toe bij RTL Info:
“Het kan problemen veroorzaken met hun zicht, tastzin en evenwicht. Katten kunnen totaal gestrest zijn en niet meer benaderd willen worden.”
Onwetendheid over huisdieren
De nieuwe Tiktok-trend benadrukt het belang van meer bewustzijn bij huisdiereigenaren over de mogelijke oorzaken van stress en gezondheidsproblemen bij hun huisdieren. Zo ziet huisdiergedragsdeskundige Josine Warnier bijvoorbeeld vaak misverstanden rond de omgang met konijnen. Veel mensen weten niet dat het voor een konijn enorm vervelend is om opgepakt te worden. Konijnen kunnen er namelijk duizelig en misselijk van raken. Warnier legt uit aan de Limburgse regionale omroep L1 Nieuws:
“Als mens merken we daar niks van want een konijn kan niet braken, maar het konijn houdt er een hele angstige ervaring aan over.”
Online dierenleed tegengaan
Zie je deze of soortgelijke acties op sociale media voorbijkomen? Rapporteer het bericht om te voorkomen dat het gedrag verder verspreid en genormaliseerd wordt. Het is beter om niet te reageren, omdat elke interactie de zichtbaarheid van de video vergroot.
Bronnen:
- Het Nieuws
- L1 Nieuws
- Lees ook op Animals Today:
.
.
.
.
.
Zaterdag 17 mei 2025
.
Dode kat rechtop begraven met koppie boven de grond.




.
.
.
Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.
.
.
.
Zondag 18 mei 2025
.
Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.
.
.
Berichten van baasjes
.
.
Cees en Alma, baasjes van Ranger, stuurden ons deze update om te laten zien dat hij het goed maakt.
.
“Hey Ton, lang geleden dat je iets van me gehoord hebt. Niet vergeten hoor … ik word dit jaar 10 en wil mij toch nog even laten zien hoe het met mij gaat en hoe ik er uit ziet na al die jaren. Zoals het hoort bescherm ik mijn baas goed ….
Groetjes Ranger”.
.
Hoi Cees en Alma, Ranger blijft een bijzonder imposante jongen die je onmogelijk over het hoofd kunt zien. Mensen die voorbij lopen zullen al gauw even twee keer kijken want hij is nog steeds schitterend al is hij al 10 jaar haha…. Ik geloof graag dat vervelende mensen die jullie kwaad willen doen liever een straatje om gaan ….
.
.
Ellen en Gjalt, baasjes van de honden Bonita, Archie, Beertje en Jenö, drie katten Suske, Wiske en Miss Minnie, de eekhoorn Billie en twee parkieten Sjors en Timmie wonen met hun beestenboel in Hongarije.
Dit keer kregen we een verhaal van hun hondjes toegestuurd Zie hier hun relaas.
.

En als je deze grote jagers dan ‘s nachts ziet:.
.
.
.
Bonita ligt in onze slaapkamer op een groot orthopedisch matras, natuurlijk naast het baasje.
Archie heeft zijn mand in een hoek staan en daarnaast nog een matrasje dat tevens dienst doet als opstapje voor op het bed, een hond wordt ouder nietwaar? Wij hadden eerder het geweldige idee om een trapje met 2 treden voor hem te maken….wilde meneer niet op.
.
Nu wil hij regelmatig midden in de nacht op bed; moeten we wel even bijschijnen met de zaklamp en het dekbed graag even opzij……
.
.
.
.
Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?
Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???
Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..
Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..
.
.
.
Leuk filmpje ter vermaak.
.
.
.
Liefde of vriendschap laat zich niet tegenhouden
(faccebook)
.
.
.
.
Maximaal contact met het baasje
(instagram)
.
.
.
.
.
.
De 4-kanten column van Ton.
.
Hond aan boord.
.
De aanleiding
Wie heeft niet een aflevering gezien van “Denkend aan Holland” waarin André, Janny en haar hondje Naan varend over de wateren van Nederland allerlei mooie plakjes bezoeken. Omdat we als geen ander weten hoe het is om met een hondje een bootreis te maken vond ik het tijd worden om daar iets over te schrijven, Deze column gaat dus over het meenemen van je trouwe metgezel aan boord van een jacht(je). Ik vroeg mij af of hij zichzelf dan een taak zou toebedelen, of hij het leuk zou vinden, of hij zich aan boord op zijn gemak zou voelen en wat mij nog meer te binnen schoot.
Waakzaamheid van uw hond
Wij hadden jarenlang diverse boten dus kunnen wij uit ervaring spreken. Eén ding staat in ieder geval boven water: “Met de baas op stap gaan is altijd leuker dan elders ondergebracht worden of thuis achter moeten blijven”. Met die wetenschap in het achterhoofd was er slechts een ampele overweging nodig om te besluiten dat we onze hondjes mee zouden nemen aan boord. Onze allereerste ervaring met een hond aan boord is al van ruim 38 jaar geleden. We hadden een goedkoop houten bootje gekocht van 7 meter met een kajuitje erop waar nog het een en ander aan gedaan moest worden. Destijds hadden we een barsoi teefje Rarinia. Het bootje had maanden op de kant gelegen om het op te knappen. Rarinia mee naar de boot en ze mocht af en toe even aan boord terwijl wij aan het werk waren. Toen kwam het moment dat het bootje eindelijk het water in kon. Rarinia had nergens moeite mee en was zo van de graskant aan boord gesprongen. Tja, en toen wilde mijn schoonvader aan boord klimmen. Daar was zij het helemaal niet mee eens. Nog nooit had zij haar tanden laten zien of gegromd tegen mensen. Dit was de eerste keer. Hier moesten we even interveniëren … Rarinia kennis laten maken met schoonpapa en haar gerust stellen zodat ze wist dat het goed was dat die vreemde man in haar bootje stapte. Jaren later, toen wij met de caravan naar Spanje gingen om geadopteerde hondjes op te halen, hadden wij een soort gelijke ervaring. We hadden toen zelf drie hondjes te weten Sally, Botas en Daisy die steeds mee gingen naar Spanje om de nieuwkomers te begeleiden naar Nederland. Terwijl we ergens rond de Spaanse grens bij een benzinepomp op een parkeerplaats stonden, kregen we ongewenst bezoek van mannen die stiekem de auto wilden openen. Ook toen bleek dat onze trouwe gezinsleden duidelijk grenzen stelden aan vreemd bezoek aan een kleine ruimte waar zij zich heer en meester voelden. Dus de vraag of uw hond zich een taak toebedeelt als hij eenmaal aan boord gewend is, kunnen we zonder twijfel met “ja” beantwoorden.
Aan boord gaan kan soms hulp vereisen
De vraag of hondjes het leuk vinden om aan boord te gaan ligt wat moeilijker. Zo’n 13 jaar gelden hadden we flinke boot in Rotterdam liggen. Botas en Daisy hadden geen moeite met aan boord gaan. Die liepen op hun dooie gemakje over steigers en hobbelden zo aan boord. Sally echter, had er wat meer moeite mee. Over de steiger liep ze precies in het midden. Als er iemand uit tegenovergestelde richting kwam verstijfde ze en liet de mensen om haar heen lopen. Eenmaal bij de boot die met de achtersteven tegen de kant lag en waarop je zo via het zwemplateau zonder enige moeite aan boord kon stappen, was voor haar een onoverkomelijk bezwaar omdat er een kleine decimeter ruimte was tussen het zwemplateau en de kade. Om haar te helpen legden we een handdoek op de opening het zichtbare water te maskeren. Zo was het probleem opgelost. Eenmaal aan boord had Sally het hoogste woord en kon ze lekker druk doen om te laten zien hoe knap en dapper ze wel niet was.
Zeeziek worden is niet nodig
Het verblijf aan boord is wel even wennen als er gevaren wordt. Zolang je op binnenwater vaart in een rustig gangetje is er over het algemeen weinig deining. Het is voor de hond niet anders dan in de auto. We hebben nooit een ‘zeezieke’ hond gehad. Mocht je met een speedboot over het water stuiteren dan is dat natuurlijk een hele andere ervaring. Je kunt je afvragen of dat leuk is voor je hond. Als ik met een hond in de auto rijd, betracht ik ook een rustige rijstijl aan te houden.
Het maken van een lange tocht is geen probleem voor een hond aan boord. Natuurlijk wil je zelf ook met regelmaat (om de paar uur) even pauzeren en aanleggen bij een haventje om wat te nuttigen, het vervolg van je vaarroute te plannen, te rusten of te overnachten. Dat zijn dan ook de uitlaatmomenten voor je hond. Even de benen (pootjes) strekken is echt een heerlijk moment en daarna heb je weer alle aandacht om de vaartocht te hervatten.
Tips
Voordat je werkelijk je hond mee wilt nemen aan boord zijn er wellicht wat praktische tips die ik je graag wil mee geven: waarbij een goede voorbereiding en aandacht voor het welzijn van je viervoeter essentieel is.
Veiligheid voorop
Vanzelfsprekend is er een groot verschil tussen het varen op een zeilboot of een motorboot. Een zeilboot is veel gevoeliger schommelingen door wind dan een motorboot. Het allerbelangrijkste is de veiligheid van je hond. Zorg dat je hond altijd goed gezekerd is, bijvoorbeeld met een speciaal hondenharnas dat je aan de lijn of het veiligheidsnet kunt bevestigen. Tijdens het varen kunnen plotselinge bewegingen, golven of scherpe bochten je hond gemakkelijk doen vallen of verwonden. Een anti-slipmat in het voordek kan voorkomen dat hij uitglijdt. Daarnaast is het verstandig om je hond een reddingsvest te geven dat geschikt is voor zijn maat en gewicht, zeker als hij vaak in de buurt van het water is.
Gezondheid en comfort
Voor je vertrekt, laat je hond controleren door de dierenarts. Vraag om een gezondheidscheck en up-to-date inentingen. Neem voldoende voer, water en eventuele medicijnen mee, inclusief een EHBO-kit voor dieren. Het is belangrijk dat je hond niet uitdroogt, dus bied regelmatig vers water aan. Zorg ook voor een comfortabele plek aan boord, zoals een bed of deken, zodat je hond zich veilig en ontspannen voelt.
Training en gedrag
Niet alle honden zijn van nature geschikt voor varen. Het is verstandig om je hond te trainen in basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’, zodat je hem onder controle kunt houden. Daarnaast moet je hond wennen aan het geluid van de motor en de bewegingen van de boot. Een korte proefvaart vooraf kan helpen om te zien hoe hij reageert.
Regels en etiquette
Controleer de regels van de jachthaven en de lokale wetgeving met betrekking tot het meenemen van dieren. Houd je hond altijd aan de lijn wanneer dat verplicht is en laat hem niet ongeleid weglopen op het dek of in de haven. Respecteer andere passagiers en omwonenden, vooral als je hond nerveus of schrikachtig is.
Verantwoordelijkheid
Tot slot is het jouw verantwoordelijkheid dat je hond geen overlast veroorzaakt en dat je hem na een dag varen weer in goede gezondheid thuis brengt. Neem voldoende tijd voor rust en voer, en wees alert op tekenen van stress of ongemak bij je hond.
Door goed voorbereid te zijn en rekening te houden met de behoeften van je hond, kun je samen genieten van mooie momenten op het water. Een gelukkige, veilige hond maakt jouw vaarervaring nog plezieriger.
.
.
.
<<Advertentie>> . a
klik op de foto om de website te bezoeken
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Wist u overigens dat we al ruim 7,7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?
.
.
MMMM…. even nadenken …
.
Afsluitend hier de (on)zin van de week:
.
.
.
.
.
Als je tijdens een jachtpartij de opdracht hebt om de jager te waarschuwen
als er een fazant uit het bos komt … tja …
.
.
.
.
.
.
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER
.
![]() Rakker van 4 tot en met 7 juli 2025 |
![]() . . . . . Ian en Babs van 26 okt tot en met 4 december 2025 |
![]() Nelson en Doska van 31 december 2025 tot 2 januari 2026 |
+
Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!