Specifieke zwaktes bij rashonden

Chihuahua

Chihuahua’s hebben vaak te maken met drie problemen; een langgerekt en zacht verhemelte, luxatie van de knieschijven en hypoglykemie. Helaas zijn deze gezondheidsproblemen erfelijk, en zou er niet gefokt mogen worden met deze chihuahua’s. Patellaluxatie betekent dat de knieschijf te los zit. Dit probleem wordt zichtbaar wanneer de hond ouder wordt. Als je dit opmerkt, moet je meteen medische hulp zoeken. Kleine honden met verlengde verhemeltes kunnen moeilijk ademen, waardoor ze gaan snurken, piepen en niezen. Op warme dagen zijn deze honden bevattelijk voor een hitteberoerte. Een drastische verlaging van bloedsuikers kan fataal zijn voor chihuahua’s.

.

Shar-Pei

De Shar-Pei is een doorgefokt hondenras dat bekend staat om bepaalde en veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Deze honden hebben huidplooien rondom de kop. In de rimpels kan vuil komen te zitten, en deze plekken zijn gevoelig voor huiduitslag. Je moet de rimpels dus regelmatig wassen en drogen aangezien de plekken die ontstaan de hond kunnen irriteren. Andere problemen die voorkomen bij Shar-Peis zijn heupdysplasie, entropion, en gezwollen hakgewrichten.

.

Saint-Bernard

Aangezien dit een groot hondenras is, loopt de Sint-Bernard groot risico op verschillende gezondheidsproblemen. Deze honden kunnen last krijgen van staar, diabetes, entropion, osteosarcoom, patellaluxatie, ‘cherry-eye’, en maagtorsie.

.

Rottweiler

Rottweilers zijn vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen, en het is belangrijk dat baasjes van rottweilers op de hoogte zijn van deze problemen. Rottweilers kunnen bijvoorbeeld botkanker krijgen of problemen ontwikkelen in het immuunsysteem. Ook lopen ze kans op maagtorsie, elleboogdysplasie en gewrichtsziektes. Rottweilers zijn ook bevattelijk voor hypothyroïdie, wat betekent dat de hond niet voldoende schildklierhormonen aanmaakt. Dit kan hun denkvermogen ernstig beïnvloeden.

.

Mops

Mopshonden zijn te herkennen aan hun platte of korte neuzen en een verlengd verhemelte. Ze kunnen last krijgen van hittestress. Het zachte verhemelte kan ademen ook lastig maken, zeker bij intensieve activiteiten en inspanningen, maar het zachte verhemelte zorgt er ook voor dat eten niet op de verkeerde manier wordt doorgeslikt. Mopshonden kunnen ook hersenvliesontsteking oplopen, en abnormale ontwikkelingen van de wervelkolom.

.

Koningspoedel

Koningspoedels lopen risico op diverse gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld nieraandoeningen, sebacious adenitis, schildklierziektes, maagtorsie, opgeblazenheid en heupdysplasie. Poedels lopen ook risico op het ontwikkelen van kanker, en de meest voorkomende kankers zijn hemangiosarcoma en fibrosarcoma. Wobbler-syndroom en hypthyreoïdie zijn de twee meest bekende problemen. Poedels lijden ook vaak aan de ziekte van Addison, een ziekte waarbij de hond niet voldoende adrenaline produceert wat kan leiden tot geen eetlust, braken en lusteloosheid. Deze aandoening is makkelijk over het hoofd te zien, en wordt soms pas opgemerkt wanneer het zich al in een laat stadium bevindt.

.

Doberman

De Dobermann Pinscher is een hondenras dat vatbaar is voor verschillende gezondheidsproblemen. Een van de problemen waar ze vaak last van hebben is maagtorsie en opgeblazenheid waardoor hun maag kan opzwellen en draaien. Andere bekende problemen zijn onder andere kaalheid met verkleuring, hypothyroïdie en kanker. Ze kunnen ook Wobbler-syndroom ontwikkelen, een aandoening waarbij de wervelkolom instabiel is.

.

Duitse Herder

Je zou niet snel denken dat Duitse Herders veel gezondheidsproblemen hebben. Maar dit hondenras loopt risico op elleboogdysplasie en auto-immuunziektes die het immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Andere gezondheidsproblemen van Duitse Herders zijn onder andere degeneratieve myelopathie wat kan leiden tot verlamming, oogafwijkingen en epilepsie.

.

Labrador

Hoewel Labrador retrievers zo’n 12 jaar oud kunnen worden, lopen ze risico op het ontwikkelen van kanker. Deze hondenras is ook gevoelig voor verzwakking na inspanningen (EIC), een genetische aandoening dat alleen kan worden gediagnosticeerd na een screening.

.

Golden Retriever

Dit hondenras lijdt aan heupdysplasie, een aandoening waarbij de bal en de kom misvormd zijn. Andere gezondheidsproblemen waar Golden Retrievers last van hebben zijn elleboogdysplasie en subvalvulaire aortastenose. Alsof dit nog niet genoeg is, lijdt dit hondenras ook regelmatig aan allergische reacties op verschillende soorten voedsel en omgevingen.

.

Newfoundlander

Dit hondenras loopt een risico op subvalvulaire aortastenose, een hartaandoening dat kan leiden tot flauwvallen en zelfs de dood als het niet behandeld wordt. De Newfoundlander lijdt ook aan staar, een oogafwijking dat zich op elke leeftijd kan ontwikkelen. Ze lopen daarbij ook risico op de ziekte van Addison en epilepsie.

.

Bulldog

Bulldoggen zijn een geliefd hondenras onder veel mensen, maar ze hebben kans op een aantal genetische, erfelijke en aangeboren afwijkingen. Dit hondenras wordt vaak benoemd als ‘het meest extreme genetisch gemanipuleerde hondenras ter wereld’. De gezondheidsproblemen zijn vaal erfelijk waardoor de problemen van de ene op de andere hond steeds erger worden. Een aantal gezondheidsproblemen waar deze honden aan lijden zijn bijvoorbeeld pyoderma van de snuit, een besmettelijke huidziekte dat wordt veroorzaakt door de huidplooien. Buldoggen hebben vaak ook andere gezondheidsproblemen zoals elleboogdysplasie en patellaluxatie. Minder erge aandoeningen zijn hazenlip en ‘cherry-eye’. Een op de vijf Engelse bulldoggen ontwikkelen folliculitis, een ziekte waarbij de haarzakjes geïnfecteerd raken. Ze lopen ook risico op infecties van de bloedvaten en artereoveneuze fistels.

.

Basset

De Basset leeft ongeveer 12 jaar en loopt risico op tal van genetische ziektes. Daarbij lijden ze vaak aan de ziekte van Von Willebrand. Dit is een stollingsziekte waarbij door een tekort aan het stollingseiwit bloedingen langer aanhouden, en ze ervaren ook vaak opgeblazenheid.

.

Ierse Setter

Ierse setters zijn een geliefd hondenras omdat ze ontzettend vriendelijk zijn, puppy-achtig gedrag blijven vertonen en een prachtige mahonie-kleurige vacht hebben. Net zoals de meeste hondenrassen lijdt ook dit ras aan een aantal erfelijke aandoeningen, maar niet elke setter ontwikkelt gezondheidsproblemen. Ierse setter lijden vaak aan quadriplegie met amblyopia, een erfelijke aandoening. Ze kunnen ook epilepsie krijgen, hoewel dit kan worden gestabiliseerd met medicijnen. Dit hondenras kan regelmatig aanvallen krijgen, en heeft moeite met staan en lopen. Ze lijden ook aan een leukocyten-aandoening (CAD), een aandoening waarbij het immuunsysteem ziektes niet goed kan bestrijden. Een ander veelvoorkomend probleem is maagtorsie, een levensbedreigende aandoening die opspeelt wanneer de hond een grote maaltijd eet, te snel eet, of snel veel water drinkt. Dit kan dus worden voorkomen.

.

Beagle

Beagles zijn wellicht de schattigste, vriendelijkste en meest grappige hondensoort. Helaas lijden ze vaak aan epilepsie waardoor ze niet geschikt zijn voor families met kleine kinderen, evenals een aandoening van de tussenwervelschijven. De gelachtige substantie in de schijven drukt dan tegen de ruggenmergkanaal wat weer een druk veroorzaakt op de wervelkolom. Dit veroorzaakt verlamming, gevoelsverlies en ze kunnen geen controle meer hebben over hun blaas of darmen.

.

Siberische Husky

Siberische husky’s staan bekend om de verhoogde kans op verschillende auto-immuunafwijkingen. Deze afwijkingen beïnvloeden de huid waardoor zweren, uitslag en haarverlies ontstaat. Ze kunnen ook staar en glaucomen ontwikkelen.

.

Shih-Tzu

Patellaluxatie en lossen knieschijven komen vaak voor bij Shih Tzus. Wanneer zijn patellaluxatie ontwikkelen, schieten de knieschijven uit hun plek waardoor de hond mank gaat lopen of een stap over zal slaan. De knieschijf schiet vaak vanzelf terug op z’n plek. In sommige ernstige gevallen heeft de hond een operatie nodig om artritis te voorkomen, en om het probleem met de knieschijf te corrigeren.

.

Boxer

Boxers zijn gemakkelijk te trainen en te socialiseren. Desalniettemin lopen zij een verhoogd risico op een aantal verschillende soorten kankers, waarvan lymfeklierkanker de meest voorkomende soort is. Je kunt dit herkennen wanneer de hond een bult op zijn lichaam heeft. Het goede nieuws is dat deze kanker te behandelen is. Als je kanker in een vroeg stadium opmerkt is de behandeling vaak zeer effectief.

.

Tekkel

Dachshunden hebben lange lichamen en dit maakt dat ze kans hebben op ruggenwervelproblemen en rugaandoeningen. Honden met overgewicht hebben vaak sneller problemen aangezien het gewicht extra druk uitoefent op de rug.

.

Cocker Spaniel

Als gevolg van hun harige hangoren leiden cocker spaniels vaak aan oorinfecties. Je zult de onderzijde van het oor vaak moeten knoppen, en regelmatig de oren moeten schoonmaken. Hoewel deze hond een van de meest zachtaardige hondensoorten is, loopt het ook het meeste risico op ziektes. Cocker spaniels staan bekend om een variatie aan orthopedische problemen, leverziektes, epilepsie en hartaandoeningen. Sommige aandoeningen zijn genetisch en zijn dus in elke hond terug te vinden, terwijl andere afhangen van het milieu waar de hond is gefokt.

.

Yorkshire-Terrier

Kleine hondenrassen zoals Yorkies hebben een portosystemische shunt, een aangeboren afwijking van de bloedvaten. Dit betekent dat de bloedvaten buiten de lever omlopen waardoor afvalstoffen zich in het lichaam ophopen. Dit kan leiden tot aanvallen, verwarring, geremde groei en braken. Het goede nieuws is dat een portosystemische shunt (PSS) verholpen kan worden door middel van een operatie.

.

Dwerg Schnauzer

Dwergschnauzers zijn zeer gevoelig voor diabetes. Een opvallend kenmerk is wanneer je ziet dat deze honden veel water drinken of in huis plassen. Om dit te behandelen moet je het dieet van de hond aanpassen, en de hond insuline toedienen.

.

Pomeran

De Pomeran is gevoelig voor bijnierziektes die kunnen lijden tot haarverlies. Dit start vaak al wanneer de hond nog jong is. Alopecia X wordt veroorzaakt door een overmatige productie van geslachtshormonen, maar het kan in toom worden gehouden door melatoninesupplementen te gebruiken.

.

De

Duitse staande korthaar

lijdt aan aortavernauwing. Dit kan lijden tot een zwaarbelast hart en een onregelmatige hartslag. Als de toestand ernstig is, wordt de hond snel moe en zwak. Hierdoor leeft deze hondenras niet erg lang.

.

Deense Dog

Deense dog is een enorm hondenras en lopen risico op maagtorsies, hypothyroïdie en volvulus. Dit gebeurt wanneer de darmen van de hond vol zitten met gassen en daardoor verstrengelen. Daardoor blijft gas en eten in de maag vast zitten. Symptomen hiervan bij Deense doggen zijn hijgen en kwijlen na het eten, en ijsberen.

«
»