Dierenmissies Weekjournaal van 7 juli 2024

 

Beste lezers,

In dit weekjournaal beginnen we met het einde van vele huisdieren, Podencoworld kunnen onze kennels goed gebruiken, Politiehond Duo vindt autosleutels, het afscheid van onze Flor, geen extra inspanning plegen bij heet weer, hondenfokker krijgt definitief zijn straf, maken we kennis met Sofi en hebben weer drie asielverlaters. In de vierkante column geven professionals verkeerde voorlichting en in de onzin van de week zien we dat adoptiehondjes soms ook kerkelijke hulp krijgen. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…

– Honderden huisdieren zijn vanaf vandaag verboden. .
– Kennels gedoneerd aan aan Podencoworld.

– Politiehond Duco verricht heldendaad bij verkeersruzie.
– Animal Webshop (advertentie)
– In Memoriam Flor.
Laat alsjeblieft je hond met rust als het warm weer is… .
– Hondenfokker nu definitief gestraft
– 
Kennismaken met Sofi
– Hondjes die het asiel mogen verlaten
– Berichten van baasjes: Bentley, Sara
– Registratie van uw hond is verplicht

– Leuk filmpje ter vermaak. .Helpen met de schoonmaak onder de hondenmand
– De 4-kanten column van Ton met: “Professionals die verkeerde voorlichting geven”.
– (On)zin van de week: Hulp van een priester…
.

Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

De week van dag tot dag:

.


.

.

Maandag 1 juli 2024 

.

Honderden huisdieren zijn vanaf vandaag verboden. 

.

De Russische dwerghamster, het stokstaartje, het gordeldier en nog honderden andere zoogdieren mogen per vandaag niet meer als huisdier worden gehouden. Vandaag gaat de zogenoemde positieflijst in: een lijst met dertig zoogdieren die zijn toegestaan als huisdier. Met deze lijst moet er een einde komen aan tientallen jaren van discussie.

Zes wetenschappers hebben vijf jaar gedaan over het opstellen van de lijst. En het was niet de eerste poging. Al ruim dertig jaar wordt gesoebat over de vraag welke dieren wel en niet geschikt zijn als huisdier. Een soortgelijke lijst hield in 2017 geen stand bij de rechter omdat die onvoldoende onderbouwd was.

Van de 320 zoogdiersoorten die nu in Nederland als huisdier worden gehouden, zijn er nog dertig over. Dieren die per 1 juli verboden zijn, mogen tot hun dood bij hun baasje blijven. Daarna is het klaar voor onder andere exotische katten, de Russische dwerghamster, de chinchilla en de capibara.

Bij het opstellen van deze positieflijst hebben de wetenschappers gelet op de risico’s voor de mens en het dier zelf. Dierenarts en viroloog Tineke Kramer is een van de zes wetenschappers die de positieflijst hebben samengesteld. “Alles wat wij in dit rapport hebben opgenomen is terug te vinden in de wetenschap. Dat is een heel zorgvuldig en onafhankelijke beoordeling geweest.”

In 1992 trad de gezondheids- en welzijnswet voor dieren in werking. Toen werd er al gesproken over het opstellen van een positieflijst met zoogdieren die als huisdier mogen worden gehouden. “Het is dus niet heel verrassend, wat er nu gebeurt”, zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP. “We hebben er meer dan dertig jaar aan kunnen wennen.”

Stichting AAP is blij met de nieuwe lijst. Het voordeel van een positieflijst, volgens Van Gennip, is dat er geen onduidelijkheid ontstaat over dieren die uit verschillende soorten bestaan. Als voorbeeld noemt hij een moeraskat (verboden) gekruist met een huiskat (toegestaan). “Het gedrag van die dieren is onvoorspelbaar, we weten niet of ze vandaag wat meer moeraskat zijn of wat meer huiskat.”

Stichting AAP vangt allerlei dieren op, waaronder ook dieren die de overheid in beslag heeft genomen omdat ze verboden zijn. Met de ingang van de positieflijst is het niet meer toegestaan om dieren als een soort designerdrug steeds een beetje te veranderen tot ze uiteindelijk wel zijn toegestaan.

Er klinkt ook kritiek. Volgens Marysia Zolik, voorzitter van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit (PVH), zit de positieflijst “belabberd” in elkaar. “De dieren waar de meeste problemen mee zijn, staan juist op de positieflijst. Bij cavia’s en konijnen zitten bijvoorbeeld de meeste welzijnsproblemen. Die worden in te kleine hokken gehouden. En alle incidenten met dieren waarbij mensen in het ziekenhuis belanden, worden veroorzaakt door honden en paarden, die wel op de positieflijst staan.”

Tegen de soortgelijke positieflijst van 2017 werd bezwaar gemaakt, onder anderen door het PVH. Die organisatie is dat nu weer van plan en Zolik denkt een goede zaak te hebben. “De samenstelling van de lijst is gewoon onzin.”

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat in een reactie weten er vertrouwen in te hebben dat de lijst overeind blijft. “De rechter heeft eerder gevraagd om met een betere onderbouwing te komen. De onafhankelijke deskundigen hebben de lijst grondig onderbouwd en zorgvuldig afgewogen.”

.


.

.

Dinsdag 2 juli 2024  

.

Kennels gedoneerd aan aan Podencoworld..

Vandaag kwamen Martin en zijn vrouw van Podencoworld op bezoek om tien variakennels op te halen die wij van Dierenmissies over hadden. Omdat wij nu alleen  nog gebruik maken van wegtransport hebben we deze kennels over. Deze kennels stonden bij ons al een paar jaar in opslag en dat was natuurlijk hartstikke zonde. Enkele dagen geleden hebben we de kennels te voorschijn gehaald en gereinigd. Dat was nog best een klusje maar je wilt natuurlijk alles wel schoon afleveren.  We zijn blij dat we deze kennels een goede bestemming konden geven want om ze te laten verpieteren is natuurlijk eeuwig zonde. Podencoworld haalt namelijk ook hondjes uit plaatsen waar ze altijd moeten vliegen dus dan zijn ze bij hen op een goede plaats.

.

Podencoworld is destijds, net als wij, in 2010 van start gegaan. Zij hebben zich gericht op het ras Podenco en zoals we al vertelden reedden zij ook hondjes uit Gran Canaria. Podencoworld is net als Dierenmissies een gerenommeerde bonafide stichting.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Woensdag 3 juli 2024

.

 

Politiehond Duco verricht heldendaad bij verkeersruzie:

Een politiehond heeft in Kampen een automobilist uit een benarde positie verlost. Bij een verkeersruzie in de nacht van zondag op maandag werden de autosleutels namelijk weggegooid. En probeer die in het donker maar weer eens te vinden.

Het zal je maar gebeuren: bij een conflict haalt iemand je sleutels uit het contact en gooit ze vervolgens ver weg, in het hoge gras. En dan is het ook nog een pikkedonker. Zelfs voor de politie in Kampen was het onbegonnen werk. Daarom schakelden ze de hulp van politiehond Duco in.

Op beelden die een wijkagent op Instagram heeft geplaatst, is te zien hoe de slimme viervoeter zich door het gebied heen manoeuvreert en vervolgens bij een specifieke plek blijft rondsnuffelen. En ja hoor, daar liggen ze. “Wauw, wat een baas!”, schrijft de agent op het sociale medium.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

.


. <<advertentie>> . . Bezoek de webshop door de foto te klikken… . . . . . . . . . . . .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Donderdag 4 juli 2024

.

IN MEMORIAM FLOR

.

Flor net in Nederland

Vandaag hebben we onze Flor moeten laten inslapen. Floortje, die bij ons kwam in oktober 2017, had een moeilijke start. Ze was aanvankelijk geadopteerd door een meneer die wist dat ze erg angstig was voor vreemde mensen. Bij hem zou zij alle tijd krijgen om te wennen. De man was alleen en had alles voor haar in gereedheid gebracht. Dus werd Flor klaar gemaakt voor de adoptie. Wekenlang was ze voorbereid op de adoptie waardoor ze steeds vreemde mensen moest ontmoeten. Bloedonderzoeken, sterilisatie, gezondheidscontrole, inentingen etc…  en een geboekte reis. Eindelijk zou er nu voor haar rust komen. Maar toen sloeg het noodlot toe. Daags voordat de reis zou plaatsvinden overleed het baasje. Deze tegenvaller wilden en konden we Flor niet laten overkomen. Flor had al een vreselijk leven achter de rug. Tanden uit de bek geslagen waaronder een hoektand met een diepgewortelde angst voor vreemde mensen als gevolg. Nee, we lieten haar de reis maken en zou bij ons komen en later vanuit onze roedel een eigen baasje krijgen. Toen kwam de reis en toen Flor eenmaal bij ons kwam zagen we hoe diep de angst voor mensen was geworteld. Het duurde bijna een jaar voordat zij zich bij ons helemaal vrij en veilig voelde. Het was ons duidelijk dat we Flor niet nogmaals een ander baasje wilden geven. Ze zou voor altijd bij ons blijven.

Flor met gezwollen kop, bek en dicht oog

Rekenend houden met haar angst voor vreemde mensen had zij een geweldig leven. Veel baasjes die bij ons kwamen konden zien hoe Flor zich beetje voor beetje meer durfde te vertonen als zij bij ons waren. Maar Flor had het niet makkelijk want gedurende haar leven bij ons moesten we met haar meerdere malen naar de dokter voor onderzoeken.  Onverklaarbare bobbels op de kop baarde ons zorgen. Bloedonderzoeken en biopsies toonde een auto-immuun aandoening aan. Later kreeg ze een chronische snotneus en weer later kreeg ze een gezwel op haar onderkaak. Vanwege haar snotneus was de dierenarts erg terughoudend om haar onder narcose te brengen.

Flor naast me in de auto op weg naar de dierenarts

Hierop besloten we dat zolang ze er geen last van had haar niet laten opereren. Vanwege artritus kreeg ze Carpodryl die goed hielp en tevens ook een positieve werking had op haar snotneus. Tja, krakende wagens lopen het langst tot we een paar dagen geleden zagen dat ze moeilijk ging lopen met haar linker achterpoot. Voor de zekerheid hebben haar nagels geknipt maar dit bleek niet alle problemen te verhelpen. Toen gisteren Flor plots een opgezette kop kreeg maakten we ons pas echte zorgen. Haar snotneus werd erger en vanmorgen was ze door haar gezwollen kop bijna niet meer herkenbaar. Hierop besloten andermaal onze vastte dierenarts te bellen en konden we direct bij haar terecht.

Flor bij de dierenarts

De diagnose was slecht nieuws. De dertienjarige Flor kon niet meer beter worden. Operatie was uitgesloten. Haar linker oog zat al zo goed als dicht en haar ademhaling was moeilijk geworden. Toen is daar besloten om haar te verlossen van alle ongemakken. Ze was bij de dierenarts zoals ze altijd bij ons was geweest. De lieve en zachte hond die zonder enig teken van agressie vol vertrouwen mij aankeek  toen ze een prikje kreeg om in slaap te vallen.

Terwijl ik dicht bij haar zachte troostende woordjes fluisterde viel ze rustig in slaap. Een slaap waaruit ze niet meer wakker hoefde te worden. Onze Flor was voor altijd verlost van alle ongemakken. We missen haar vreselijk.
Zeven jaar lang liepen we meerdere malen per dag met ons roedeltje in het bos waar Flor deel van uit maakte. Nu zijn dat nog Botas en Lizzy… het voelt erg gek ….

.

.


.

Vrijdag 5 juli 2024

.

Laat alsjeblieft je hond met rust als het warm weer is… 

.

Het is verbluffend maar als buiten de temperatuur van 25° C wordt zie je steeds meer fietsers met honden. Het hele jaar zie je ze niet maar als het hoogzomer wordt komen ze te voorschijn. Luchtig geklede mensen die genieten van de frisse wind tijdens het fietsen. Want als je loopt zweet je te makkelijk bij de hoge temperatuur dus laat je de hond uit per fiets die naast jou moet galopperen en wiens tong bijna tot op het asfalt reikt …
Wat is er toch aan de hand met deze achterlijke mensen ????
Zijn dit ook de mensen die in de zomer hun hond in een auto laten stikken?
Hebben zij enig notie van het gevaar van het gloeiende asfalt? Keer op keer komen honden bij de dierenarts omdat ze verbrande voetzolen hebben omdat het baasje niet door had dat het asfalt een kooktemperatuur kan bereiken als er een brandend zonnetje op staat…
Maar ja, we hadden het over de sportievelingen op de fiets die in de zomer de hond mee laten rennen. Het is een goed idee dat je de lengte van je looprondje verkort. Ik zal uitleggen waarom.  Dat wij zo nodig 8 uur per dag op kantoor zitten wat tegen de menselijke natuur is, en we dit compenseren door na sluitingstijd te gaan joggen of te gaan hardlopen op de loopband, hoeven we deze burn-out voorbereiding niet over te dragen op onze hond.
Een hond heeft 18-20 uur slaap per dag nodig. En wat doen honden in het wild (straathonden of verwilderde honden?) Ze verplaatsen zich op hun gemak van vuilnisbelt naar vuilnisbelt en rennen niet haastig door het bos. En dat doen ze niet alleen wanneer het een hete zomer is  maar ook als het afgekoeld is. Zelden zie je dieren vrijwillig langer dan een paar minuten rennen, of het nu wilde of gedomesticeerde dieren zijn.
Heb je de behoefte om samen met je hond extra te presteren bij hoogzomerse temperaturen …  ren dan gerust zelf een half uur door de brandende zon met een jas aan maar laat je hond alsjeblieft thuis in de schaduw liggen … met een bak water naast hem …
.

 


.

.

Zaterdag 6 juli 2024

.

Hondenfokker nu definitief gestraft. 


.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.

.

.

.


.

 

Zondag 7 juli 2024.

.

– – – – – –

Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.

.

.


.

.Berichten van baasjes:

.

Toon, baasje van Bentley, stuurde ons deze update.

.

Links: Bentley alleen op de bank en Rechts Bentley op de bank met Corneline.

.

Toon zegt:

????????,Overloper..

Samentjes warmpjes …gezellig…heerlijk altijd ligt hij bij haar .. zijn vriendinnetje….

.

.

.

.

.


.

.

Marina en Petri, baasjes van Sara, stuurde ons deze update  

.

.

.

???? Het gaat goed met Sara. Ze wordt wel een dame op leeftijd maar we zijn zo dol op haar en heeft het heerlijk in ons huis met grote tuin…

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?

Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?

Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???

Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..

De bronafbeelding bekijken.

Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..

.


.

Een leuk filmpje te vermaak.

 

.

Een leuk filmpje ….

KLIK op het plaatje om het filmpje te zien …

.

Helpen met de schoonmaak onder de hondenmand …

.

.

.

.

.

 


.

.

De 4-kanten column van Ton.

.

“Professionals die verkeerde voorlichting geven”

.

Af en toe hebben we zo’n geval van een arts die het nodig vindt om verkeerde voorlichting te moeten geven over Leishmania.
.
Ik moet afgaan op wat een baasje mij telefonisch vertelde maar dat was genoeg om mijn nekharen overeind te zetten.
.
Kijk, als een hond Leishmania heeft dan kun je hem niet verzekeren tegen ziektekosten. Dus de kosten voor bijvoorbeeld ‘het breken van een poot’ krijg je niet vergoed. Als je als baasje dan niet de financiële middelen hebt om zelf de dokterskosten te dragen die veroorzaakt worden door een ongeluk of andere reden, dan moet je geen hond (huisdier) willen nemen die niet te verzekeren valt.  Dat heeft dus niets met de Leishmania te maken en kan een weloverwogen beslissing zijn. Veel baasjes die wel een onverwachtse doktersrekening kunnen dragen nemen dat risico voor lief. Immers 10 jaar geleden was een verzekering voor je huisdier nog slechts bij minder dan 1 procent van de baasjes bekend.
.
Dat een dierenarts tegen een toekomstig baasje dan ook nog eens totale onzin vertelt over de kosten van een hond met Leishmania, doet dat de beeldvorming geen goed.
.

Ingang van Mijn Dierenkliniek

Hier een voorbeeld met naam en toenaam: Dokter Krul van Mijn Dierenkliniek  te Leiden, had destijds in 2019 een baasje verzekerd dat ze, mochten ze een hond met Leishmania adopteren, al gauw het eerste jaar een rekening van 700 euro tegemoet zouden kunnen zien door de Leishmania. Een bloedtest op Leishmania zou al 150 euro per keer kosten en daar moest hij er dan twee van krijgen en dat een noodzakelijke behandeling minstens 400 euro zou gaan kosten…
.
Als ik zoiets hoor dan wordt ik echt woest. Doet die persoon zo’n uitspraak, dan heeft die echt geen verstand van de ziekte. En vertelt dan ronduit leugens. Ik vraag me dan af waarom dat gedaan wordt.. wat is er de reden van ???? De kans dat je binnen enkele jaren een hoge rekening voor Leishmania krijgt is uiterst klein en zeer onwaarschijnlijk.
.
Een andere dierenarts de gespecialiseerd zou zijn in Mediterrane ziekten vertelde hen gelukkig dat het ook lang goed kon gaan maar dat die hun uitgekozen hond niet had gezien dus ook moeilijk een oordeel kon vellen. Wel vertelde die dat gezien de uitslag van het bloedonderzoek (dat altijd mee geleverd wordt bij een adoptie) er geen tekenen waren dat zijn interne organen aangetast waren.
Tja, zover waren wij natuurlijk ook al want niet voor niets laten we op het asiel de meest uitgebreide bloedonderzoeken doen.
Helaas was het kwaad al geschied en had de onzekerheid toegeslagen. Voor alle duidelijkheid een bloedonderzoek op Leishmania kost circa 75 euro dus wat een dierenarts aan extra kosten wil rekenen is pure geldklopperij.
.
Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken want elke hond is uniek en we kunnen alleen maar op onze eigen ervaring afgaan. 8% van onze geplaatste honden heeft Leishmania en daar hebben we alleen maar goede ervaringen mee. Zelfs onze eigen hond Daisy die we kregen met zeer zware Leishmania èn aangetaste organen heeft nog vier jaar een fantastisch leven bij ons gehad.
.
Wat wij met zekerheid kunnen zeggen dat een bij Dierenmissies aangeboden hond met een Leishmania besmetting er tegen is behandeld, dat de Leishmania onder controle is en dat de kans dat die de eerste jaren op zal spelen uitzonderlijk klein zal zijn. Maar ja als je huisdier niet kunt verzekeren en als je bang bent dat je sowieso een onverwachtse doktersrekening niet kunt betalen, dan moet je niet aan een huisdier beginnen omdat je hem niet de zorg kunt bieden die hij nodig kan hebben.

.

.

.

 

.

 


.

.

<<Advertentie>> . a

klik op de foto om de website te bezoeken

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al ruim 7,3 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

MMMM…. even nadenken …

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

Hulp van een priester…

.

.

Brazilian priest Juan Pablo takes abandoned dogs off the streets, and feeds and bathes them. Then he introduces a dog to each Mass and to find each one a home. Dozens of stray dogs have families because of this man. We hope this idea catches on. God bless you father????????

.

.

 

.

.

.

.

.

.

 

.

.


.

.

DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER

.

Lynnie van 20 juli tot 10 augustus 2024

Rakker van 4 tot 10 augustus 2024

 

Pelle en Chico van 16 aug tot 8 sep 2024

.

.

.

.

.

.

 

 

.

Arie van 8 september tot 26 september 2024

Nelson en Doska van 11 september tot 13 september 2024

 

Nelson

Doska

.

.

.

.

.

 

 

Nelson en Doska van 30 december 2024 tot en met 2 januari 2025

 

 

«
»