Ach, nog maar eens een reden waarom we in Nederland baasjes zoeken voor Spaanse zwerfhondjes …

Het is begin augustus 2011 wanneer de Spaanse politie 6 pups brengt bij het asiel Los Mejores Amigos te Tobarra Spanje. Het vermoeden is dat de pups tussen maart en juni 2011 geboren zijn. Met liefde worden de pups opgevangen en volledig medisch gekeurd, ingeent gechipt ontwormd en krigenze een boed onderzoek. De pups Nana en Landa zijn er twee van die ook op onze site te vinden zijn. Het broertje Curro konden Piedy en Juan Carlos zelf plaatsen bij een meneer uit de regio. Gelukkig dat hij zo snel een plekje had gevonden. ….

Dan is het begin juni 2012. Opnieuw staat de politie bij het hek van het asiel. Er is op 25 mei jl een hond in zeer slechte staat aangetroffen. Uit de ingebrachte chip viel op te maken dat deze hond Curro was en oorspronkelijk van het asiel kwam. Een goede boekhouding liet direct zien dat ene Jose Serrano de eigenaar was van de hond. De eigenaar die door de adoptie verantwoordelijk is voor een goede verzorging van Curro heeft zijn taken schromelijk verzaakt. Een doktersrapport over de toestant van Curro ten tijde dat hij was aangetroffen liegt er niet om. (zie een vertaling van het rapport)

De toestant van Curro is zo ernstig dat Juan Carlos aangifte doet van de mishandeling. En ja de politie (Guardia Civil) zal de man gaan vervolgen.  Dit is een bijzonderheid want meestal haalt men de schouders op. Dat dit vermoedelijk zal leiden tot een boete lijkt een druppel op de bekende gloeiende plaat maar is wel een begin.

Slechts zelden wordt dierenmishandeling vervolgt en zeker in een plaats als Tobarra. De regio is al eeuwenlang een jachtgebied en alle dierenrechten worden stelselmatig aan de laars worden gelapt. Enfin nu heeft Tobarra een gebeurtenis waarover door de locale bevolking gesproken gaat worden. Ze zullen het er niet mee eens zijn maar een stukje bewustwording dat dierenleed onacceptabel is, heeft hiermee een impuls gekregen.

 

Ongetwijfeld zal de gezamenlijke actie van Juan Carlos en de politie het werk van Piedy en Juan Carlos niet makkelijker maken want de lokale bevolking was toch al niet zo asielgezind. Toch gloort er een sprankje hoop nu ook de politie een standpunt in heeft genomen. Of dat komt omdat ze eerst de pups bij Piedy en Juan Carlos hadden afgegeven en dat nu juist één van die pups het slachtoffer werd van dierenmishandeling valt te raden.

In ieder geval is dit het vermelden waard en we hopen dat Curro zal kunnen genezen van zijn verwondingen en aandoeningen.

 

 

 

 

 

Hieronder treft u een vertaling van het medisch rapport die met behulp van een vertaalprogramma tot stand is gekomen:

 

Patiënt: Curro, mix, Reu, microchip nummer: 941000013240232
EIGENAAR: Jose Serrano
Medische voorgeschiedenis: het dier gaat naar een opvangplaats, nadat hij in de buurt van zijn adoptiehuis gevonden is in een staat van totale uitputting.

KLINISCHE BEOORDELING: Lichamelijk onderzoek toont acute en chronische blessures, terwijl de algemene toestand ernstig is cachexie, vermagering, multiple cutane laesies, zweren en littekens aan de zijkant gezicht en oksels, zijn voetkussentjes vertonen  zweren en zijn geïnfecteerd, het linker achterbeen heeft een distale zwelling, hierdoor kan hij niet normaal lopen. De huid heeft een zeer ernstig teken besmettingen.

DIAGNSOTICO De slechte toestand van het dier wordt vermoedelijk veroorzaakt door verschillende ziekteprocessen. De röntgenfoto van de rechter achterpoot vertoont periostale wijzigingen die beantwoorden aan het trauma.

OPMERKINGEN De erbarmelijke staat van Curro is het resultaat van zijn totale verwaarlozing, veroorzaakt door een persoon die door langdurige onverschilligheid omtrent de slechte staat van de patient, waarvan de prognose tot genezing ongelukkig kan zijn.

Alessandro Monaldi
Col Mu 1453
Vetam CV-Molina de Segura

 

«
»