Dierenmissies Beleidsplan 2016

Dierenmissies Beleidsplan 2016

Korte terugblik op 2015

Het jaar 2015 is een goed jaar geweest. Speerpunt 1 uit het beleidsplan 2015 is de adoptiebemiddeling van zwerfdieren. Ondanks overstap van de ondersteuning aan het asiel LMA naar de asielen van Olescan in Noord Spanje waarbij de adopties even stil hebben gelegen hebben we toch 24 hondjes en 2 poezen aan nieuwe baasjes in kunnen helpen. Dit aantal is ongeveer hetzelfde aantal als in 2014 en is een opmerkelijke prestatie te noemen. Daarbij is te vermelden dat we nu ook baasjes hebben gevonden in België zodat we kunnen zeggen dat we een internationaal publiek hebben. Vanzelfsprekend is het aantal gerealiseerde adopties in 2015 nog steeds slechts een kwart van het aantal adopties dat Dierenmissies jaarlijks aan kan. Hierdoor zitten we per adoptie relatief gezien nog aan de hoge kant voor wat betreft de vaste lasten van de Dierenmissies organisatie. Echter dit zal met het stijgen van het aantal adopties in 2016 vanzelf beter in balans komen.

Speerpunt 2 uit het beleidsplan 2015 ingezamelde goederen. In 2015 zijn er zo’n kleine 2000 kg aan goederen naar Spanje vervoerd. Veel hiervan was voer maar ook dekens, riemen, medicijnen etc … vonden weer hun weg naar de asielen. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van vervoer over de weg en het vliegtuig.

Speerpunt 3 uit het beleidsplan 2015. Verbreding van het werkterrein heeft plaatsgevonden door de overstap te maken naar de organisatie van Olescan die 5 asielen in beheer hebben. Jammer is dat hiermee de ondersteuning aan LMA, die vijf jaar heeft geduurd, ten einde kwam.

Speerpunt 4 Bewustwording. Het Dierenmissies weekjournaal blijkt een groot succes. De ingeslagen weg om het weekjournaal een informatief, kritisch maar tevens vermakelijke berichtgeving te laten zijn wordt, net als de interactieve insteek, als prettig ervaren. Geenszins is het de bedoeling om mensen te choqueren door afbeeldingen te tonen waarop ernstig dierenleed op te zien is want daar zijn al genoeg websites voor te bezoeken. We houden er bewust rekening mee dat het een Weekjournaal moet zijn voor het hele gezin. De basis van het weekjournaal is steeds een verslag van dag tot dag. Hierin wordt vermeldt wat er bij het asiel in Spanje en bij Dierenmissies zoal de revue aan werkzaamheden passeert. Voorts is er ruimte is voor de baasjes om eigen ervaringen te delen, maar ook voor en de mutaties van de lijst van te adopteren hondjes. Een ‘column’ en ‘een zin van de week’ completeren het Weekjournaal dat naast een vaste plek op de website Dieremissies, ook ruim 400 vaste lezers heeft die het journaal per mail krijgen toegezonden.

Het wekelijks samenstellen en schrijven van het ‘weekjournaal’ is een behoorlijk arbeidsintensieve bezigheid. Toch willen we dit zo lang mogelijk voortzetten zeker nu het een interactief medium is geworden waarbij lezers niet alleen zelf een verhaaltje kunnen inzenden maar direct onder het weekjournaal hun mening over aan bod gekomen onderwerpen kunnen plaatsen.

Natuurlijk blijven we kinderen die op school bezig zijn met het onderwerp zwerfdieren in het algemeen of zwerfhonden in het bijzonder al dan niet in combinatie met het werk in buitenlandse asielen, blijven steunen door het verstrekken van gegevens en presentatiemateriaal of over zwerfdieren. Desgevraagd kunnen we op scholen een presentatie houden.

Speerpunt 5 is het budgetneutraal werken. Vanaf de start van de Stichting Dierenmissies is het de bedoeling geweest dat zij uiteindelijk budgetneutraal zou kunnen opereren. Dit wil zeggen dat alle operationele kosten door inkomsten uit donaties en adoptiegelden wordt bekostigd.

Niet in de laatste plaats heeft daar de financiële afrekening met LMA aan bijgedragen en is er een keuze gemaakt om, wanneer mogelijk, gebruik te maken van een beroepsvervoerder voor het naar Nederland laten komen van geadopteerde hondjes. Eind 2015 resteert er nog een klein te kort van ca 1.500 euro. Dit zal in 2016 weg gewerkt moeten worden. Daarbij komt dat vanwege aangescherpte eisen van NVWA voor het internationale vervoer van huisdieren, heeft Dierenmissies een investering moeten doen aan opleidingskosten waarvan de afbetaling nog tot eind 2016 zal gedaan moeten worden.

Op naar 2016

In principe zijn het dezelfde speerpunten uit 2015 die de bijzondere aandacht zullen krijgen.

Speerpunt 1: De adoptiebemiddeling van zwerfdieren.

Er zal met kracht ingezet worden om de adoptiecapaciteit van Dierenmissies optimaal te benutten. Dat betekent dat er in 2016 gestreefd wordt naar een verdubbeling van het aantal adopties. Om dit te kunnen realiseren zijn er meerdere voorwaarden van belang. Een optimale afstemming en open communicatie met het asiel in Spanje. Een snelle informatie uitwisseling, voldoende diversiteit aan aanbod van te adopteren honden. Een goede en betrouwbare  karakterbeschrijving van de honden.

Speerpunt 2: Inzameling van goederen voor het asiel.

Nu er steeds minder vervoer zal plaatsvinden door vrijwilligers van Dierenmissies zelf, wordt er gezocht naar nieuwe vervoersmanieren om ingezamelde goederen naar Spanje te krijgen. Particuliere hulp van vakantiegangers, postverzendingen, externe vervoerders .. alle denkbare mogelijkheden worden onderzocht.

Speerpunt 3: Bewustwording

Onverkort zal het bewustwordingsbeleid van 2015 worden gecontinueerd. Hierbij blijven het Dieremissies Weekjournaal en de educatie over het zwerfdierenprobleem de onderwerpen waarop tijd zal worden geïnvesteerd.

Speerpunt 4. Budgetneutraal werken.

Kosten van de adoptie en operationele kosten van Dierenmissies zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook in 2016 zal Dierenmissies donaties nodig hebben om te kunnen bestaan omdat nog niet het optimale aantal van 8 adopties per mand zal worden gehaald.

Zoals bij Stichting Dierenmissies de gewoonte is kent zij geen beloningssysteem voor diensten van bestuur en of vrijwilligers.

Voor kennisname van het algemene beleid en de doelstelling van Stichting Dierenmissies wordt verwezen naar de pagina “Over ons”.

 

 

«
»