Dierenmissies Weekjournaal van 4 mei 2025

Beste lezers,

In dit weekjournaal beginnen we met het afscheid van Kelly, achtergelaten katten op de camping, is er een idiote ganzenkiller actief, blijken hondjes minstens zo waardevol als een verre vriend te zijn, maken we kennis met Chesco en Pirita, hebben we het over de meikever en zien we een filmpje waarin de waarde van een stok voor een hond niet te onderschatten valt. In de vierkante column lezen we hoe Trump het zou doen als een roedelleider te midden van honden en in de onzin van de week zien we een oplossing hoe de hondjes koel kunnen blijven op hele warme dagen. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…

–  In Memoriam Kelly
– Tientallen katten achtergelaten op camping
– Politie: Ernstig gewonde gans ingeslapen in Zoetermeer
– Liever een goede hond dan een verre vriend
– Kennismaken met Chesco en Pirita
– DE meikevermaand

– Animal Webshop (advertentie)

– Registratie van uw hond is verplicht

– Leuk filmpje ter vermaak. Het is zonde om een mooie stok achter te laten…
– De 4-kanten column van Ton met: President Trump als Roedelleider: De Hond van de Waarheid
– (On)zin van de week:  Oplossing voor hele warme dagen …

Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

.

De week van dag tot dag:

.

.

Maandag 28 april 2025 

.

Kelly, Mosca en Albert

In Memoriam poes Kelly.

Gisteren ontvingen we van Truus, baasje van eerder overleden hondjes Moska en Albert en haar poes Kelly. Helaas meldde Truus ons nu dat ook haar laatst overgebleven huisgenootje Kelly was overleden.

Annerie en Ton,

Verleden week moest ik Kelly laten inslapen, ze is 13 jaar bij ons geweest, de eerste paar jaar van haar leven bij anderen mensen en in een asiel, ze was aangenomen voor het vangen van muizen in ons bedrijf, ze deed haar werk zeer goed, ze leefde achter kasten, we zagen haar zelden, maar de muizen verdwenen.
Ze werd in de loop der jaren minder schuw en op een kerstavond heb ik haar weten te lokken in een mandje en is ze met mij en de honden naar huis gegaan, daar is ze de rest van haar leven gebleven. We hebben erg van elkaar genoten.

We weten uit eigen ervaringen dat natuurlijk ook een poes in huis een leegte kan achterlaten na het overlijden. We wensen Truus liefs en sterkte.

Annerie en Ton

 


.

.

Dinsdag 29 april 2025

.

Tientallen katten achtergelaten op camping, poes bevalt tussen betonblokken

We zien elk jaar weer dat na een vakantieperiode er enkele poezen doelloos rondlopen op onze camping. Ze zijn op zoek naar hun baasje die na de vakantie zijn vertrokken zonder hun poes mee te nemen. We vinden dit onbegrijpelijk maar dat staat natuurlijk nog in geen verhouding van wat we lazen in het artikel hieronder.

Een bijzondere reddingsactie op een verlaten camping in het Limburgse Ysselsteyn: zo’n vijftig katten zijn daar gered door vrijwilligers van stichting Kat-in-Nood en Dierenambulance Friesland. De dieren waren achtergelaten door arbeidsmigranten die eerder deze maand de camping moesten verlaten. “Na hun vertrek zijn deze zogenaamd geliefde huisdieren simpelweg aan hun lot overgelaten”, schrijft de stichting op Facebook. Bijna vanzelfsprekend is geen van de poezen gechipt of gesteriliseerd. Tja, dan krijg je nieuwe uitdagingen.

Met een bus vol kooitjes, dekens en kattenbrokjes reden de vrijwilligers naar het zuiden van het land. Na een intensieve vangactie wisten ze bijna alle katten te redden, op eentje na. “Gelukkig is de beheerder van het park zeer betrokken en zal hij deze nog vangen met onze vangkooien”, aldus Kat-in-Nood.
Tussen de betonblokken troffen de vrijwilligers ook nog een poes aan die net was begonnen met bevallen. “Ze is direct naar één van onze gastgezinnen verhuisd waar ze met open armen is ontvangen. Hier mag ze haar kleintjes groot brengen, wordt ze behandeld als een prinsesje en hoeft ze zich zeker geen zorgen te maken over een gebrek aan voedsel”, schrijft de stichting.

De katten hebben inmiddels hun buikjes rond gegeten en kunnen nu bijkomen en aansterken. Het is nog niet duidelijk waar de katten uiteindelijk naartoe zullen gaan.

.

.


.

.

Woensdag 30 april 2025

.

.

Ernstig gewonde gans ingeslapen in Zoetermeer, getuigen zien man met mes

Op de Boerhaavelaan in Zoetermeer is maandag een gewonde gans aangetroffen. Getuigen zouden mogelijk een man met een mes in zijn hand in de buurt van het dier hebben gezien, bevestigt de politie.

De man zou volgens getuigen een verdachte beweging richting de gans hebben gemaakt, waarna hij op de vlucht sloeg omdat er vermoedelijk teveel omstanders zouden zijn. De politie werd vervolgens ingeschakeld om onderzoek te doen. De gans werd opgehaald door de dierenambulance, maar het beestje was niet meer te redden. Vanwege het ernstige letsel is het dier later die dag ingeslapen.

.

.

.


.

.

Donderdag 1 mei 2025

.

Onderzoek: liever een goede hond dan een verre vriend


Veel mensen hebben hun trouwe viervoeter hoog in het vaandel, soms zelfs hoger dan hun vrienden of familie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Hongaarse Eötvös Loránd Universiteit. Ruim 700 respondenten werden bevraagd over de relatie met hun huisdier, kind, romantische partner, naaste familieleden en beste vriend.

Daarbij presteerde het huisdier regelmatig op hetzelfde niveau of zelfs beter dan de menselijke relaties van de bevraagden, met uitzondering van de relatie met hun kind. “De relatie tussen hond en mens vertoont kenmerken van zowel kind- als bestevriendrelaties”, vermeldt co-auteur Borbála Turcsán bij het onderzoek. “Daarbij worden de positieve aspecten van de band tussen ouder en kind gecombineerd met de minimale negatieve interacties van hechte vriendschappen.”

We gaan vaak tot het uiterste voor onze geliefde viervoeter, maar ook voor andermans dieren en zwerfdieren komen veel mensen in Nederland regelmatig op. In bovenstaande video is te zien hoe onze handhaving een hondje uit een benarde situatie redt.

Het onderzoek onthult wat veel hondeneigenaren zullen herkennen: dat hun dier niet slechts een huisdier is, maar vaak een rol speelt als volwaardig gezinslid.

Alle lusten zonder lasten 
“Qua positieve eigenschappen werden honden op hetzelfde niveau beoordeeld als kinderen en hoger dan de meeste menselijke partners,” stellen de auteurs. Op het gebied van gezelschap, opvoeding, genegenheid, betrouwbaarheid en steun kijken respondenten dus al snel naar hun hond. Alleen romantische partners werden hoger beoordeeld dan honden.

De hond-mensrelatie is mogelijk wel eens de beste die sommige eigenaren kunnen krijgen

Eötvös Loránd : “Wij ontdekten dat relaties tussen mens en hond steun bieden door behoeftes te vervullen”, schrijven de auteurs. Dat wil echter niet zeggen dat deze relatie een vervanging is voor menselijke relaties die dezelfde behoeftes zouden kunnen vervullen. In veel gevallen is het juist een aanvulling. “De hond-mensrelatie is mogelijk wel eens de beste die sommige eigenaren kunnen krijgen, met kenmerken zoals onvoorwaardelijke liefde die wellicht moeilijker te vinden zijn bij menselijke partners.”

Ook dit aspect wordt meegenomen in het onderzoek. Tussen honden en eigenaren is namelijk sprake van een niet-symmetrische machtsverhouding: de eigenaar heeft per definitie meer controle over het doen en laten van het dier. In een doorsnee relatie tussen mens en kind, partner of beste vriend is daar aanzienlijk minder sprake van. Omdat honden op hun beurt afhankelijk zijn van de verzorging door hun eigenaar, kan die “onvoorwaardelijke liefde” ook worden gezien als precies dat: afhankelijkheid.

Bijdragen aan het welzijn
Het een sluit het ander niet uit, stelt het onderzoek. “Kwetsbare groepen, zoals ouderen, eenzame mensen en mensen met psychische of lichamelijke beperkingen, profiteren het meest van huisdieren en bouwen er sterkere banden mee op.” Dat kan nog altijd samengaan met gezonde persoonlijke relaties. “Het interessante is dat een goede relatie met een hond ook de positieve relatie van de baas met mensen kan weerspiegelen. Andere studies suggereren dat huisdieren niet compenseren voor disfunctionele menselijke relaties, maar juist op unieke wijze bijdragen aan het welzijn van hun baasjes.” Ook dit onderzoek ondersteunt die conclusie

.

.


.

.

Vrijdag 2 mei 2025

.

Kennismaken met Chesco en Pirita

.

Dit is CHESCO, ras: Gemengd, Geboortedatum: 10/4/2022, Geslacht: mannelijk, Gewicht: 10 kg, Afmetingen: 46 hoog 53 lang, Gecastreerd: ja. Vaccins en analyse: Ja, hij is gezond. Chesco woont in het asiel van Elena in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Chesco is in het begin verlegen, maar hij is heel braaf en aanhankelijk; hij kan zonder problemen in roedels met andere honden naar buiten. Hij moet aan zijn verlegenheid werken, want hij is vermoedelijk geslagen. Hij is erg aanhankelijk met andere honden en houdt van rennen en spelen, hoewel hij in zijn ren heel rustig is. Hij is geschikt om met kinderen om te gaan. Geschiedenis: Chesco werd van straat gehaald door een man in zijn woonplaats. Omdat het gemeenteasiel hem niet wilde opnemen hebben we hem gezegd dat hij hem bij Elena kon / moest brengen.  We zoeken een baasje voor hem die, met wat geduld en liefde, zijn vertrouwen weer kan opkrikken zodat hij ook weer meer zelfvertrouwen krijgt.

Wil je meer weten over Chesco over de adoptieprocedure: kijk op Dierenmissies – Honden ter Adoptie. Bel naar 0622225271 of mail naar dierenmissies@gmail.com.

.


.

Dit is PIRITA, Ras: Windhond, Geboortedatum: 10/6/2022, Geslacht: Vrouwelijk, Gewicht: 25 kg, Afmetingen: 63 hoog 69 lang, Gesteriliseerd: ja, Vaccins en analyse: Ja, ze is gezond. Pirita woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Pirita is een onverschrokken en timide hond. Ze is heel extravert en vriendelijk. Ze is erg rustig en aanhankelijk. Ze is gewend om in huis te wonen. Ze is niet verlegen of bang. Ze kan goed overweg met andere honden en komt naar je toe als je haar roept. Ze loopt heel goed mee aan de lijn en is een heel rustige hond. Geschikt voor kinderen: Ja. Geschiedenis: Pirita is afgestaan door haar baasje; hij kon vanwege zijn leeftijd niet meer voor haar zorgen.

.

Wil je meer weten over Pirita over de adoptieprocedure: kijk op Dierenmissies – Honden ter Adoptie. Bel naar 0622225271 of mail naar dierenmissies@gmail.com.

.

.

.


.

.

Zaterdag 3 mei 2025

.

 

De meikever maand

.

meikever mannetje met zijn antennes

meikever vrouwtje

Mei is de maand van de meikevers. Dit beestje heeft een bijzondere levensloop waarvan hij of zij de langste tijd onder de grond verblijft. Na de ei-fase wordt hij/zij een larve die engerling heet. Hier eet hij/zij aan de wortels van planten of grassen en na 2 of 3 jaar komt hij/zij dan in de meimaand uit de grond om als echte meikever te paren. Na het paren sterft het mannetje en zal het vrouwtje op diverse plaatsen weer eitjes afzetten waarna zij ook al sterven. Meestal leven ze maar een week of vier boven de grond en zijn ze na zo’n 2 weken geslachtsrijp.

.

met uitgeklapte vleugels

engerling

Nu we dit weten en ook weten dat de meikever verder totaal ongevaarlijk is, moeten we ons over de ‘afschuw’ zetten voor zo’n grote vliegende brommer langs je oren vliegt. Dat niet alleen mensen gealarmeerd worden als ze dat speciale gezoem horen is te verwachten. Dat honden soms meikevers opeten was voor mij een nieuwtje. Zo lazen we dat van Gerrie die een stukje over schreef in haar facebook.

.

.

Lees onderstaand bericht van Gerrie:

Dat Bill (haar hond) niet helemaal spoort wisten we natuurlijk al want daarom is hij hier 🤣🤣 Maar dit is wel heel gestoord. Meneer heeft de meikevers ontdekt en heeft de taak op zich genomen deze te vangen en al luid krakend te verorberen (gadverdamme). Hij staat heel geduldig bij de heg. Hoort ze en duikt dan met zijn kop in de heg. Hij vindt blijkbaar dat er te weinig proteïne in zijn voeding zit dus het wordt tijd dat ik zijn voeding weer eens onder de loep ga nemen 🙈

Gerrie hartelijk dank voor je leuke berichtje.

.

.

.

.

.


.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken

.

Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.

.

.

.


.

.

Zondag 4 mei 2025 

.

Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.

.


.

.

Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?

Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?

Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???

Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..

De bronafbeelding bekijken.

Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..

.

.


.

Leuk filmpje ter vermaak.

.

.

KLIK op het plaatje om het filmpje te zien …

.

Het is zonde om een mooie stok achter te laten…

die wil je mee naar huis nemen. Ja toch ….?!?!?

 

.

.

.


.

.

De 4-kanten column van Ton.

.

 President Trump als Roedelleider: De Hond van de Waarheid

Dag in dag uit krijgen we te maken met acties van Donald Trump als president van de VS. Met belangstelling en met enige vrees zie ik hoe hij in staat is om een stabiele samenleving tot wanhoop te drijven. De mensen in de VS hebben misschien bij de verkiezingen een verkeerde keuze gemaakt maar waar zij nu mee geconfronteerd worden, daar hebben zij niet voor gekozen. Ik laat de invloed van zijn handelen op de rest van de wereld even buiten beschouwing want ik wilde eens kijken of ik, door feitelijke constateringen van de manier van zijn handelen, kon beredeneren of een leider als Trump zich staande zou kunnen houden als roedelleider van een meute honden.

De vraagstelling

Het idee van Donald Trump als roedelleider van een groep honden roept een scala aan beelden en overpeinzingen op. Wat maakt iemand tot een goede roedelleider en is Trump, met zijn unieke stijl en charisma, geschikt voor deze rol? Honden hebben, net als mensen, sterke sociale structuren en een roedelleiderschap vraagt om bepaalde kwaliteiten die niet altijd voorhanden zijn.

.

Instinct en Autoriteit

Een goede roedelleider moet gezag uitstralen. In de dierenwereld rust deze autoriteit vaak op instinct. Honden volgen de sterke, zelfverzekerde leider die hen veiligheid biedt en weet wat te doen in onzekere situaties. Trump heeft zijn hele carrière lang als een polariserende figuur gefunctioneerd; voor veel mensen is hij een leider die zelfvertrouwen en vastberadenheid uitstraalt. Hij weet hoe hij aandacht kan trekken en kan zijn boodschap effectief overbrengen, wat in de hondenroedel kan worden gezien als het vermogen om de aandacht en respect van de andere honden te winnen.

Echter, goed leiderschap gaat niet alleen over zelfvertrouwen, maar ook over empathie en de mogelijkheid om naar anderen te luisteren. Mag een roedelleider ook weleens zwakheden tonen? Dit is een eigenschap die Trump soms lijkt te ontberen. Zijn neiging om bevestiging te zoeken en oppositie hard aan te pakken, zou kunnen leiden tot verdeeldheid binnen de roedel.

.

Communicatie en Vertrouwen

Effectieve communicatie is cruciaal voor een goede roedelleider. In een hondenroedel communiceren de leden met elkaar door lichaamstaal, geluiden en onderlinge interactie. Trump is bekend om zijn retorische stijl en zijn gebruik van sociale media om berichten te verkondigen, maar zijn communicatie is niet altijd transparant. In een roedel is het essentieel dat de roedelleider duidelijk maakt waar de roedel heen gaat en waarom. Één misverstand kan leiden tot chaos. Trump, met zijn vaak tegenstrijdige uitspraken en onvoorspelbare gedrag, zou hier een uitdaging vormen. Het vertrouwen van de andere honden zou op de proef worden gesteld.

 

Besluitvorming en Welzijn

Een echte roedelleider moet beslissingen nemen die het welzijn van de roedel bevorderen. Honden zijn sociaal en hebben behoefte aan structuur, regelmaat en zorg. Hoewel Trump bekend staat om zijn zakelijke mindset en resultaatgerichtheid, kan zijn aanpak van beleid en leiderschap als onpersoonlijk worden ervaren. De vraag is of hij de tijd en aandacht zou kunnen geven die nodig zijn om te begrijpen wat zijn ‘team’ werkelijk nodig heeft. Honden hebben hun eigen emoties en behoeften. Een roedelleider die alleen zijn eigen agenda volgt, zonder rekening te houden met de dynamiek en verlangens van de roedel, kan en zal op termijn falen.

 

Samenwerking en Loyaliteit

In een roedel is samenwerking essentieel. De leden van de roedel moeten elkaar kunnen vertrouwen en weten dat de leider in hun belang handelt. Onder Trump zijn er talloze gevallen van verdeeldheid en strijd te zien, zowel binnen zijn eigen partij als op nationaal niveau. Dit zou een directe weerslag hebben op de cohesie binnen een roedel. Honden zijn loyaal, maar ze hebben ook hun grenzen. Een roedel die zich niet gewaardeerd of veilig voelt, zal zich op een gegeven moment terugtrekken. Het kan zelfs leiden tot rebellie en tot het verstoten van een leider.

 

Conclusie

Als we Donald Trump als roedelleider van een hondenroedel beschouwen, komt de complexe vraag naar voren of zijn stijl van leiderschap werkelijk past bij het intrinsieke gedrag en de noden van honden. Terwijl zijn sterke aanwezigheid en charisma onmiskenbaar zijn, zijn er belangrijke elementen van emotionele intelligentie, empathie en samenwerkingsvaardigheden die hij wellicht mist. Dit doet een duwtje in de richting van de conclusie: misschien is het beter om Donald Trump in een andere rol te zien, ver weg van het hondenpark. Want aan het eind van de dag, honden verdienen een roedelleider die niet alleen blaft, maar ook echt durft te luisteren.

.

.

.


.

.

<<Advertentie>> . a

klik op de foto om de website te bezoeken

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al ruim 7,7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

MMMM…. even nadenken …

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

.

Oplossing voor hele warme dagen …

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER

.

.

.

.

.

.

 

Arie van 8 mei tot 25 mei 2025.

Rakker van 4 tot en met 7 juli 2025

.

.

.

.

.

Ian en Babs van 26 okt tot en met 4 december 2025

Nelson en Doska van 31  december 2025 tot 2 januari 2026

+

«
»

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com