Dierenmissies Weekjournaal van 30 september 2018

WILT U DIT WEEKJOURNAAL AUB DELEN MET AL UW VRIENDEN EN KENNISSEN?
.
HARTELIJK DANK NAMENS ALLE SPAANSE HONDJES DIE EEN BAASJE ZOEKEN

Beste mensen,

Deze week hebben we natuurlijk het verslag van de reis van Oli en Sic, maar ook worden er nieuwe hondjes getoond die een warme mand in Nederland zoeken, zo ook het succesverhaal van Toby die nu ook klaar is voor een nieuw leven, en de senior Boni die dol graag de herfst van zijn leven in Nederland wil doorbrengen. In de column is er een herfstwaarschuwing voor de baasjes en er is nog veel maar… Kortom er is weer een boel om over na te praten bij de koffie dus neem de tijd en lees over de volgende onderwerpen:

– Hartelijk dank voor alle lieve berichtjes
– Verslag van de feria te Gelida….
– Nieuwe adoptantjes op de site
– Het succes verhaal van Toby ….
– De reis van Oli en Sic

– Kans hebben op fantastische prijzen en tegelijk Dierenmissies helpen…
– Registratie van chipnummer is verplicht
– Updates van Sic en Oliver in Nederland
– Rufus is geadopteerd
– De volgende mazzelaars mogen ook het asiel verlaten
– Leda in de belangstelling
– De volgende reis is van Boye en Charlie (Candy)
– Lopende adopties
– Berichtje van de baasjes van Lucy, Ziva en Baco
– De 4-kanten column van Ton met “De hersftwaarschuwing…”

– De (on)zin van de week gaat over: ““ Een senior is niet versleten…”.
– Boni is zo’n seniore super kanjer die een plekje zoekt…
– De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.

Advertenties van: Buddies/AnimalWebshop/Het Dier, Karlijn’s Shop, OnePack en Fresh PC. Your Inner Feelings .
.
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


 

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

.
GEZOCHT: VLUCHTBEGELEIDERS

.

.
KLIK op de foto !!!!!!!! en lees alle ins- en outs over de vluchtbegeleiding.
.
.
.
.
.


.

.

De week van dag tot dag:

.

Zondag 23 september 2018

.

Dank voor het medeleven 

Vandaag kregen we de hele dag berichtjes toegestuurd via de mail, whatsapp, sms en via de website. Over de honderd berichtjes waarmee we sterkte werden gewenst bij het verlies van onze Nelly heeft ons erg veel goedgedaan. We hebben getracht om alle berichtjes te beantwoorden maar misschien hebben we er een paar gemist. Bij deze danken we ook hen die mogelijk geen reactie van ons hebben gekregen, Een speciale dank aan Frances en Peter die van de foto van Nelly een speciaal gedenkprentje hebben gemaakt.

.

Maandag 24 september 2018
.

Verslag van de feria (braderie) in Gelida
.
Van Miranda kregen we dit leuke verslag van de feria waar het asiel bij aanwezig was.
Gelijk wordt er wat achtergrond informatie gegeven van de honden die mee mochten om het asiel te vertegenwoordigen.

.

Alle honden waren te midden van onbekende honden, groot en klein, kleine kinderen en heel veel drukte. Dat ging prima!!
Nick vond het heerlijk om te spelen met de bal. Pia zag zelfs een kat op straat wat geen enkel probleem voor haar was… En Leda won de grote prijs voor adopteerbare hond!!)

helaas is geen van de honden (buiten Kiss een week later) geadopteerd.
Wat wij wel van hen weten dat het makkelijke honden zijn waarvoor geen van allen een drukke omgeving met kinderen en grote mensen een probleem is.

Pia zit in opvang, maar die verzorgers gaan in oktober voor langere tijd op vakantie en daarom proberen we snel iets voor haar te vinden zodat ze niet naar het asiel terug hoeft. Pia is zindelijk, maakt niets kapot, is rustig in huis en geniet van de wandelingen. Op straat sociaal naar andere honden (blaft niet) en ook naar katten kijkt ze niet om op straat (zie foto).
Pia zit in opvang met kindje dus dat is geen enkel probleem. Dat we dus met spoed een adoptiegezin voor haar zoeken mag duidelijk zijn.

Kaylee Minoque is een mooie Australian beauty.. ook haar karakter bleek op de feria zeer stabiel, goed met alles en iedereen. Hele fijne hond om activiteiten mee te doen. Mooie wandelingen zullen aan haar besteedt zijn… Kaylee is een fijne hond met een goede energie (niet nerveus)…

Zeus is ook zo’n topper! 1 van de langzitters nu in het asiel, al zo n 3 a 4 jaar van zijn leven.. grootste deel dus! maar dit ligt niet aan hem, hij valt gewoon niet op tussen de 250 honden.. Hij is super lief, sociaal met mensen, en andere honden. Een beetje dog achtige hond, die ontzettend uniek is qua uiterlijk maar zeker ook qua karakter. Wat ontzettend jammer als deze beauty van binnen en buiten zijn leven onverdiend achter de tralies moet doorbrengen. Wie o wie geeft hem het complete leven wat hij verdient. Vele video´s en foto´s beschikbaar van hem.

Leda zit ook in opvang in Spanje. Leda is een kleiner maat teefje… sociaal, rustig, zindelijk, prima in huis, prima met andere honden… Gewoon een leuk hondje zonder problemen. Wij zoeken een definitief huisje voor Leda! Ze werd niet voor niets uitverkoren als de topper van de ´adoptie´ dag!

Nick deze oude man die nog fit is wil zo graag.. Het is een blij ei! altijd in voor een geintje.. wandeling… spelletje.. alhoewel hij wat ouder is, toch nog sterk en fit.. en nog prima voor wandelingen. Nick is een ongeluksvogel die over het hoofd wordt gezien door zijn onzichtbare uiterlijk en daardoor weinig kans maakt op adoptie.. Toch is dit een leuke familie hond.. die menig mens doet stralen van geluk als ze hem zo ziet genieten… Ook op de feria bleek maar weer dat Nick makkelijk is met alles en iedereen. Hij is 1 keer geadopteerd in Spanje en 3 dagen later teruggebracht.. want hij moest s nachts in de tuin blijven en als een gezelschap hond wilde hij ook graag naar binnen…. Nick vond het dus in zijn eentje alleen s nachts buiten moeten blijven niet leuk. Hij gaf dat aan door te blaffen voor de deur, poot tegen de deur aan.. maar geen gehoor.. het schone huis, daar mocht geen haartje inkomen…

De video´s en foto´s van deze kanjers spreken voor zich! wij hopen dat ze een kans in Nederland maken!

 

Deelnemers aan de Feria waren onder andere:

Nick

hond

Kiss

Zeus

hond

Pia

.

.

.

.

Klik op de onderstaande foto’s om filmpjes te starten.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Dinsdag 25 september 2018

.
Nieuwe adoptantjes op de site
.
De volgende honden krijgen komende week een plekje op de website en wachten op een lief baasje. Als u nu al meer wilt weten over één van deze kanjers, mail ons gerust.

Dit is Jolie, teefje – geboren 2013 – mix – 52 cm . Karakter: Blije hond die graag knuffelt. Zit in de kennel met reutjes en teefjes Bijzonderheden: Gebruikt als fokteefje.

Dit is Boni, teefje, geboren 2007 mix.  Karakter: Erg lief en sociaal, kan met andere honden en met katten. Lief voor kinderen, zindelijk en erg gehoorzaam

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Woensdag 26 september 2018
.

Het succesverhaal van Toby.
.
Toby, reutje, geboren 2017, mag nu ook naar en baasje op zoek. Hoe dat komt ?!?!?!
.
Met Toby gaat het hartstikke goed want hij is helemaal bijgetrokken. Toen Toby in maart van dit jaar als jonge hond in het asiel kwam, was hij ontzettend bang voor voor alles. Hij heeft duidelijk een slechte start gehad met de nodige mishandelingen. Hij was bang voor zowel mannen als vrouwen maar mannen waren het ergste voor hem…

Nu is hij gelukkig een heel stuk van zijn angsten af.  Hij heeft nog wel wat angsten maar daar is mee te leven en die zullen nog wel wat verder slijten. Bij vrouwen voelt hij zich wel iets meer op zijn gemak dan bij mannen. Maar hoe dan ook, Toby is nu wel zover dat hij geadopteerd kan worden.

Hoe het herstel zover tot stand is gekomen:  Toby is geconfronteerd met zijn angsten en dat heeft voor hem echt geholpen. Voor de therapie mocht hij naar een gastgezin dat in midden Barcelona woonde. Hierdoor moest hij de afgelopen maanden gewend raken aan verkeer en veel, héél veel, mensen en kinderen. Onbekende mensen vindt hij nog wat eng, maar hij laat zich door meer en meer vreemden gewoon aaien. Er zit totaal geen agressiviteit in Toby. Het  enige wat hij doet als een onbekende hem wil aaien is een stap achteruit doen. Kan dat niet vanwege de riem, dan laat hij zich aaien. Toby kan ook prima met katten leven….

.

.

.

.


.

.

klik op het plaatje

Weer een leuk filmpje ter ontspanning:

“Wat …???
Een roltrap eng ???

OK dan doen we het zo !!!!”

.

.


 

Klik op Lima om de website te bezoeken

karlijn cadeau

Als je een cadeautje mag uitkiezen, dan neem je natuurlijk fijnste en mooiste die je kunt krijgen.

Klik op het plaatje en bezoek de website van Karlijn….

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.
Donderdag 27 september 2018.
.

De reis van Sic en Oliver.
.
Marcel is vandaag de dierenvriend die ons gaat helpen om de Sic en Oliver naar Nederland te laten vliegen. Hij is niet de eerste keer dat hij voor ons de vluchtbegeleider is. Hij woont in Spanje en is vrijwilliger bij het asiel dus is het ook niet vreemd dat hij genegen is om deze twee jongens mee te laten reizen.

Om 13.40 uur arriveerden Marcel en Ana (directrice van het asiel) en de honden op de luchthaven. Dan is het aansluiten in de rij om in te checken en korte tijd later worden Sic en Oli in de kennels gedaan bij de Odd-size bagageafdeling. Rond 14.37 uur waren de hondjes door de douane en werden ze vanaf de odd-size naar het vliegtuig gebracht worden.

Om 15.00 uur  vertrek ik vanaf IJhorst naar Eindhoven waar ik pas, door meerdere files, tegen 17.30 uur zou aankomen. Dat zou maar net op tijd blijken te zijn.

Hanneke, het nieuwe baasje van Oliver, en haar vriendin Setty waren al een halfuurtje eerder gearriveerd. Samen wachtten we op de aankomst van het toestel van Transavia dat om 17.37, 15 minuten eerder dan gepland, aankwam.

.

.

Vanaf het Panoramdak zagen we dat de kennels uit het toestel werden gehaald en dat was voor ons het teken dat we naar beneden zouden gaan om bij ingang te wachten tot dat Marcel de kennels naar de aankomsthal zou brengen.

.

.

Zo kwam Marcel de kennels één voor één naar voor brengen waar wij ze overnamen en Hanneke de kennel van Oli overnam

.

Toen we ook Sic hadden aangereikt gekregen, gingen we naar buiten om ze uit de kennels te halen en te bevrijden uit hun kleine verblijf.

Ondertussen kreeg ik de reisformulieren en paspoortjes van Marcel en kon hij huiswaarts gaan terwijl wij ons bekommerden om de Oli en Sic die voor het eerst in vijf uur eens lekker de poten konden strekken. Terwijl Hanneke kennismaakte met haar Oli stelde Setty Sic op zijn gemak en kon ik gauw de kennels demonteren.

.

Hanneke met Oliver

Setty met Sic

.

Ik zou Sic meenemen want de baasjes van Sic wonen vlakbij mij dus het zou onzin zijn om hen exact dezelfde weg te laten rijden. Omdat ik ook de kennels mee moest nemen zou de wagen wat vol zijn als er ook nog twee mensen mee hadden moeten rijden.

.

Hanneke en Setty stonden op de zelfde parkeerplaats als ik dus liepen we gezamenlijk dezelfde kant op.

,

,

,

Als we even later op de parkeerplaats aankwamen en  de kennels en de honden waren ingeladen scheidden onze wegen. Hanneke, Setty en Oliver vertrokken richting Tilburg en ik vertrok richting Staphorst.

.

Sic had geen enkele moeite met autorijden en vond het prachtig. Als een vorst lag hij op het zachte dekbed.

.

Van Oli zouden we de volgende dag een uitgebreide update krijgen dus kon ik me richten op de kennismaking van Sic met zijn nieuwe baasje Anna Maria en de rest van het gezin.

De terugreis ging een stuk soepeler dan de heenreis maar het was toch al lang donker toen ik met Sic in Staphorst aankwam. Ik had tijdens het huisbezoek gezien dat Anna Maria deel uit maakt van een druk gezin waar ook nog een klein hondje Muki woont en het was daarom goed dat de eerste kennismaking buiten plaatsvond. Muki werd een riempje aangedaan en nadat eerst Muki wat bangig was voor die grote snuit van Sic was voor hen het ijs gebroken en werden ze al snel goede maatjes.

Hierop gingen we naar binnen en kon er ook kennisgemaakt worden met de rest van het gezin. Het was een gezellige bedoening en Sic vond alles prachtig. Wat een aandacht en mmmmmm wat een lekkere Frolic brokken hebben ze hier.  Muki mocht er gewoon bij. Ach Muki had zijn eigen bakje met kleine brokjes.

.

Toen alles een beetje tot rust was gekomen liet ook Sic zien dat hij zich al aardig thuis voelde.

.

Dat was een goed moment om afscheid te nemen van Sic en zijn nieuwe familie … het werd tijd om weer vlug naar Annerie en mijn eigen hondjes te gaan. Gelukkig was dat nog slechts 10 minuutjes rijden.

.

.

.

.


 

.

vriendenloterij

.

.
Kans hebben op fantastische prijzen en tegelijk Dierenmissies helpen..
.
.

klik hier om mee te doen

Heeft u wel eens meegedaan aan een loterij waarbij u tegelijk een goed doel steunde?
Dan kan natuurlijk door mee te doen bij de onvolprezen Vriendenloterij….
.
.
Hoe dat werkt…?!? Dat is super simpel… !!!!
Klik op de “Speel mee” knop om elke maand mee te spelen.
U vult uw gegevens op het formulier in en wanneer u meespeelt bent u automatisch sponsor van Dierenmissies en maakt u elke maand kans 0p schitterende prijzen.
.
We hopen dat ook bij u de deurbel zal gaan en dat er een bekende Nederlander voor de deur staat om een mooie prijs af te komen geven.
.
Veel geluk toegewenst…
En dank namens alle hondjes die we kunnen helpen doordat jullie meespelen…

* De auto’s worden getrokken op universum en uitgekeerd als deze op eindcijfercombinaties (7 cijfers) vallen van loten die meespelen. De verhouding tussen meespelende loten en het universum is 1:15. Auto’s die niet vallen schuiven door naar de volgende trekking. Minimaal 1 keer per jaar valt de AutoJackpot. Alle bekendmakingen volgen uit de maandelijkse trekking. Zie ook www.vriendenloterij.nl/winkans.
.

Mocht u al meedoen met de Vriendenloterij maar wilt u met uw loten Stichting Dierenmissies steunen? Dan kan dat eenvoudig door één telefoontje te plegen met de Vriendenloterij: 0900 – 300 1400 .

.

.


.

Voor sfeerimpressies en meer informatie klik op de foto van Merel om de website te bezoeken.

Merel Poots, die een evenementenbureau op Ibiza runt, had zich bereid verklaard om voor ons de twee lieverds van Barcelona naar Nederland te begeleiden. Natuurlijk maakten we daar maar wat graag gebruik van. Wat wij voor haar kunnen doen is in ieder geval een beetje reclame maken voor haar bureau dus: Mochten wij ooit een feest, evenement of bruiloft op Ibiza of elders in de wereld willen organiseren, dan zullen we haar zeker benaderen. U toch ook ?

.

.

.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Vrijdag 28 september 2018
.

Hanneke voorzag ons van deze update over Oliver
.

We hebben net een uurtje gewandeld; het is hier heerlijk weer. In het begin struikelend (ik) en zigzaggend (Oli) en telkens de lijnen door elkaar. Aan de lijn lopen moet hij nog leren. Gelukkig had ik een rollijn bij me en loopt Fala grotendeels los. Toen ging het een stuk beter. Het was wat je noemt sight seeing. Overal snuffelen en ontdekken. Maar verder geen enkel probleem en ook vriendelijk naar passerende honden toe.

Carlito is echt maar klein in vergelijking tot Oliver

Het gaat overigens prima hier binnenshuis. Rustig de nacht door; geen geluid gehoord. Nog wel aan de diarree maar dat hadden alle honden na zo’n stressvolle reis. Ik word al behoorlijk gelikt en ook goed in de gaten gehouden trouwens. Dus dat zit wel goed.

V.w.b. Carlito en Fala. Het is nog even aanzien. Voorzichtige benadering. Momenteel ligt Fala achter in de tuin, zit Carlito op zijn vaste stek bij het raam aan de voorkant en ligt Oli, hiep hiep hoera, op de mat die ik voor hem heb gekocht. Het is een sterke jongen, gelukkig al 8 jaar, en hij loopt de andere 2 gewoon omver, dus ze zijn wat voorzichtig. Maar dat komt wel goed.

Groetjes,

Hanneke

.


.

Anna Maria stuurde ons deze update van Sic

.

Sic is ondertussen lekker in bad geweest en wist je dat je daar ook erg moe van kan worden.

Dan kun je daarna, heerlijk ruikend, uitrusten èn geaaid worden

.

Minstens zo leuk is om te zien hoe snel Sic en Muki dikke maatjes waren geworden. .

.

.

Zaterdag 29 september 2018

.

Hoera Rufus is ook geadopteerd.
.
In het begin van deze week kregen we een lieve familie die interesse toonde in Rufus. Terwijl we met hen in gesprek waren kwamen er nog diverse mensen die graag wilden weten of Rufus ter adoptie was. Natuurlijk moesten we eerst de eerste familie de kans geven om op hun gemakje tot een goed besluit te komen over het wel of niet adopteren van Rufus, Nu vandaag kregen we te horen dat hij definitief welkom is bij hen in Akersloot. We maken nu alles zo gauw mogelijk formeel zodat we Rufus gereed kunnen laten maken voor zijn reis naar Nederland.

toy toy toy … Rufus…!!!

 

.


.

De volgende mazzelaars mogen ook het asiel verlaten

.

hond

Calyso

hond

Chakal

,

,

.

.

.

.

hond

Barley

hond

Tiva

.

.

.

 

.

.

hond

Mads

hond

Chico

 

 

.

.

.

.

hond

Oggi

hond

Skye

.

.

.

.

.

.

hond

Randy

.

.

.

.

.

.

.


.

.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht
.
Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekrakken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.

.


.

.

Zondag 30 september 2018
.

.

Leda in de belangstelling.
.
De kleine, lieve, prijswinnaaar, Leda heeft de belangstelling gewekt bij een familie in Nederland.

Misschien gaat de adoptie wel door en mag zij ook naar Nederland komen.

We duimen voor haar…

.

.


.

.

De volgende reis is van Boye en Charlie (Candy)

Boye

Candy (14)

Charlie (Candy)

Met gezonde spanning kijken we nu al weer uit naar de dinsdag 2 oktober waarop  Charlie (Candy) en Boye hun reis van hun leven mogen maken. Ik heb opnieuw het voorrecht om deelgenoot te zijn van dat magische moment van aankomst in Nederland.
.
Samen met hun nieuwe baasjes zullen we hun aankomst op Rotterdam airport meemaken. We kijken er erg naar uit …

 

.

.


.

.

Lopende adopties
.
Even een overzichtje van de status hoe het er nu uitziet met de adopties.
.

Naam               besluitfase formaliteiten bloed-          medisch  reis naar
                            baasjes                                    onderzoek traject      Nederland

 

Boye                     afgerond       afgerond            afgerond        afgerond      2 okt.

Charlie (Candy) afgerond       afgerond            afgerond        afgerond      2 okt.

Cohete                  afgerond      afgerond            afgerond        gaande          17 okt

Rufus                    afgerond      gaande                gaande               –                 17 okt

Pia                         gaande           –                              –                       –                  ?

Leda                      gaande           –                              –                       –                  ?

 

We kijken uit naar de komende week wanneer Sic en Oliver hun grote reis naar Nederland mogen maken. Zoals gewoon zal hiervan ook weer een verslag van worden gemaakt dat in het volgende weekjournaal zal zijn genomen.

 


.

.

Klik op Lima om de website te bezoeken

karlijn cadeau

Karlijn’s Webshop met het cadeau van de maand
KLIK op tekening van Lima om de webshop van Karlijn te bezoeken.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

.


.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht
.
Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekrakken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.

.


.
.

Berichten van : …

 

Anne Marie, baasje van Lucy, stuurde ons deze fotootjes met commentaar Lucy

.

Hallo Ton en Annerie,

Even een paar foto’s van Lucy.
Je kunt zien dat Lucy zelf haar bed kan opmaken.

.
Groetjes Anne Marie

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Ronald en Jolanda, baasjes van Ziva (Dunia) en hun Zando, stuurden ons deze foto

.

met het commentaar…

.

“…ahhhh zo lieflijk… Zando en Ziva…” 

.

.

 


.

.

Joke, het baasje van Baco, stuurde ons deze update ...

Beste Ton en Annerie,

Baco is voor de 2e keer op vakantie geweest dit keer in Noord Brabant.
Wat een andere hond is hij geworden sinds hij op 4 juni 2016 bij ons een warm mandje heeft gekregen hij was bang en heel onzeker naar andere honden.
Dit is door veel trainen en meenemen niet meer aan de orde het is een stabiele hond die alles goed observeert en dan bedenkt wat hij er mee gaat doen. Het observeren is echt een bulterriër trekje net als de oren die selectief doof zijn. Baco is een kruising herder en bulterrier maar de bulterrier heeft de overhand in het karakter. Hij heeft een sterk jachtinstinct waardoor het geen optie is om hem los te laten lopen zeker niet in een bos moet er niet aan denken dat hij verdwaalt en niet meer terug komt. Dat is dus de reden dat hij aan een 10 meter lange lijn heerlijk buiten kan liggen. Autorijden vind hij helemaal geweldig terwijl wij aan het inpakken waren zat meneer al in de auto en was gereed om te gaan. We hebben een intensive periode van training en nog eens trainen achter de rug en heel eerlijk dachten wij geregeld dit gaat niet lukken maar de aanhouder wint en we hebben er een heerlijke knuffelkont van gemaakt.
Lieve groet,
Joke Janssen

.

 


 

.

4-kanten Column van Ton

Deze week: “de herfstwaarschuwing… .”.

.

Nee, ik ga niet waarschuwen voor storm of regen maar wel voor eikels en paddenstoelen.

Hiervoor maak ik gebruik van een uitstekend  geschreven stukje tekst van een ander. Ja, het lijkt alsof ik te lui ben om zelf iets te schrijven maar dat is niet waar hoor. … Het stukje is gewoon de moeite waard omgelezen te worden…..
.

Geschreven door mensen van DOGZINE hartelijk dank hiervoor !!!

Hoewel ons de komende week nog zomerse temperaturen zijn beloofd, maken we ons klaar voor het najaar. De herfst is in aantocht, met al z’n schoonheid: lange wandelingen door een kleurrijk bos, natgeregend worden en daarna met een kop warme chocomelk voor de kachel, de honden die die zich uitleven met het vangen van vallende blaadjes. Maar zoals bij elk jaargetijde kent ook de herfst zo z’n aandachtspunten voor hondenbezitters. Dit zijn vooral twee boosdoeners: eikels en paddenstoelen.

Eikels
Nog even en dan zullen parken, bossen en soms ook tuinen bezaaid liggen met eikels. Voor sommige honden het ultieme speelgoed, een cadeautje van de natuur! Ze vinden het vaak prettig om op eikels te kauwen, er mee te gooien of ze zelfs op te eten. Dit alles kent meerdere risico’s.
Behalve dat eikels vast kunnen komen te zitten in het maagdarm-kanaal, een eikel in z’n geheel of meerdere kleine deeltjes die de hond binnen krijgt bij het kauwen op eikels, bevatten eikels ook een stof die voor honden giftig is. De stof tannine (looizuur) die van nature in eikels en eikenbladen voorkomt kan bij honden in grote hoeveelheden de nierfunctie aantasten. Dit kan in het ergste geval nierfalen veroorzaken en tot de dood leiden. In welke hoeveelheid tannine tot problemen leidt is moeilijk vast te stellen omdat niet duidelijk hoeveel een hond binnen krijgt.
Om tannine binnen te krijgen hoeft de hond geen eikels op te eten. Ook het kauwen op eikels zorgt voor tannine die vrijkomt en in het lichaam van de hond kan opstapelen. Bij kleine honden is deze hoeveelheid relatief groter, zij lopen dan ook eerder het risico op nierproblemen bij het kauwen op eikels. Behalve in eikels zit er ook tannine in eikenbladen. Nu zullen de meeste honden dit geen interessant speelgoed vinden, maar het is geen overbodige luxe om een waterbak die buiten staat vrij te houden van eikels en eikenbladen. Ook op die manier kan tannine verspreid worden en in het hondenlichaam opstapelen! De hond betrapt op het kauwen op eikels?
Afhankelijk van de grootte, leeftijd en algehele gezondheid van de hond is er geen reden tot acute paniek, maar alert zijn kan geen kwaad. Licht een dierenarts in als de hond ziek wordt of zich anders gaat gedragen dan normaal. Symptomen van nierfalen zijn onder andere veel drinken en plassen, braken, diarree, vermoeidheid en een slechte eetlust. Na een tijdje is ook gewichtsverlies en uitdroging merkbaar. Maar voor een goede prognose is tijdig behandelen belangrijk.
Een dierenarts kan bij twijfel bloed afnemen en controleren op de nierwaarde. Als de hond een eikel heeft opgegeten is het belangrijk om waakzaam te zijn voor verstopping. De eikel kan, zeker als die in z’n geheel is doorgeslikt, blijven steken in het maagdarmkanaal en een verstopping veroorzaken. Dan kan het nodig zijn om deze operatief te verwijderen voordat het meer schade weet aan te richten aan de maag, dunne darm of dikke darm.
Een verstopping is te herkennen aan het niet willen of kunnen ontlasten, minder of niet meer eten, pijn (een bolle rug kan wijzen op pijn) en onrustig gedrag. Ook hierbij geldt dat een tijdige diagnose belangrijk is. Een dierenarts kan eventueel met behulp van een röntgenfoto achterhalen of iets het maagdarmkanaal blokkeert dat operatief verwijderd moet worden.

Paddenstoelen

tros paddenstoelen…

De meeste honden zijn gelukkig minder geïnteresseerd in paddenstoelen, maar een waarschuwing is geen overbodige luxe. Nederland kent veel verschillende paddenstoelen die in de herfstmaanden overal lijken te groeien. Niet alleen in bossen en natuurgebieden, maar ook tuinen met wat groen vormen al snel een prima milieu voor paddenstoelen. Afhankelijk van de soort kunnen paddenstoelen zeer giftig zijn voor honden. De symptomen die ze kunnen veroorzaken lopen erg uiteen. Sommigen veroorzaken een nare maar relatief onschuldige hallucinaties terwijl anderen de lever en nieren aantasten of epileptische aanvallen kunnen veroorzaken. Welke soort veilig is en welke niet is moeilijk te bepalen omdat de verschillen groot zijn en sommige soorten erg op elkaar lijken. Het is daarom aan te raden om honden te leren paddenstoelen met rust te laten, en de dagelijkse omgeving zoals de tuin vrij te houden van paddenstoelen. Dit kan het best gedaan worden door de paddenstoelen met wortel en al te verwijderen zodat de kans op teruggroeien kleiner is.
Heeft de hond toch een paddenstoel gegeten? Waarschuw dan een dierenarts en neem het restant van de paddenstoel mee als dat er is, of maak er een foto van. De dierenarts kan daarmee, eventueel met behulp van het gifcentrum, een behandelplan bepalen.

Voorkomen is beter dan genezen
Voor zowel eikels als paddenstoelen geldt dat de beste optie is om de hond te leren ze links te laten liggen, letterlijk! Dit kan op een positieve manier door het commando “nee” aan te leren dat ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het voedsel weigeren. Leg een brokje op je platte hand binnen het bereik van de hond en zeg “toe maar” waarna hij het brokje mag pakken. Na een keer of drie leg je het brokje weer op je platte hand, maar nu met het commando “nee”. Zodra de hond probeert het brokje te pakken sluit je je hand. Doet de hond netjes een stapje achteruit en staakt hij z’n poging om het brokje te pakken? Dan gaat de hand weer open en zeg je “toe maar!” Als de hond dit begrijpt kan het commando “nee” worden gebruikt als de hond tijdens een boswandeling op zoek gaat naar eikels of paddenstoelen. Uiteraard krijgt hij een veilige, smakelijke beloning als hij luistert en de eikel of paddenstoel laat liggen!

 

.

OK als je dit allemaal hebt gelezen… dan heb ik nog een waarschuwing… (ook deze tekst is eerlijk geleend van dierenartsen)

.

.

.

Herfstmijt
Een andere oorzaak van een krabbende en bijtende hond die geen vlooienprobleem heeft, kan herfstmijt zijn. Herfstmijten zijn vooral in de nazomer en herfst te vinden in grasvelden en weilanden. Dit zijn larven van de Trombicula autumnalis die zich schuilhouden in afwachting van een zoogdier als gastheer (de hond, kat en mens).
Zodra ze een gastheer gevonden hebben, injecteren de herfstmijten hun speeksel in de huidweefsels. Het inspuiten van het speeksel is irriterend en zorgt voor hevige jeuk.
In de voortplantingscyclus van de Trombicula zijn alleen de larven parasitair.
De mijt zelf doet niets meer dan eieren leggen om zo voor nieuwe larven te zorgen.
Herfstmijten zijn oranje en hebben acht poten. In dat geval moet u de huid van uw huisdier inspecteren op kleine oranje hoopjes. Deze hoopjes worden gevormd door larven van ongeveer 0.6 mm groot.
De herfstmijt heeft de voorkeur zich vooral aan de kop en aan huidplooien te binden, zoals de oren, pootjes, oksels, dijen, anus en de vulva. Je ziet dan vaak huidletsels bij het dier, zoals wondjes en korstjes door het vele bijten en krabben.
Sprayen of wassen met een middel tegen vlooien geeft vaak al verbetering om van de mijt af te komen. Bij erge ontsteking of jeuk kan ook antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel gedurende een paar dagen worden gegeven.

.

 

Zo beste mensen…

trek nu de jas aan en ga met de hond de bossen in …

geniet van de herfst … het is er prachtig …  doen wij ook hoor …. !!!!!

.


.

.

mmmm.. daar moet ik even over nadenken…

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

“ Een senior is niet versleten…”

We pleiten al jaren om oudere honden een kans te geven in de adoptiewereld. Ook zij zijn in een onfortuinlijke positie gekomen en moeten hun leven slijten in een asiel. Zoiets wil je  zelf ook niet meemaken in de herfst van je leven.

.

Gelukkig zijn er al veel mensen die juist uitkijken naar een hond die wat meer levenservaring heeft.  De hond is dan al lang uit-gepuberd, zijn karakter is gevormd en je weet dus precies wat je krijgt. Bovendien is zo’n senior enorm dankbaar en aanhankelijk.

.

Kijk,  dat is dan een hartstikke goede uitkomst zowel voor baasje als voor de senior.

 

.

Boni is zo’n super kanjer die een plekje zoekt

.

Hier is ze dan Boni, teefje van 11 jaar die uitstekend met mensen en andere honden en katten kan.  Een heerlijke meid die in de nadagen van haar leven een fijne plek bij een lief baasje zoekt.  Boni woont momenteel in een gastgezin maar moet nu echt een plekje krijgen waar ze definitief kan en mag blijven. Nee Boni is geen zielig geval !! Het enige is dat haar leeftijd de kans op een nieuw leven wat in de weg staat. Dat is pure onzin natuurlijk want ze kan nog best wat jaartjes mee en zal er alles aandoen om goed gezelschap te zijn. Ze trekt niet aan de lijn, is zindelijk, luistert prima en kan zo de perfecte vriend en huisgenoot worden van iemand die ook wat ouder is en de komende jaren een leuk maatje wil hebben… Dat zou dan werkelijk een ‘match made in heaven’ kunnen zijn…

Wil je meer weten over Boni… mail gerust: dierenmissies@gmail.com

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.
.
.

virtuele collecte

DIERENMISSIES HEEFT UW HULP NODIG KLIK OP DE COLLECTEBUS VOOR MEER INFO …

De Virtuele Dierenmissies collecte is en blijft een noodzaak. .

.

.

. .
,
GELUKKIG HEBBEN WE DONATEURS DIE HET WERK VAN DIERENMISSIES MOGELIJK MAKEN EN DAAR ZIJN WE ONGELOOFLIJK BLIJ MEE.
.
Bekijk onze donatiepagina
.
====================================================
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op de onderstaande kalender. De rode data geven aan dat de vakantieplekjes al vergeven zijn. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER .
.
In de maand september komt Ian logeren maar die maand is verder geblokt wegens huisvestingswerkzaamheden,
Copito van 17 t/m 28 okt
Chispa in november

Luna en Ocean augustus 2019

«
»

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com