Uit cijfers van Dierenwelzijn Vlaanderen blijkt dat vorig jaar een recordaantal dieren in beslag is genomen na aangifte van dierenmishandeling. Elke dag kwamen in Vlaanderen 18 meldingen binnen en in totaal zijn 26.256 dieren ‘in bescherming genomen’. Dit betrof zowel huis- als landbouwdieren. Een flinke stijging, want vorig jaar ging het om 6.517 dieren.

.

.

Recordaantal dieren in beslag genomen in Vlaanderen
Recordaantal dieren in beslag genomen in Vlaanderen | Foto (illustratief): publiek domein

De aanzienlijke stijging is direct te wijten aan 20.000 kuikentjes, die tegelijk tijdens een transport onderschept zijn. Haal je deze ervan af, dan zijn de cijfers de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Maar vergeleken met 10 jaar geleden is er wel een forse stijging te zien.

Niet langer toekijken in Vlaanderen

Minister Ben Weyts van Dierenwelzijn heeft dan ook een veel hoger budget te besteden dan 10 jaar geleden. Het aantal medewerkers is ondertussen ook fors gegroeid. Volgens Weyts hebben mensen daardoor het vertrouwen dat er daadwerkelijk iets met hun melding gedaan wordt:

“We zijn op steeds meer plaatsen aanwezig en we aarzelen niet om kordaat in te grijpen waar nodig. Onze Vlaamse samenleving is niet meer bereid om gewoon toe te kijken als dieren mishandeld worden.”

.