Gisteren heeft de Tweede Kamer ingestemd met een belangrijk amendement waarmee de komende vier jaar in totaal 3,6 miljoen euro beschikbaar komt voor de Nederlandse centra voor wildopvang. Dankzij deze structurele bijdrage, van 0,9 miljoen euro per jaar vanuit het Rijk, krijgen de opvangcentra eindelijk een deel van de broodnodige financiële zekerheid.
Een egel bij een dierenambulance. Structurele steun voor wildopvang eindelijk een feit.
Structurele steun voor wildopvang eindelijk een feit | Foto: Stichting DierenLot

De indieners van het amendement hebben hiermee gehoor gegeven aan het voorstel van de Spreekbuis Wildopvang en Dierenambulances, een samenwerking van verschillende dierenhulporganisaties waar DierenLot deel van uitmaakt. Dat voorstel werd eerder opgesteld om de financiële lasten eerlijker te verdelen, zodat wildopvangcentra een vakbekwame medewerker kunnen aanstellen en niet volledig afhankelijk blijven van eenmalige bijdragen.

Belang van de wildopvang

Wildopvangcentra vervullen een belangrijke rol in Nederland. Ze maken het mogelijk dat de wettelijke zorgplicht voor in het wild levende dieren kan worden nageleefd, bieden hulp aan zieke en gewonde dieren, helpen de verspreiding van vogelgriep te beperken en dragen bij aan de volksgezondheid. Ook zijn ze een belangrijk aanspreekpunt voor burgers die een dier in nood vinden en bieden ze leer- en werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vogelgriep allang niet meer exclusief voor vogels
Wildopvangcentra vervullen een belangrijke rol in Nederland voor dieren zoals wilde zwanen| Foto: publiek domein

Toch kampen deze centra al jaren met grote financiële problemen. Anders dan asielen voor huisdieren, ontvangen wildopvangcentra geen structurele financiering van het Rijk of gemeenten en provincies. Daardoor zijn ze vaak volledig afhankelijk van donaties. Dit heeft ertoe geleid dat meerdere opvanglocaties de deuren moesten sluiten, waardoor de druk op de overgebleven centra nog verder is toegenomen.

Grote stap

Het aangenomen amendement volgt de aanbevelingen van de Raad voor Dierenaangelegenheden en sluit aan bij een eerdere motie (motie Wassenberg uit 2019) waarin de Kamer de regering verzocht te kijken naar een structurele bijdrage voor dierenhulporganisaties. Dankzij deze stap neemt het Rijk nu voor het eerst een structureel deel van de lasten op zich.

Namens Stichting DierenLot en de Spreekbuis Wildopvang en Dierenambulances willen wij onze grote dank uitspreken richting alle partijen die dit mede mogelijk hebben gemaakt: Partij voor de Dieren, PVV, SP, DENK, JA21 en VOLT en de partijen die het amendement gesteund hebben. Dankzij hun inzet kunnen de wildopvangcentra hun belangrijke werk voor mens en dier voortzetten.

Bron:

©AnimalsToday.nl