Wat een adoptie van een hond uit Spanje allemaal met zich mee brengt……..
Besef dat de honden vaak een rugzakje hebben en zullen moeten wennen.
Sommige honden hebben nooit een halsband om gehad; de ene neemt het voor kennisgeving aan, de andere krabt een aantal dagen. De ene hond is zindelijk, de ander heeft altijd in zijn eigen vuil gezeten en moet het opnieuw leren. Vaak hebben ze altijd direct kunnen plassen en moet die blaas nog wat groter worden zodat ze het langer kunnen ophouden net als bij een pup. Veel honden hebben in het begin de neiging om alleen los op balkon of in de tuin of in huis zich te ontlasten en aangelijnd niets te doen. Gras is ze vreemd dus ze doen het op harde ondergrond liefst bij het voortuinhekje van de buren. Met geduld, management en belonen van het gewenste gedrag komt het vanzelf goed.
Ook de zeer sociale honden kunnen zaken hebben waar men op moet letten. Sommige honden hebben echt honger geleden en zullen proberen alles te pakker; ook uit de prullenbak en van tafel. Soms schrokken ze het zo snel naar binnen omdat ze bang zijn dat het afgepakt zal worden. Het kan helpen ze dan uit de hand te voeren, apart te zetten van de andere hond, het voer in een brokjesbal te stoppen etc. Ruilspelletjes om bak- of prooinijd te voorkomen zijn altijd verstandig. Veel honden hebben vachten die onderhouden moeten worden maar ze zijn nog nooit gekamd en hebben pijnlijke klitten gehad die weggeknipt zijn maar dat was ook geen prettige ervaring. Dus ook dat moet worden opgebouwd. Andere honden zijn grote knuffels maar reageren angstig als men aan de staart op poten komt, omdat ze dit niet gewend zijn en alleen hun kop werd geknuffeld.
Besef dat de leeftijden meest geschat zullen zijn. Hoe jonger de hond, hoe beter het is in te schatten, maar het blijft bij de honden die hun volwassen gebit hebben heel moeilijk te zeggen. Afhankelijk van voeding, aanleg en bv of ze misschien uit honger op stenen gekloven hebben kan de ene hond meer tandplak en/of slijtage hebben dan de ander. Realiseer u dat puberhonden vaak net de achterste kiezen hebben gekregen en vaak een enorme knaagbehoefte hebben. Maar ze zaten misschien in een tuin en kennen hooguit stokken om op te knagen en een flostouw en kauwstaaf is ze vreemd. Rustig dirigeren van de tafelpoot naar het flostouw of helpen met bv zachte kauwstokjes, zodat ze leren om te kauwen en waarop ze kauwen.
De honden worden goed verzorgd maar zitten wel met veel op elkaar in een asielomgeving. Zelf opnieuw ontwormen is altijd aan te bevelen. Volgens het contract altijd even langs de dierenarts die de hond ook nog na zal kijken op bv oormijt. Tocht en airco van het vliegtuig kunnen de honden verkouden maken. Sowieso kan het zijn dat honden de reis heel eng hebben gevonden. Ze zullen niet blij zijn bij aankomst maar zich afvragen waar ze nu weer zijn. Sommige honden hebben echt heimwee, niet omdat het asielleven of het leventje bij hun Spaanse bazen beter was, maar het was wat ze kende, dat was hen tenminste wel vertrouwd. Geef ze de tijd om bij te trekken en zich aan te passen en leer kinderen dat de hond in de bench of mandje met rust moet worden gelaten. De meeste honden hebben snel het ritme van hun nieuwe gezin te pakken.
Honden zijn vaak mixen van mixen van mixen. Bij pups is het moeilijk om in te schatten hoe groot ze gaan worden. Pa is bijna nooit bekend, ma soms wel maar ook binnen het nest kan het karakter verschillend uitpakken. Een hond kan eruit zien als zijnde een mix van het ene ras en het karakter hebben van een heel ander ras. Er wordt zo goed mogelijk geobserveerd hoe een hond is maar als de hond eenmaal zijn gouden mandje heeft gevonden en tot rust is gekomen dan kan het best zijn dat de rustige hond heel actief is en de springer juist zijn rust heeft gevonden. Een hond kan in het asiel of opvang niet naar katten omkijken maar in het adoptiegezin toch, als hij gewend is, er eens stiekem lekker achter heen te rennen, zeker als de katten geen honden gewend zijn.
Besef dat u een hond redt uit heel andere leefomstandigheden dan we hier in Nederland kennen. Verwacht niet een kant en klare opgevoede hond. Laat de hond bijkomen en slapen als deze het nodig heeft. Snap dat hij misschien niet in dat vreemde nieuwe huis heel alleen in die onbekende ruimte durft te zijn, gebruik een bench naast het bed die u langzaam de kamer uitschuift of slaap gewoon eerst een nacht waar de hond ook mag verblijven.
Bouw de hersocialisatie in het tempo van de hond op en leer hem door middel van beloning en rust dat verkeer niet eng is en donkerharige mannen je niet schoppen. Geef de nieuwe hond maar ook de reeds aanwezige honden en/of katten ook de tijd om te wennen. Trek er gerust drie maanden voor uit. Deze periode hebben honden sowieso nodig om zich helemaal thuis te voelen en hun plekje te vinden binnen het gezin. Besef dat veel honden als ze zich met drie maanden zijn gaan hechten aan hun nieuwe gezin een dip zullen krijgen omdat ze denken dat het wel weer tijd zal zijn te vertrekken. De ene hond kan opnieuw even verlatingsangst krijgen, de andere hond gaat puberen en luistert even niet meer, de volgende is een tijdje klef aanhankelijk en te braaf. Blijf gewoon consequent. Probeer in te plannen dat de hond in die periode wat minder vaak alleen is maar houdt wel een duidelijk ritme aan dat de hond vastigheid geeft. Na enkele weken zal de hond beseffen dat hij mag blijven en dan komt het vanzelf weer goed.
Er wordt vaak geschreven dat de hond zeer dankbaar is. Verwacht daar niet te veel van. De ene hond dartelt los in het bos en komt steeds terug rennen en laat met een duwtje tegen je been weten hoe dankbaar hij is. De ander die zijn leven lang aan de ketting zat accepteert alles zoals het komt en loopt rond tijdens de wandeling of hij zijn leven lang niets anders gewend was en niets anders verwacht. Echter als je let op andere zaken dan zal de adoptie van een Spaanse hond zo dankbaar zijn: let op hoe zijn doffe ogen zijn gaan stralen, hoe zijn vacht glimt, hoe zijn staart een heuse vlag krijgt, hoe hij i.p.v. zich achter de bank te verstoppen het nu durft om gewoon even lekker stout met de baas zijn spullen uitdagend in de bek te staan, zie hoe tevreden en ontspannen hij in zijn mand ligt en voel u rijk!
Wij wensen u veel geluk toe met uw Spaanse adoptiehond!