Dierenmissies Weekjournaal van 25 mei 2025

Beste lezers,

In dit weekjournaal beginnen we met een onderzoek naar de effecten van honden die bij rokende baasjes wonen, leren we Luz, Pulgas, Siri en Nela kennen, lezen we over de ervaring van de dierenambulance bij het terugbrengen van een zoekgeraakte hond, namen we afscheid van Oly, blijkt een houdverbod van dieren als straf niet te werken en hebben we gelukkig deze week weer een asielverlater. Ook deze keer hebben we weer leuke filmpjes die je doen verbazen. In de vierkante column vragen we ons af of er werkelijk schuldgevoel bij honden bestaat en in de onzin van de week zien we dat opruimen altijd moeilijk is.  Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…

– ‘Honden van rokende baasjes kampen vaker met gedragsproblemen’
– Kennismaken met Luz, Pulgas, Siri en Nela
– Dankbaarheid is soms ver te zoeken.
– 
In Memoriam Oly
– Politie: Houdverbod dieren faalt als straf
– Asielverlater Mowgli
– Animal Webshop (advertentie)

– Registratie van uw hond is verplicht

– Leuke filmpjes ter vermaak. Honden kunnen snel leren als hun leven in gevaar lijkt …. In- en uitbreken is geen probleem
– De 4-kanten column van Ton met: Het nietbestaande schuldgevoel bij honden: een illusie of een misvatting?
– (On)zin van de week:  Afstand doen bij het opruimen is altijd moeilijk.

Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

.

De week van dag tot dag:

.

.

Maandag 19 mei 2025 

.

‘Honden van rokende baasjes kampen vaker met gedragsproblemen’

Wie in huis rookt, doet daar niet alleen zichzelf mee tekort. Ook de trouwe viervoeter krijgt ongevraagd elke trek mee, en dat kan serieuze gevolgen hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat honden die samenleven met rokende baasjes vaker last hebben van gedragsproblemen.
Onderzoekers analyseerden meer dan driehonderd honden, waarvan de helft in een huis leefde waar gerookt werd. De uitkomst liegt er niet om: honden die regelmatig tabaksrook inademen, zijn niet alleen lichamelijk kwetsbaarder, maar laten ook opvallend ander gedrag zien. Ze zijn angstiger, sneller agressief, moeizamer te trainen en reageren onrustiger. Volgens de studie ervaren ‘rookhonden’ meer stress en stemmingswisselingen.

En het baasje? Die is vaak de enige oorzaak én de enige die het kan veranderen. Een hond kan geen raam openzetten of even naar buiten vluchten. Hij is overgeleverd aan de keuzes van zijn eigenaar.

Experts waarschuwen daarom dat er méér aandacht moet komen voor roken in huis, juist bij gedragsproblemen. En misschien moet er ook in antirookcampagnes vaker worden gewezen op het effect van een sigaret op je huisdier, want die ademt, net als jij, alles in.

.

.


.

.

Dinsdag 20 mei 2025

.

Kennismaken van Luz en Pulgas

.

Dit is Luz, Ras: gemengd, Geboortedatum: 01/06/2018, Geslacht: vrouwelijk, Gewicht: 13 kg, Afmetingen: 40 hoog 40 lang, Gecastreerd: ja, Vaccins en analyse: Ja, ze is gezond. Luz woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad real. Karakter: Ze is heel extravert, speels en aanhankelijk. Ze loopt heel goed mee aan de lijn en gedraagt zich fantastisch met andere honden. Reizen met haar in de auto is geen probleem.  Ze is niet verlegen of angstig; ze kan heel goed overweg met mensen en kinderen. Compatibel met katten: zie video. Geschiedenis: Luz, deze prachtige hond, is gered uit het gemeentelijke asiel. Ze was daar sinds 2021.

Voor meer info over Luz kijk op Dierenmissies – Honden ter Adoptie, mail naar dierenmissies@gmail.com of bel  06222252371

.

.

.

.


.

.

Dit is Pulgas, Ras: gemengde labrador, Geboortedatum: 01/01/2018, Geslacht: vrouwelijk, Gewicht: 23 kg, Afmetingen: 56 hoog 63 lang, Gesteriliseerd: ja, Vaccins en analyse: Ja, ze is gezond, Geschikt voor kinderen: Ja, Compatibel met katten: zie video. Pulgas woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad real. Karakter: Ze is een heel extraverte en aanhankelijke hond. Ze kan goed aan de lijn lopen en heeft geen probleem met autorijden. Ze is prachtig van uiterlijk (zowel volwassenen als kinderen). Ze is een schatje met andere honden. Ze vindt het heerlijk om met haar twee pootjes bij je te knuffelen. Geschiedenis: Pulgas verblijft al bijna drie jaar in het asiel.

.

Voor meer info over Pulgas kijk op Dierenmissies – Honden ter Adoptie, mail naar dierenmissies@gmail.com of bel  06222252371.

.

.


.

.

Dit is Siri, Ras: gemengde bodeguero, Geboortedatum: 04/10/2016, Geslacht: vrouwelijk, Gewicht: 9,5 kg, Afmetingen: 36 hoog 44 lang, Gesteriliseerd: ja, Vaccins en analyse: Ja, ze is gezond. Siri woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad real. Karakter: Siri is een heel nobele hond, en ondanks haar leeftijd is ze erg speels, maar toch kalm. In het begin was ze in shock; ze heeft drie dagen niet gegeten en begreep niets, wat normaal is. Ze kan aan de lijn lopen, heeft geen probleem met welke hond dan ook, ongeacht grootte of geslacht, en kan goed overweg met katten. Ze is een schatje. Geschikt voor kinderen: Ja Geschikt voor katten: ja. Geschiedenis: Siri werd door de zoon van de eigenaresse naar het asiel gebracht. De vrouw had Alzheimer en zou naar een verzorgingshuis gebracht worden. Siri groeide op met haar en een andere oudere hond, maar die hond werd door een familielid opgenomen omdat ze bijna 14 was en in het asiel van verdriet zou zijn gestorven.

Voor meer info over Luz kijk op Dierenmissies – Honden ter Adoptie, mail naar dierenmissies@gmail.com of bel  06222252371.

.


.

.

Dit is NELA, Ras: Podenco, Geboortedatum: 16/1/2020, Geslacht: vrouwelijk, Gewicht: 7,5 kg, Afmetingen: 40 hoog 40 lang, Gesteriliseerd: ja, Vaccins en analyse: Ja, ze is gezond. Nela woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad real. Karakter: Nela is een schatje, erg aanhankelijk en extravert, kan aan de lijn lopen, in de auto reizen en is vriendelijk met katten.  Geschikt voor kinderen: Ja, Geschikt voor katten: ja. Geschiedenis: Nela groeide op in een appartement sinds ze een puppy was, maar door werk konden ze niet met ze wandelen. Daarom gaven ze haar aan een familielid dat een stuk grond had met andere honden. Nela had het erg moeilijk. Ze is een hond die vijf jaar lang in huis was opgegroeid, en nu ze op het stuk grond stond, was ze in shock; ze kon haar baasjes niet zien. Ze plaatsten een advertentie waarin stond dat ze weggegeven zou worden, en we besloten te schrijven voordat ze in verkeerde handen zou vallen. Zoek alsjeblieft een thuis voor haar.

Voor meer info over Nela kijk op Dierenmissies – Honden ter Adoptie, mail naar dierenmissies@gmail.com of bel  06222252371

.


.

.

Woensdag 21 mei 2025

.

.
Dankbaarheid is soms ver te zoeken.
.
Hoe blij zou je moeten zijn als je zoekgeraakte hond in  goede gezondheid door professionals weer bij je afgeleverd wordt.  Met verwondering nam ik kennis van onderstaand artikel tegen van Dierenambulance Maasland. Ik kan u daarom alleen maar uitnodige om dit artikel te lezen.
Bericht van Dierenambulance Maasland
Als wij een gevonden hond op moeten halen of terug naar de eigenaar brengen vragen we daarvoor altijd ritkosten. Dat komt omdat het dan als een servicerit gezien wordt, het gaat niet direct om een dier in nood. Op het moment bedragen de ritkosten 38 euro. De meeste mensen zijn vaak zo blij dat ze hun hond weer terug hebben dat die kosten er niet zo veel toe doen. Maar soms maken we mee dat eigenaren boos worden over het feit dat hun hond opgehaald is. “Iedereen in de buurt kent de hond” of “Hij weet heel goed de weg terug naar huis” zijn opmerkingen die we dan te horen krijgen. Dat mag misschien zo zijn, maar ben je daar wel zeker van? Zijn er niet toevallig veel nieuwe buurtbewoners die de hond toch niet kennen of is er misschien een drukke en gevaarlijke weg die overgestoken moet worden? Dan is het namelijk lang niet zo vanzelfsprekend dat je hond vanzelf wel weer thuis komt.
Bovendien zijn wij simpelweg wettelijk en bij contract verplicht om een loslopende hond op te halen. Honden horen volgens de wet aangelijnd te zijn dus het feit dat een hond los loopt is al voldoende reden om hem op te halen. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden. Stel je voor wat er kan gebeuren als we zouden zeggen ‘laat maar lopen, hij vindt zijn weg wel’. En de hond raakt verdwaald of wordt aangereden? Dan ben je natuurlijk verder van huis. Vind je het bedrag te hoog? Bedenk dat als de politie of boswachter hem loslopend vindt je een boete krijgt die ruim het dubbele is. Het enige advies dat we in dit geval kunnen geven is: ontsnapt je hond vaker of loopt hij regelmatig los? En wil je niet dat hij door de Dierenambulance opgehaald wordt? Hang hem dan een penning om met daarop je telefoonnummer. Dan kan een vinder je direct bellen en zijn wij niet nodig. Natuurlijk is het allerbeste om je hond helemaal niet los te laten lopen. Eigenlijk nooit, maar zeker niet nu, in het broedseizoen.

Bron:  Dierenambulance Brabant Zuid Oost

.

 


.

.

Donderdag 22 mei 2025

.

In Memoriam Oly

.

Vandaag kregen we het droeve bericht van Golida dat haar steun en toeverlaat Oly gisteren is overleden. Oly had al een bijzonder verleden achter de rug voordat hij op 19 juli 2012, op 2 jarige leeftijd bij Lammert en Golida mocht komen wonen. Totaal vermagerd aangetroffen op de openbare weg werd hij naar het asiel in Tobarra gebracht. Toen zijn baasje werd achterhaald vertelde die dat hij hem had weggegeven aan iemand waar hij de naam niet meer van kende. ja ja ?!?!.

Toen ik  Oly naar Golida en Lammert in Zwartewaal bracht hadden zij al hun Alma die uit het zelfde asiel in Spanje kwam. Oly kwam in een gespreid bedje. Alma en Oly waren al gauw onafscheidelijk en aanvankelijk zou Oly het lievelingetje van baasje Lammert zijn en gingen de jaren voorbij.

Toen Lammert overleed waren Alma en Oly Golida’s steun en toeverlaat en werd  de relatie met Oly veel hechter. Toen ook de oudere Alma kwam te overlijden, waren het Golida en haar Oly die samen de uitdagingen van het leven aangingen. Niets bleef hen bespaard want fysieke ongemak maakte het noodzakelijk dat Oly tijdelijk een ander onderkomen moest krijgen. Gelukkig konden Golida en Oly weer herenigd worden en kwam hun leven in een nieuwe fase en werd het zo ingericht dat hun samenzijn optimaal werd beleefd. Opnieuw gingen er jaren voorbij en kleine ongemakken bij Oly konden worden verholpen of kon er mee worden geleefd.

Toen kwam het fatale moment dat Oly een epileptische aanval kreeg waar hij niet uit kon komen. In de vooravond werden hij en Golida met spoed naar de dierenarts gebracht maar ook hij kon hem niet uit de epileptische aanval krijgen. Opnieuw verplaatsen naar een speciale kliniek waar hij misschien geholpen kon worden werd afgeraden. Meer dan een uur lang was Oly al van de kaart en of hij daaruit zou komen was maar de vraag. Bovendien was dan nog de vraag of hij er geestelijk niets van over zou houden. Oly, die al slechtziend was geworden, zou dan tussen vreemden moeten verblijven. Hij zou totaal van streek zijn. In overleg met de dierenarts werd besloten om Oly verder ongemak te besparen. Hiermee kwam Golida alleen te staan en kunnen we haar alleen maar alle sterkte wensen om dit verdriet en het gemis van haar lieverd te kunnen verwerken.

.


.

.

Vrijdag 23 mei 2025

.

.

.

Houdverbod dieren faalt als straf

Houdverbod dieren faalt als straf

Ondanks houdverboden gaat de puppyhandel door vanuit Garyp | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Het houdverbod – een door de rechter opgelegd verbod om dieren te houden – faalt als straf in Nederland. Dit is een groot risico, want dieren dienen door een houdverbod juist beschermd te zijn tegen verwaarlozing en andere vormen van mishandeling. Dat concludeert House of Animals Investigations, onder meer na undercoveronderzoek in het Friese Garyp. Daar wonen John en Sharon, die een uiterst slechte reputatie hebben jegens dieren. Ondanks twee houdverboden en vele omzwervingen hebben ze nog altijd puppy’s en kittens en verkopen allerhande dieren op Marktplaats. En dat is geen uitzondering in Nederland.

Dierenbeulen met een houdverbod weten regelmatig de uitvoering van hun straf te traineren door in beroep te gaan. Ook ontlopen ze hun straf door te beweren dat aangetroffen dieren niet van hen zijn. Controlerende instanties blijken bovendien vaak niet op de hoogte van de opgelegde straf. House of Animals roept rechters en het Openbaar Ministerie (OM) op om de effectiviteit van een houdverbod te waarborgen. Karen Soeters van House of Animals: “Keer op keer treffen wij dieren aan bij veroordeelden. Het opgelegde houdverbod is vaak een schijnoplossing.”

In onderstaande reportage duikt Karen Soeters van House of Animals Investigations in het geval John en Sharon, tegenwoordig woonachtig in het Friese Garyp:
.

Tweemaal houdverbod

House of Animals publiceert vandaag een onderzoek naar Sharon A. en John J. Het duo is in 2022 en in 2025 veroordeeld tot een houdverbod. Karen Soeters:

“Dode pony’s, verblijven vol ontlasting, uitgemergelde honden, dit stel heeft gruwelijk leed op hun geweten. Hoofddorp, Aalten, Neede, Nunspeet en nu Garyp in Friesland; steeds als het ze te heet wordt onder de voeten, vertrekken ze naar een andere locatie. Tegen hun straf spannen ze hoger beroep aan en in de tussentijd zijn de dieren vogelvrij. Ons onderzoek wijst uit dat er volop met dieren gehandeld wordt vanuit Garyp.”

Houdverbod dieren faalt als straf

Berichtgeving De Gelderlander | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Hoger beroep als uitstelstrategie

Door in beroep te gaan, kan een veroordeling soms wel drie jaar uitstel oplopen. Dit is een drama voor alle betrokken dieren en geen uitzondering. Soeters geeft het voorbeeld van Bert’s Animal Verhuur. Al in 1998 wordt zeer ernstig dierenleed aangetroffen op het bedrijf. Vorig jaar legde de rechter eindelijk een houdverbod voor vijf jaar op:

“Maar ook hier zien we dat Bert R. in beroep gaat en zijn dierenverhuurbedrijf voortzet. Wij hebben er nul vertrouwen in dat hij nu opeens wel voor zijn dieren zorgt en maken ons grote zorgen.”

Ook in de zaak rond een kattenfokster in Oud-Beijerland bleek het recent opgelegde houdverbod geen bescherming te bieden. Onderzoek van House of Animals wijst uit dat zij alsnog achttien katten in huis had. Bij een controle werd een deel in beslag genomen, maar later teruggegeven. ‘Deze dieren zijn niet van mij maar van mijn zoon’, zo verklaarde de broodfokster. Karen Soeters:

“Als je met zo’n smoes een houdverbod kunt omzeilen, wat heeft het dan voor een zin? Het is een kwestie van tijd voor er weer dode dieren worden aangetroffen bij dit soort recidivisten.”

kitten in Garyp

‘Het is een kwestie van tijd voor er weer dode dieren worden aangetroffen bij dit soort recidivisten’ | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Houdverbod dieren faalt als straf

Het houdverbod wordt getraineerd in Garyp | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

.

.

.

.

.

.

Houdverbod aanscherpen

House of Animals roept rechters en het OM op de procedures rondom het houdverbod aan te scherpen. Zo moet geborgd zijn dat instanties als de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID), politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd worden over actuele houdverboden. Dit gebeurt nu onvoldoende. Karen Soeters van House of Animals:

“Het is onacceptabel dat dieren vanwege een gebrek aan informatie, misleiding en met een vertragingsstrategie onbeschermd achterblijven bij notoire dierenmishandelaars. Als bij inspectie van een kinderdagverblijf blijkt dat verzorgers kinderen kwaad berokkenen, worden zij onmiddellijk op non-actief gesteld en terecht. Waarom laten we dieren in zo’n geval wel aan hun lot over?”

.

.


.

.

Zaterdag 24 mei 2025

.

Asielverlater Mowgli

.

We wensen Mowgli een geweldig nieuw leven toe..

.

.

.

.

.

.

.

.


.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken

.

Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.

.

.

.


.

.

Zondag 25 mei 2025 

.

Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.

.

.


.

.

Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?

Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?

Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???

Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..

De bronafbeelding bekijken.

Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..

.

.


.

Leuk filmpje ter vermaak.

.

.

KLIK op het plaatje om het filmpje te zien …

.

Honden kunnen snel iets leren als hun leven in gevaar lijkt…

(faccebook)

.

.

KLIK op het plaatje om het filmpje te zien …

.

.

In- en uitbreken geen probleem

(instagram)

.

.

.

.

 


.

.

De 4-kanten column van Ton.

.

Het nietbestaande schuldgevoel bij honden: een illusie of een misvatting?

In onze menselijke samenleving hechten we veel waarde aan schuld en schuldgevoel. We maken fouten, voelen ons schuldig, en proberen die schuld te compenseren. Maar wanneer het gaat om onze viervoeters, vooral honden, lijkt dat concept niet zomaar op te gaan. Het idee dat honden schuldgevoelens kunnen ervaren, wordt vaak aangehangen, maar is dat wetenschappelijk wel terecht? Of is het vooral een menselijke interpretatie die wij op onze honden projecteren?

De menselijke interpretatie van hondenemoties

Het is verleidelijk om onze honden menselijke emoties toe te schrijven. Wanneer we ze betrappen op iets dat niet mag, zoals het kapot gemaakt hebben van een favoriete schoen, kijken ze ons vaak aan met een hangende staart, oortjes naar achteren en een schuldige blik. Veel baasjes reageren dan met een gevoel van schuld: “Hij weet dat hij iets verkeerd heeft gedaan.” Maar is dat echt zo? Of is dat slechts een menselijke interpretatie van hun gedrag?

Onderzoek wijst uit dat honden niet de complexe zelfreflectie bezitten die nodig is om schuldgevoel te ervaren zoals wij dat kennen. In plaats daarvan reageren ze meestal op de lichaamstaal en de stem van hun eigenaar. Als ze de negatieve reactie zien, vertonen ze gedrag dat wij als schuldgevoel interpreteren: vermijden, omlaag kijken, oren naar achteren. Maar die gedragingen kunnen ook voortkomen uit angst, verwarring of gewoon de reactie op onze eigen stress.

Het verschil tussen angst en schuld

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen angst en schuld. Angst komt voort uit de verwachting van straf of negatieve gevolgen, terwijl schuld een gevoel is dat voortkomt uit het besef dat men iets verkeerd gedaan heeft en zich daar schuldig over voelt. Honden lijken vooral angst te tonen wanneer ze zich bedreigd of gestraft voelen, niet noodzakelijk omdat ze beseffen dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

In wetenschappelijke studies is vastgesteld dat honden vooral reageren op de lichaamstaal en de toon van hun eigenaar. Ze kunnen angstig of onderdanig worden als ze gestraft worden, maar dat betekent niet dat ze beseffen dat ze een ‘fout’ hebben gemaakt. Ze reageren op de negatieve signalen die wij uitzenden, niet op een moreel oordeel dat zij over zichzelf vellen.

De rol van de menselijke interpretatie

Het lijkt erop dat wij, als mens, graag geloven dat onze honden schuldgevoelens hebben omdat dat onze empathie en ons gevoel van verbondenheid versterkt. Het geeft ons het idee dat onze honden ‘begrijpen’ wat ze gedaan hebben, en dat ze spijt hebben. Maar dat is een menselijke projectie. Het kan ook geruststellend zijn om te denken dat onze honden zich schuldig voelen, omdat dat suggereert dat ze onze gevoelens begrijpen en empathie tonen.

Toch is het belangrijk om dit niet te verwarren met feitelijke schuldgevoelens. Honden opereren vooral op basis van associaties en conditionering. Als een hond bijvoorbeeld wordt gestraft nadat hij iets kapot heeft gemaakt, zal hij in de toekomst wellicht vrezen voor straf in vergelijkbare situaties. Maar dat betekent niet dat hij zich bewust is van het ‘foute’ dat hij gedaan heeft, zoals wij dat zouden definiëren.

Wat betekent dit voor hondentraining en opvoeding?

Het besef dat honden geen schuldgevoelens ervaren zoals wij dat doen, heeft ook praktische implicaties. Het benadrukt het belang van positieve bekrachtiging in plaats van straf. Als we onze honden corrigeren, moeten we ons ervan bewust zijn dat ze niet ‘schuld’ voelen, maar dat ze vooral angst of verwarring kunnen ontwikkelen. Een stressvolle omgeving met strenge straffen kan zelfs contraproductief zijn, omdat het de band met onze hond kan schaden en het vertrouwen ondermijnt.

Daarnaast helpt het ons om onze communicatie met honden te verbeteren. Door te letten op lichaamstaal, stemgebruik en positieve interacties kunnen we een veilige en gelukkige omgeving creëren waarin onze honden zich vrij voelen zonder zich constant zorgen te maken over ‘foute’ gedragingen.

Conclusie

Het idee dat honden schuldgevoelens kunnen ervaren, is vooral een menselijke interpretatie die voortkomt uit onze behoefte aan empathie en verbondenheid. Wetenschappelijk bewijs wijst uit dat honden vooral reageren op onze lichaamstaal en stem, en dat hun gedragingen vaak voortkomen uit angst of verwarring, niet uit een moreel besef van schuld.

.

Het is waardevol om dat te beseffen, omdat het ons kan helpen om op een meer bewuste en liefdevolle manier met onze honden om te gaan. In plaats van te denken dat ze zich schuldig voelen, kunnen we ons richten op het versterken van de band door positieve interacties en begrip. Zo zorgen we voor een gezonde relatie waarin onze honden zich veilig en geliefd voelen, zonder de illusie dat ze onze menselijke emoties volledig begrijpen of ervaren.

 

 

.


.

.

<<Advertentie>> . a

klik op de foto om de website te bezoeken

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al ruim 7,7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

MMMM…. even nadenken …

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

.

Afstand doen bij het opruimen is altijd moeilijk.

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER

.

Rakker van 4 tot en met 7 juli 2025

.

.

.

.

.

Ian en Babs van 26 okt tot en met 4 december 2025

Nelson en Doska van 31  december 2025 tot 2 januari 2026

+

«
»
  • hanneke

    hallo Ton,

    Timmy kwam ook uit een rook gezin. En het is natuurlijk een hondje dat je gezellig op schoot neemt. Kreeg dus de volle laag.
    Wat je niet vermeldde was dat ook bronchitis een gevolg kan zijn van een rook omgeving. Timmy heeft daar ongeveer een jaar last van gehad; veel slijm spugen en gehijg en zo. En kon ook niet zo lang lopen. Inmiddels is hij helemaal van de bronchitis af dankzij een rookvrije omgeving en het feit dat hij, als het maar even kan, buiten zit/ligt/speelt.

    Groetjes,

    Hanneke
    p.s. met Abel gaat het weer prima. Of er niets is gebeurd!

    1

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com