Help zwerfdierstichtingen met betere wetten en regels

Teken de petitie, steun zwerfdierstichtingen        

DE TIJD DRINGT

Stichtingen die op verantwoorde en diervriendelijke wijze honden en katten importeren zijn slachtoffer van de nieuwe regelgeving, terwijl de import wordt vergemakkelijkt voor malafide handelaren. Steun daarom de Nederlandse zwerfdierstichtingen door de petitie Help zwerfdierstichtingen met betere wetten en regels te ondertekenen.

.

Waarom deze petitie?

De goedbedoelde, nieuwe regelgeving om (zwerf)dieren te beschermen tegen mishandeling tijdens hun adoptieproces werkt averechts. Dat blijkt uit onderzoek van zwerfdierenorganisatie SAANetherlands. Door blindelings te vertrouwen op de afhandeling van documentatie in het buitenland, kunnen emigrerende viervoeters slachtoffers worden van malafide handelaren.

Malafide hondenhandel vrij spel door nieuwe regelgeving
Malafide hondenhandel krijgt vrij spel door nieuwe regelgeving | Foto (illustratief): publiek domein11

Het is belangrijk om betrouwbare stichtingen te steunen die zwerfdieren als honden en katten op diervriendelijke wijze importeren. Momenteel ondervinden zij moeilijkheden vanwege de veranderde regelgeving.

EG Erkenning vervallen

Vanaf 1 november kunnen Nederlandse stichtingen die niet beschikken over een kennel, geen (zwerf)dieren meer importeren. In juni dit jaar ontvingen de EG erkende stichtingen bericht van de NVWA dat hun erkenning vroegtijdig was beëindigd, waardoor zij van de lijst van erkende dealers zijn geschrapt (Directives 64/432/EEC and 91/68/EEC). De EG-erkenning dient door de handelscontrole TRACES te worden omgezet in een Uniek Bedrijfsnummer. Deze informatie was echter achterwege gelaten in de mededeling.

Op deze nieuwe lijst van ‘erkende handelaren’ staan overigens wel een malafide hondenhandelaar, katten- en hondentransporteurs, een autohandelaar en zelfs een beleggingsmaatschappij. Waarvan door Stray Animal Association Netherlands (SAANetherlands) is ondervonden dat niet allen het verplichte UBN-nummer bezitten.

Honden als vracht vervoerd

Persoonlijke vluchtbegeleiding van een geïmporteerde viervoeter mag niet meer. Honden en katten worden voortaan op het vliegveld als gebundelde vracht aangeleverd door vrachtafhandelaars. Ook zal er een verbod gelden op het wisselen van vervoermiddel tijdens de adoptiereis, waardoor er onduidelijkheid is ontstaan voor Nederlandse stichtingen over hoe zij de huisdieren in ontvangst kunnen nemen.

Binnen 14 dagen na aankomst moeten baasjes met hun nieuwe beste vriendje langs een dierenarts, die hun import, chip en paspoort bij een portaal zal registreren. Echter werken nog niet alle portalen met een Safe Code, waardoor er onregelmatigheden kunnen ontstaan.
.

Nieuwe regelgeving gouden kans malafide handel

De nieuwe maatregelen geven onbetrouwbare dierenhandelaren de mogelijkheid tot uitbreiding van hun activiteiten. Zij beschikken vaak al over de verplichte fysieke ruimte en voldoen op papier aan alle eisen. Inentingen, herkomst en geboortedata van broodfokpups blijken echter regelmatig niet te kloppen en er zijn vaak ernstig zieke dieren. SAANetherlands vreest dat deze malafide handelaren voortaan nog vaker en nog meer dieren zullen gaan importeren.