Beste lezers,
In dit weekjournaal beginnen met de hondenhel die Turkije heet, wordt er een poes op het nippertje gered, krijgen ‘grappenmakers’ een strafblad, nemen we afscheid van Catootje, hebben we een asielverlater een nieuwe asielbewoner, blijken dieren van een school te zijn vermoord. In de vierkante column vragen we af waar hun mandje staat en in de onzin van de week zien we een charmeur. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…
– Zwerfdieren belanden in hel door Turkse wet
– Poes op het nippertje gered door oplettende voorbijganger
– In Memoriam Catootje
– Politie: Strafblad na dumpen kuikens, hanen en hennen in tuin bruidspaar
– Meerdere dieren van basisschool Zwanenburg ‘op gruwelijke wijze’ gedood
– Een asielverlater en een nieuw koppie
– Animal Webshop (advertentie)
– Registratie van uw hond is verplicht
– Leuk filmpje ter vermaak. Een beetje technisch inzicht maakt het leven makkelijker.
– De 4-kanten column van Ton met: Waar hoor ik thuis ???
– (On)zin van de week: de charmeur
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!
.
.
GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER
.
.
.
De week van dag tot dag:
.
.
Maandag 21 april 2025
.

Miljoenen honden zijn slachtoffer van de zogenoemde Massacre Law in Turkije, die in zeer brede zin en buitenproportioneel wordt uitgevoerd. Dierenbeschermers noemen de handhaving barbaars en sadistisch. De wet die vorig jaar op 31 juli werd aangenomen door het Turkse parlement, vereist in beginsel dat gemeenten zwerfhonden opvangen en onderbrengen in asielen om ze te laten vaccineren, castreren of steriliseren, voordat ze beschikbaar worden gesteld voor adoptie. Uitsluitend honden die pijn lijden, terminaal ziek zijn of een gezondheidsrisico vormen voor mensen, zouden mogen worden geëuthanaseerd. Maar volgens dierenbeschermers in Turkije worden er in de praktijk miljoenen gezonde honden gedood, en op wel zeer wrede en onvoorstelbare wijze. Een van de dierenbeschermers in Turkije maakt zich grote zorgen over de huidige situatie in het land en liet ons het volgende weten:
“Deze wet is een doodstraf voor ontelbare onschuldige dieren. De wet legaliseert de systematische uitroeiing van straathonden.”
Aanscherping van uitvoering van Turske wet
De nieuwe Turkse wet werd tot voor kort slechts gedeeltelijk, of helemaal niet, door de gemeentelijke autoriteiten nageleefd. Maar na een dodelijk incident met een tweejarig kind in Konya, heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Ali Yerlikaya, zich niet alleen uitgesproken voor strikte handhaving van de wet, maar lijkt hij aan te sturen op een totale uitroeiing van zwerfhonden in Turkije. Daarbij worden niet alleen honden van de straat gehaald, maar ook op inhumane wijze gedood. President Recep Tayyip Erdogan zegt eveneens dat de regering vastberaden stappen onderneemt om de implementatie van deze wet te waarborgen. Het standpunt van de autoriteiten is dat honden een gevaar vormen voor burgers en de volksgezondheid. [Zieke] honden zouden verkeersongelukken veroorzaken, mensen aanvallen en kinderen doodbijten. Daarom worden de dieren nu massaal gedood. Minister Ali Yerlikaya:
“Of ze [de gemeentelijke autoriteiten] doen deze taak, of ik zal optimaal gebruik maken van de bevoegdheid die de wet mij geeft.”
Gemeenten hebben de opdracht gekregen om elke hond die ze op straat vinden, op te halen en naar een overheidsasiel te brengen. Burgemeesters en gemeenteambtenaren die de regelgeving niet naleven, krijgen een boete van 71.965 lira (ongeveer € 1.885,-) voor elk op straat achtergelaten zwerfdier, verliezen daarbij hun baan en riskeren gevangenisstraf. Bij velen baart zorgen dat deze maatregelen door de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdoğan zullen worden gebruikt om de oppositie buiten spel te zetten. Daartegenover motiveert de maatregel burgers om dieren van de straat te halen, doordat er een vergoeding van € 0,30 per ingeleverd dier, ofwel levend of dood, tegenover staat. Stichting Dierennood benadrukt de ernst van de tirannie:
“Voorstanders van het beleid voelen zich nu oppermachtig met deze wet en de steun van hun leider achter zich.”
Geen opvang voor zwerfdieren
Dierenasielen in het land zitten echter bomvol. De nieuwe wet stelt dat gemeenten tegen 2028 extra opvangcentra moeten hebben gebouwd voor zwerfhonden. Maar intussen, vanwege gebrek aan opvang, worden dieren massaal gedood. Het zou naar schatting om 4 miljoen straathonden gaan, maar volgens Stichting Dierennood ligt het aantal slachtoffers veel hoger, want naast kerngezonde straathonden zijn ook huisdieren slachtoffer van dit bloedbad. Bovendien benadrukken de dierenredders dat, naast honden, ook katten eenzelfde lot lijden.
Een van de dierenbeschermers die hun verhaal deed heeft een privé-asiel met ongeveer honderd honden, waar straathonden en honden uit het gemeenteasiel worden opgevangen. Deze dieren worden vervolgens bij een adoptiefamilie in het buitenland geplaatst, waaronder in Nederland, Duitsland en België.
“Gemeenteasielen worden niet gecontroleerd door een toezichthoudende instantie; er bestaan geen nationale dierenbeschermingsinstanties. En intussen raken de privékennels steeds voller. Daar het alternatief voor honden de dood betekent, voelen we de druk om telkens meer honden op te nemen.”

Huisdieren gedood
De werkwijze van het ruimingsplan kan op zijn minst als zeer gruwelijk en inhumaan worden bestempeld. Bovendien zijn niet alleen straathonden slachtoffer, maar ook honden die wel een thuis hebben. De dierenbeschermers vertellen dat het in huurhuizen in Turkije vaak verboden is om meer dan één hond te houden. Als je er meer dan één hebt, worden de extra honden weggehaald en gedood. Bovendien moet je in de gaten houden dat je eigen hond niet onbegeleid over straat wandelt en voor zwerfdier wordt aangezien.
“Zelfs geliefde huisdieren worden ontvoerd en verdwijnen spoorloos in het systeem van wreedheid en sadisme. Elke hond of kat kan het volgende slachtoffer zijn.”
Stichting Dierennood:
“Ze vallen zelfs huizen binnen van mensen met huisdieren, nemen de dieren mee of maken ze onder de ogen van de baasjes af.”
Vernietigingskampen
Gemeenteasielen in Turkije worden door dierenliefhebbers gezien als ware slachthuizen. Maar ook op straat worden dieren op macabere wijze afgemaakt. Stichting Dierennood waarschuwt dat honden vaak geen euthanasiespuit krijgen. Zo worden honden toegetakeld met bijlen, waarbij het hoofd of de poten worden afgehakt. Ze worden verkracht, vergiftigd, doodgeknuppeld, in brand gestoken, levend in het beton gestort, achter auto´s gehangen, of ingespoten met wc-reiniger of narcospuiten. Als gevolg van deze totaal inhumane manier van doding, lijden de dieren onnodig een langzame en pijnlijke dood. Stichting Dierennood:
“De barbaarsheid kent nu helemaal geen grenzen meer. Wat zich in Turkije de afgelopen 9 maanden heeft afgespeeld, is te verschrikkelijk voor woorden en hartverscheurend.”

Een van de dierenbeschermers die zijn verhaal tegen Animals Today deed, voert straathonden en bouwt met een team van dierenbeschermers opvangcentra in Turkije.
“Honden worden in shelters gestopt, zonder voer of water, met als gevolg dat ze elkaar doden. En de meeste overheidsasielen laten ons, dierenbeschermers die willen helpen, niet toe.”
Een andere dierenbeschermer vertelt het volgende:
“Hun kreten weerklinken door de verlaten schuilkelders; een stille schreeuw om verlossing.”
Volgens Stichting Dierennood is het dodelijk incident met een tweejarig kind in Konya het startsein geweest van de afslachting.
“Dit is nu gaande: een totale vernietiging binnen 8 dagen, waarbij 2500 honden massaal zijn afgeslacht. En nu zijn ze hiermee ook begonnen in Ankara en Istanbul.”
Hulpproject 187
Stichting Dierennood schat het aantal dierenlevens dat op het spel staat op wel 7 miljoen en noemt de huidige situatie in Turkije hartverscheurend. Daarom ondersteunt Dierennood door middel van een hulpproject [#187] – Turkse dierenredders die onder leiding van Kadriye Akdeniz zo veel mogelijk honden proberen te redden. Dit doen zij door een toevluchtsoord te creëren voor zwerfdieren. Stichting Dierennood:
“Turkse zwerfdieren hebben het altijd al moeilijk gehad, maar sinds de invoering van de ‘Massacre Law’ is hun situatie dramatisch verslechterd. Deze wet heeft geleid tot een massale ‘opschoning’ van de straten en buitengebieden, waarbij gruwelijke beelden van stervende dieren en massagraven op sociale media circuleren. Van dierenredders horen we de meest tragische en verschrikkelijke verhalen. De wreedheden die deze dieren ondergaan zijn onbeschrijfelijk en het aantal dierenlevens dat op het spel staat, loopt op tot 7 miljoen. Hiervan leeft inmiddels een groot deel al niet meer.”

Oorlogssituatie voor zwerfdieren
Dierenredders moeten ondergronds opereren, want er zijn overal infiltranten. Er zijn razzia´s en klopjachten. Geheime transporten om dieren in binnen- en buitenland veilig te stellen, worden onderschept, waarbij de dieren in beslag worden genomen en gedood. Betrokkenen gaan de gevangenis in, vertellen de dierenredders aan Animals Today.
“Elke dag is een strijd tegen wanhoop, onmacht en onvoorstelbare wreedheid. Ik leef in constante angst om gecontroleerd en bedreigd te worden. En ’s avonds kan ik niet meer slapen zonder de beelden van de lijdende en gefolterde dieren voor me te zien.”
“De politie heeft mensen altijd laten weten dat honden het recht hebben om op straat te leven en dat mensen het wettelijke recht hebben om straathonden te voeren. Maar deze wettelijke bescherming is nu weggenomen, waardoor zowel honden als dierenliefhebbers worden blootgesteld aan pesterijen, intimidatie en soms zelfs geweld. Honden- en kattenhokken worden vernield en voer- en waterbakken worden leeggemaakt of gevuld met afval. Ik ben zelf ook vaak uitgescholden en bedreigd.”
Stichting Dierennood vult aan:
”De dictatuur, angstcultuur en de hel is nu compleet. We hebben diep respect voor de dierenhelpers die dit allemaal met eigen ogen moeten aanschouwen en toch door gaan om zoveel mogelijk dieren te redden van de straat, zelfs met gevaar voor eigen leven.”
Actie in Turkije
In Turkije zijn sinds – en alvorens – de invoering van de massamoordwet, duizenden demonstranten massaal de straat opgegaan om de intrekking van deze maatregel te eisen. Enkele dagen na de goedkeuring van de wet ontdekten dierenactivisten al meerdere massagraven met hondenlijken. Deze vondst wakkerde veel woedde aan onder de bevolking. Een van de dierenbeschermers vertelt:
“Veel mensen zijn verontwaardigd en zijn tegen deze wet, maar hun stem wordt totaal onderdrukt.”
Ook de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, de Republikeinse Volkspartij (CHP) komt in actie. In augustus vorig jaar heeft de partij al een verzoek ingediend bij het Constitutionele Hof om de dierenbeschermingswet nietig te verklaren en beloofde destijds de wet niet na te leven. CHP-voorzitter Özgur Özel:
“Dit [het aanvechten van deze wet] is onze plicht. We zullen dit zo snel mogelijk doen en om uitstel van executie vragen.”

Foto: Facebookpagina Stichting Dierennood
Humane oplossing
Dierenactivisten en veel inwoners van Turkije pleiten voor een alternatieve oplossing voor het zwerfhondenprobleem waarmee het land kampt. De exponentiële groei van de straatdierenpopulatie zou door middel van adoptieprogramma´s en sterilisatie- en castratiecampagnes sterk kunnen verminderen. Een zeer effectieve maatregel die in verschillende landen al wordt toegepast, is het TNR-beleid. Hierbij worden zwerfdieren gevangen, gesteriliseerd en weer teruggezet. Op deze manier krimpt de zwerfpopulatie met de tijd en hoeven dieren niet onnodig te lijden en te worden gedood.
Wat kun jij doen voor de zwerfdieren in Turkije?
- Steun Hulpproject 187
- Vraag aandacht voor het onderwerp bij internationale hulporganisaties en media
- Mail reisorganisaties en de Turkse ambassade in Nederland
Vanuit Animals Today en House of Animals willen we de moedige dierenbeschermers bedanken die hun verhaal met ons hebben gedeeld. Ook danken we Stichting Dierennood voor hun tijd en inzet om dit artikel mogelijk te maken. Animals Today zal updates blijven delen over de problematiek rondom zwerfdieren in Turkije.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl
.
.
Dinsdag 22 april 2025
.
.
Poes op het nippertje gered door oplettende voorbijganger
.
Op 20 april rond 22.00 uur liep Anna Kobierowska langs een afvalcontainer waauit ze gemauw hoorde. Lees haar berichtje:
.
.
Woensdag 23 april 2025
.
.
In Memoriam Catootje.
.
|
.
.
.
Donderdag 24 april 2025
.
.
.
.
.
Vrijdag 25 april 2025
.
Meerdere dieren van basisschool Zwanenburg ‘op gruwelijke wijze’ gedood
.
Directrice van de school Wendy Veldhuizen vertelt aan NH Nieuws dat twee kippen zijn gedood en een van de twee konijnen. “De kippen waren opgesloten in een container, en we vermoeden dat het konijn met een schep is toegetakeld.” De andere acht kippen en het laatste konijn zijn naar een veilige plek gebracht.
Leerlingen
Normaal worden de schooldieren verzorgd door de leerlingen, maar vanwege de meivakantie nemen medewerkers de zorg over. “De kinderen zijn vanzelfsprekend erg gesteld op de dieren. Hoe gaan we dit aan ze uitleggen?”, aldus Veldhuizen.
De dieren zijn onderdeel van De Kameleon, meldt de basisschool. “Van ei tot kuiken tot kip hebben we ze samen grootgebracht en de konijnen uit een opvang gehaald en verzorgd.” Op de school heerst groot verdriet. “Hoe ben je in staat zoiets te doen?”
.
.
.
.
Zaterdag 26 april 2025
.
.
.
Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.
.
.
.
Zondag 27 april 2025
.
Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.
.
.
Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?
Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???
Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..
Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..
.
.
.
Leuk filmpje ter vermaak.
.
.
Een beetje technisch inzicht maakt het leven een stuk makkelijker.
.
.
.
.
.
.
.
De 4-kanten column van Ton.
.
Waar hoor ik thuis ?????
.
Als wij ooit de weg kwijt raken hebben we tal van soorten manieren om de weg weer terug te kunnen vinden. We kunnen de weg vragen aan een willekeurige vreemde die lokaal bekend is of we zullen ons mobieltje raadplegen om te zien waar we zijn en wat de kortste weg is om weer thuis te komen. Moeilijker wordt als je geestelijk wat verward bent door bijvoorbeeld dementie of gewoon wat verminderde verstandelijke vermogens waardoor je de omgeving niet (meer) kent. Hoe belangrijk is het dan niet om alle voorzorgsmaatregelen genomen te hebben zodat je geholpen kunt worden door goedwillende mensen die je net dat extra stukje hulp kunnen verschaffen om weer thuis te komen. Nu kun je je voorstellen dat, als jij de verantwoordelijkheid draagt over een naaste die de kans loopt om, om wat voor reden dan ook, verdwaald te raken, jij ook maatregelen zult nemen zodat in voorkomend geval de betreffende zielenpoot de nodige hulp kan krijgen die het behoeft. Tot zover zal dit voor iedereen begrijpelijk zijn… maar hoe komt het dan dat het toch nog steeds zo is dat er op vreemde plaatsen honden worden aangetroffen die nergens een thuis lijken te hebben. Negen van de tien keer blijken ze wel gechipt te zijn maar zijn ze nooit geregistreerd. Het chippen wordt door de fokker of asiel verzorgd. Het registreren moet daarna plaatsvinden door dierenarts of nieuwe eigenaar. Tja, dat laatste stapje is minstens zo belangrijk als het chippen zelf, anders heeft heeft dat helemaal geen zin.
Nu kun je je afvragen hoe zo’n hond in zo’n situatie terecht komt. Het is in Spanje zo dat 80 % van de honden, die aangetroffen worden op straat, geen chip heeft en of niet geregistreerd is terwijl dit toch wel wettelijk verplicht is. Nu is het algemeen bekend dat in Spanje men makkelijkere afscheid neemt van een huishond dan in Nederland die over het algemeen veel meer de hond zien als een volwaardig gezinslid. De particuliere asielen en goedwillende gemeenteasielen daar, die honden aantreffen, zullen die opnemen en volgens de voorgeschreven wijze registreren zodat er naar een nieuwe baas gezocht kan worden. Maar het gekke is dat ook in Nederland honden worden aangetroffen die geen goede registratie hebben. We kunnen ons niet voorstellen dat die ligt aan de prijs van registreren die hooguit een paar tientjes betreft. De enige reden die we ons kunnen bedenken is dat men gewoon laks of nalatig is. Helaas worden er ook honden vastgebonden aan een boom in het bos aangetroffen. Vanzelfsprekend heeft zo’n arm dier geen chip of een chip die niet geregistreerd is zodat de eigenaar niet of zeer moeilijk achterhaald kan worden. Men kan dan absoluut spreken van moedwillige overtreding van meerdere strafbare feiten. Vermeldingen op facebook moeten dan een verwijzing naar de eigenaar opleveren….
En dan hebben we nog de honden die in Nederland per ongeluk de weg kwijt zijn !!!! Die kom je in vakantietijd het meeste tegen. Hoe dat komt is vrij eenvoudig te verklaren. Hondjes gaan naar een vakantieadres omdat de baasjes naar een vakantieplaats gaan waar honden niet welkom zijn. Er wordt gezocht naar een goed adres voor de hond want gerenommeerde opvangplaatsen zijn vaak in de vakantietijd overvol. Bovendien vindt men het fijner om de hond bij een bekende in een huiselijke situatie onder te brengen. Extra persoonlijke aandacht is natuurlijk hartstikke fijn. Nu heeft niet iedereen zo’n adresje in de directe omgeving waar hij of zij woont. Men neemt voor hun lieverd graag de moeite om een stuikje te moeten rijden zodat men weet dat hij of zij daar een fijn adresje heeft. Maar dan komt probleem dat de lieve oppas misschien niet de ervaring heeft om extra te letten op de onverwachtse momenten dat de hond de bene kan nemen. Niemand verwacht dat dit gebeurt omdat de hond een rustige lieverd is die men kent. Maar men vergeet dat de omgeving van het vakantieadres voor de hond wel vreemd is waar alle geuren, geluiden en mensen voor hem of har nieuw zijn. Wat nieuw is, is instinctief voor uw hond een gevaar. Mocht een hond ergens van schrikken en neemt hij de bene dan zijn de rapen gaar. De hond zal niet luisteren naar zijn naam die door een (relatief) vreemde wordt geroepen. De hond kent de buurt niet en gaat zwerven. Na korte tijd zal de rust bij de hond wederkeren en komt hij weer bij zinnen. Echter, als de hond 10 minuten door de straten heeft gerend of gedribbeld dan is hij al meer dan een kilometer van het vakantieadres afgedwaald. Uiteindelijk zal hij door honger gedreven wel terechtkomen bij iemand die hem hulp wil bieden bij het terugvinden van zijn opvangadres. Zodra hij door de politie of dierenambulance van straat is gehaald en terecht komt bij een dierenasiel of in een officieel asiel wordt onmiddellijk de chip uitgelezen en weten ze direct wie het baasje is en waar hij thuis hoort. Maar ja u snapt het al…. als de registratie niet goed is verzorgd dan begint de zoektocht naar het baasje. Alle stress bij de hond van alle veranderingen, het verdriet van het echte baasje en vakantieopvang ten spijt … meestal zal hij of zij uiteindelijk een nieuw baasje moeten krijgen.
.
Beste mensen zorg alsjeblieft dat de registratie van de chip van uw huisdier up-to-date is. U zorgt toch ook dat alle risico’s van mogelijk verdwaald raken door een naaste, zoveel mogelijk afgedekt zijn?
Registreren kan eenvoudig bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. NDG
.
.
<<Advertentie>> . a
klik op de foto om de website te bezoeken
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Wist u overigens dat we al ruim 7,7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?
.
.
MMMM…. even nadenken …
.
Afsluitend hier de (on)zin van de week:
.
De charmeur
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER
.
![]() . . . .
Arie van 8 mei tot 25 mei 2025. |
![]() Rakker van 4 tot en met 7 juli 2025 |
![]() . . . . . Ian en Babs van 26 okt tot en met 4 december 2025 |
+
Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!