Dierenmissies Weekjournaal van 26 mei 2019

 

WILT U DIT WEEKJOURNAAL AUB DELEN MET AL UW VRIENDEN EN KENNISSEN?
.
HARTELIJK DANK NAMENS ALLE SPAANSE HONDJES DIE EEN BAASJE ZOEKEN

Beste mensen,

Deze week hebben we natuurlijk de reis van Toppie, hebben nieuws over het verloop van Suerte en Copito die in de lappenmand zitten, Annie heeft misschien al een baasje gevonden,  In de column zien we dat aan de inzet van hulphonden een grens zit en in de (on)zin van de week kan het niet anders dan dat honden een geheim wapen hebben om bemind te worden. Tja en nog veel meer maar daarvoor moet je het weekjournaal lezen en dat is een leuke tijdsbesteding dus als je op de hoogte wilt zijn van alle laatste weetjes, kijk dan gauw verder in dit weekjournaal. Lees over de volgende onderwerpen:

– De reis van Toppie.
– Nieuws uit de ziekenboeg.
– Annie in de belangstelling.
– Adoptie Baxter gestopt
– Leuk filmpje: “Je zult maar trek hebben in een bot ”
– Meer goed nieuws over Copito.
– Meer nieuws over de geschiedenis van Annie.
– Toppie kan haar energie kwijt.
– Kans hebben op fantastische prijzen en tegelijk Dierenmissies helpen.
– Nieuwe koppies
– Lopende adopties
– Berichtjes van de baasjes van Zontaj, Ziva, Bonita& Archie, Guapo, Toppie, Xavi.

– De vierkante column van Ton met : “Hulphonden in de stress ???”
– De (on)zin van de week gaat over: “Het geheime liefdeswapen van de hond.. .”
– De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.

Advertenties van: Buddies/AnimalWebshop/Het Dier, Karlijn’s Shop, OnePack en Fresh PC. Your Inner Feelings .
.
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


 

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


>>>SPECIAAL OPSPORINGSBERICHT <<<<

.GEZOCHT: VLUCHTBEGELEIDERS

.
KLIK op de foto’s !!!!!!!! en lees alle ins- en outs over de vluchtbegeleiding.
.
.

.

.
Maak van je vliegreis van Barcelona naar Nederland een onvergetelijke ervaring.

Extra blije en dankbare gezichten die op je staan te wachten omdat jij hun nieuwe huisgenootje meegenomen hebt. Zo sluit je je zakenreis of vakantie af met een gouden randje…

.

.

.


.

.

De week van dag tot dag:

.

.
Maandag 20 mei 2019

.

De reis van Toppie.
.
Met Toppie zou vandaag ook Bobbie naar Nederland reizen. Alles is in gereedheid gebracht en in alle vroegte bracht Lluis Bobbie en Toppie naar de luchthaven van Barcelona.

.

.

Daar worden ze nog even uitgelaten om een plasje te doen.

.

.

.

.

.

.

.

.

Het is 07.00 uur als ze daar aankomen waar vluchtbegeleidster Jasmin al stond te wachten. Lluis hielp met het inchecken en toen de het inchecken achter de rug was en de kennels waren gestickerd, konden ze naar de odd-size bagage afdeling.

.

.

.

.

.

Dan moeten ze de kennel in en worden ze in handen gegeven van het grondpersoneel van de luchthaven. Ze zouden er pas weer uitkomen in Nederland. Jasmijn kon naar de gate waar het vliegtuig klaar stond om te vertrekken terwijl op het platform de kennels in het ruim werden geladen.

.

.

.

.

.

.

.

v.l.n.r. Milou, Kevin, Ton, Petra

Ondertussen vertrekken we in Nederland uit diverse windstreken  richting Schiphol om de aankomst bij te kunnen wonen van de wereldreizigers…

Daar tref ik Petra en Kevin en de zus van Kevin Milou die voor Toppie komen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen we even lekker bij kletsen. Milou heeft vele jaren geleden Marvel via Dierenmissies geadopteerd. Marvel is onlangs van ouderdom overleden.

Voor Bobbi komen er twee dames van het asiel in Noordwijk. Wij hebben daar verder geen bemoeienis mee…

,

 

.

.

Dan krijgen we een seintje dat ze geland zijn. Het is inmiddels 11.31 uur. Circa 10 minuten later dan verwacht. Zoals meestal het geval is moesten we ook nu een flinke tijd wachten voordat de hondjes naar de bagageruimte werden gebracht.  Dan zien we hoe Jasmin en haar vriendin beiden een kar met kennel voortduwen.

Toen duurde het niet lang meer voordat de kennels de aankomsthal binnengebracht werden. We zochten een rustige hoek waar we Toppie veilig  konden bevrijden uit haar kennel. Nog totaal verdwaasd en uiterst voorzichtig bekijkt ze de mensen om haar heen. Nee, niet zomaar alles aannemen.

.

Die verlegenheid was gauw voorbij. Toen Jasmijn nog even afscheid kwam nemen was ze gelijk veel vrijer. .

.

Dat was het moment dat ze definitief besloot om de blokjes kaas aan te nemen en daarbij een boel verlegenheid achter zich te laten.

.

Ondertussen waren de twee dames met Bobbie gauw naar huis gegaan want ze wilden op de drukke luchthaven Bobbie niet uit de kennel halen.

Toen gingen we naar buiten om te bekijken of Toppie misschien wilde plassen. Met Petra maakte ze een ommetje en vond alles prachtig.

.

.

.

.

.

.

Tja aan alles komt een einde dus ook aan het buitenspelen op het plein bij Schiphol.

.

Het werd tijd om naar de Parkeerplaats te gaan ..

.

.

.

Onderweg naar de P moest er natuurlijk ook nog even betaald worden voor het parkeren. Daar moest Toppie even met de neus bij zijn…. .

.

Halverwege de lange gang namen we afscheid. Ik ging met het karretje met kennel naar de auto. Kevin, Milou en Petra liepen met Toppie door naar hun auto

.

.


De kennel laden was zo gebeurd. En ook bij Toppie was het leed gauw geleden. Al gauw legde ze haar hoofd op schoot bij Milou en zo konden ze huiswaarts keren.

.

.

.

.

.

.

.

 

Later deze dag kregen we eerst berichtjes dat Bobbie was aangekomen op zijn bestemming en even later konden we ook zien dat Toppie haar luxe mand had gevonden..

.

.

.

 

 


.

.

Dinsdag 21 mei 2019
.

 

Nieuws uit de ziekenboeg.

 

Vorige week kregen we het nieuws van de baasjes van Suerte en Copito dat ze behoorlijk ziek waren. Copito bleek longontsteking te hebben en Suerte bleek hartproblemen te hebben. Nu kregen we een update van hun situatie…

Randy laat ons het volgende weten over de toestand van Copito

Het blijft knokken… we lopen elke dag bij de dierenarts om hem aan deze kant van het leven te houden. Koorts is gelukkig wat gezakt maar hij blijft benauwd. We bekijken het met de dag. Zolang hij nog eet hebben we hoop. De prednison helpt om de honger te houden. Hij slaapt heel veel en komt praktisch zijn mand niet uit. Verder zal hij het zelf moeten doen, maar hij weet ons wel in spanning in te houden🤪
It’s a real “ kees”😂🤣
Fijne avond!
Groetjes Randi

.

.

.

.

.


.

.

Monique laat ons het volgende weten over de toestand van Suerte

Hoi Ton, ze lijkt een beetje te wennen aan de medicatie, is wat meer levenslustig, maar hartslag en ademhaling nog steeds te hoog. Later deze week heb ik weer overleg met da van De Kompaan om te bezien of dosering medicatie anders moet of misschien nog andere medicatie erbij. In houd jullie op de hoogte!! XX Monique

.

;


.

Woensdag 22 mei 2019
.

Annie in de belangstelling.
.
Het hondje Annie dat we vorige week in het weekjournaal hebben voorgesteld heeft de aandacht gewekt van een baasje dat we goed kennen en waarbij Rosie al jaren lang een fijn plekje heeft. Misschien is Annie wel een leuk vriendinnetje voor Rosie ? We doen ons best om die verkennende fase zorgvuldig uit te voeren. Het zou prachtig zijn als dit toch waar mocht zijn. Het verzamelen van informatie over de achtergrond van Annie loopt even iets anders dan normaal omdat ze bij een opvanggezin woont. De mensen van dit opvangadres zijn ook de vrijwilligers die haar van straat hebben gered. Annie heeft alle aandacht en zorg gekregen die een adoptiehond vanuit het asiel zou krijgen dus dat is het zelfde. Wat verschillend is, is dat Annie gelukkig nooit in een kennel van het asiel met zoveel andere honden heeft hoeven te wonen. Bij het opvangadres deelt zij de ruimte met een grotere reu en een poes.

.


.

.

Adoptie Baxter is gestrand.
.
Helaas heeft het nieuwe baasje niet de nodige stappen genomen om de adoptie te formaliseren. Alles leek in orde en herhaaldelijk had men aangegeven dat ze Baxter graag wilden adopteren. Toch werd na herhaaldelijke verzoeken verzuimd om het adoptiecontractje op te sturen en of het adoptiebedrag te voldoen. Dit is natuurlijk zonde van alle tijd die we hebben gestoken in een vruchteloze adoptie maar nog veel erger is het voor Baxter die onterecht werd afgeschermd van andere potentiele baasjes. Baxter is derhalve onmiddellijk weer vrij gegeven voor het vinden van een baasje. Baxter mag geen kansen missen op een nieuw leven omdat we aan het lijntje worden gehouden. We hopen dat we nu gauw weer een belangstellende kunnen vinden voor Baxter. Hij zal nu ook mee gaan naar de volgende braderie waar hij zichzelf mag presenteren. Beste mensen.. Baxter is dus weer ter adoptie… KLIK op de foto om zijn adoptiepagina te bezoeken

.

.


.

.

klik op het plaatje

Weer een leuk filmpje ter ontspanning:

“Je zult maar trek hebben in een bot…. “

.

.

.

.

.


.<<advertentie>>

SteVie’s World.

KLIK op de foto’s om de webshop van SteVie’s World te bezoeken.

De leukste kleding volledig veganistich en eco vriendelijk geproduceerd
.

Voor vragen over SteVie’s World mail naar: steviesworld@gmail.com .

 

 

.

.


.

Donderdag 23 mei 2019

.

Meer goed nieuws over Copito.
.
Vandaag kregen we weer meer goed nieuws over Copito  en dat willen we graag met iedereen delen.
.
Hi Ton en Annerie,
het ziet er naar uit dat we de strijd gaan winnen🏆 grote opluchting! Nog 4 dagen antibiotica en prednison en dan moet Copito het weer alleen kunnen. Maar hij wordt steeds levendiger en z’n karaktertje komt weer boven😂
lieve groetjes en stevige poot uit Amsterdam

.

.


.

Meer nieuws over de geschiedenis van Annie.
.
We kregen een kort videofragmentje binnen van het leven dat Annie had bij de zigeuners.  Leven tussen de rotzooi en moest haar eigen korstje bij elkaar scharrelen maar gelukkig werd ze niet fysiek mishandeld.

.

 

.


<<advertentie>>

.

Klik op Lima om de website te bezoeken

karlijn cadeau

Als je een cadeautje mag uitkiezen, dan neem je natuurlijk het fijnste en mooiste dat je kunt krijgen.

Klik op het plaatje en bezoek de website van Karlijn….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Vrijdag 24 mei 2019

.

Toppie kan haar energie kwijt.
.
Toppie boft maar met Kevin en Petra als baasjes en Milou en Marlous als peettantes. Lekker veel aandacht en in het spotlicht…. Tja dan krijg je leuke filmpjes….
Vandaag kregen we een leuk filmpje van Toppie die voor het eerst lekker los mocht lopen op een speciaal losloopveld. En wat een genot. Ze probeert zelfs al een beetje een hindernis te verkennen….

(Sorry ik kan hem niet gedraaid krijgen…)

.

.


..<<advertentie>>

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Kans hebben op fantastische prijzen en tegelijk Dierenmissies helpen..
.

klik hier om mee te doen

Heeft u wel eens meegedaan aan een loterij waarbij u tegelijk een goed doel steunde?
Dan kan natuurlijk door mee te doen bij de onvolprezen Vriendenloterij….
.
.
Hoe dat werkt…?!? Dat is super simpel… !!!!
Klik op de “Speel mee” knop om elke maand mee te spelen.
U vult uw gegevens op het formulier in en wanneer u meespeelt bent u automatisch sponsor van Dierenmissies en maakt u elke maand kans 0p schitterende prijzen.
.
We hopen dat ook bij u de deurbel zal gaan en dat er een bekende Nederlander voor de deur staat om een mooie prijs af te komen geven.
.
Veel geluk toegewenst…
En dank namens alle hondjes die we kunnen helpen doordat jullie meespelen…

* De auto’s worden getrokken op universum en uitgekeerd als deze op eindcijfercombinaties (7 cijfers) vallen van loten die meespelen. De verhouding tussen meespelende loten en het universum is 1:15. Auto’s die niet vallen schuiven door naar de volgende trekking. Minimaal 1 keer per jaar valt de AutoJackpot. Alle bekendmakingen volgen uit de maandelijkse trekking. Zie ook www.vriendenloterij.nl/winkans.
.

Mocht u al meedoen met de Vriendenloterij maar wilt u met uw loten Stichting Dierenmissies steunen? Dan kan dat eenvoudig door één telefoontje te plegen met de Vriendenloterij: 0900 – 300 1400 .

.

.


.<<advertentie>>

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Zaterdag 25 mei 2019

.

Nieuwe koppies.

.

Deze kanjers hebben een adoptiepagina gekregen op onze site. Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

.

Dit is Nano, Reu – 2 jaar, 6 maanden – mix Yorkshire terrier – 35 cm. Karakter: Lief en sociaal. . Nano is gek op aandacht en houdt van knuffelen. Daarnaast is Nano ook lekker speels en ondernemend.

Dit is Vincent, Reu – 3 jaar, 1 maand – Belgian Shepherd mix – 68 cm. Karakter: Zeer gehoorzaam, rustig van aard. Heeft moeite om te wennen aan een asielleven in een kennel. .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Het allerlaatste goede nieuws over Suerte.
.
Van Monique het baasje van Suerte kregen we vandaag dit berichtje…
.
Hoihoi!!
Suerte heeft nu een redelijk stabiele hartslag en ademhaling. Ik hoef niet meer elk uur te checken van da, maar een keer of 3 per dag. Omdat ze ook slecht wilde eten ben ik nu op advies van da zelf gaan koken voor haar, uiteraard zonder zout of dergelijke toevoegingen, en mevrouw laat het zich goed smaken hoor!! Tis zo’n schat!! Ik ben iig blij dat ze goed op medicatie reageert, en weer meer levenslustig aan het worden is!
XX Monique & Suerte

.


.

.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht
.
Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekrakken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.

.

.


.

Zondag 26 mei 2019

.

Naam          Besluitfase          formaliteiten           bloed           medisch             datum
                         baasje                                                 onderzoek         traject            reis naar NL

Annie             gaande—————– gaande———— afgerond———afgerond——-eventueel begin juli 2019

 

Baxter          afgerond———-gestopt —————-xxxxxxx ———-xxxxxxxxx —- xxxxxxxxxx.

.

.


.<<Advertentie>>

Voor sfeerimpressies en meer informatie klik op de foto van Merel om de website te bezoeken.

Merel Poots, die een evenementenbureau op Ibiza runt, had zich bereid verklaard om voor ons de twee lieverds van Barcelona naar Nederland te begeleiden. Natuurlijk maakten we daar maar wat graag gebruik van. Wat wij voor haar kunnen doen is in ieder geval een beetje reclame maken voor haar bureau dus: Mochten wij ooit een feest, evenement of bruiloft op Ibiza of elders in de wereld willen organiseren, dan zullen we haar zeker benaderen. U toch ook ?

.

.

.

.


.

.

Het volgende weekjournaal komt uit op 6 juni 2019.

.

.


.

Berichten van : …

.

Rosanne, bazinnetje Zontaj, stuurde ons deze update

Hey hoi.

Ton ik vroeg mij af of Zontaj zijn broers en zussen nog steeds goed te plek zitten en de huidige adoptie eigenaar nog hebben (nieuwsgierig). Wij hebben onlangs een baby gekregen hoewel Zontaj niet van kinderen houdt, is dit ‘eigen’ en gaat perfect. Zontaj is een mannetje met een hele grote gebruiksaanwijzing maar die kennen wij als de beste en voor ons is hij perfect. Naar vreemde toe erg moeilijk maar daar houden wij rekening mee en geven hem daar zijn eigen ruimte in.

.

.

.


.

.

Ellen en Gjalt, baasjes van Archie en Bonita en de drie poezen, deelden via hun blog deze update..

Vorige week zaterdag eindelijk weer eens sport en spel cursus; de week daarvoor regende het te hard waardoor het niet doorging. Bonita had het wel gemist hoor; ze was haast blij iedereen weer te zien. En omdat ze zo flink is liep ze in één keer over de loopplank met daarachter vijf omgekeerde plastic kratten! De tweede keer moest ze onderweg stoppen en gaan zitten: geen punt voor Bonita. Ze kreeg er zelfs een complimentje voor van Siska.

Archie een kwartiertje mee laten doen en hij trof het: een sterk geurend brokje zoeken onder een pion. Nou is Archie buitenshuis een echte vent dus ‘hup’ met die poot op de pion en brokje opeten! Aanstaande zondag is er hondendag vanuit de hondenschool en vooruit; we wagen het erop met Archie en Bonita. Is het te druk voor ze (of voor ons) dan zijn we zo weer weg. Ik ben benieuwd!

Archie heeft zich ontwikkeld toch een superknuffelaar: lekker dicht tegen je aan zitten of liggen en zodra hij het idee heeft dat we naar bed gaan is het echt feest! Hij ligt de hele nacht lekker breed tussen ons in en kreunt dan van genot. Ondertussen zijn Bonita en ik echte hartsvriendinnen!

Sinds Archie er is trekt Bonita meer dan anders aan de riem en dan bedoel ik echt meer en echt hard. Uiteindelijk heb ik een y-borststuk met ring van K9 (het tuigje dat ze hebben) gekocht zodat het zonodig een anti trektuigje is en dat gaan we vanavond eens voorzichtig uitproberen.

Wat we ook hebben gekocht is een ‘coupler’; een koppelstuk voor het wandelen met twee honden met bungee effect zodat ze niet zo hard kunnen trekken en de schokken voor zowel hond als mens worden opgevangen. Dit is in geval van nood dat 1 van ons (lees ik) met twee honden tegelijk moet lopen: ik kan ze slecht houden als Bonita zo sleurt namelijk.

Vanmiddag had ik een superscore van 5 teken bij Archie na het kammen en checken na de boswandelling. Toevallig had Bonita er niet 1, tenminste niet dat ik gezien heb. Het is bijna onbehoorlijk zoveel als ze hier in de bossen kunnen oplopen dus het lijkt onderhand wel een beetje op vlooien zoals apen dat onderling doen. 😉

Ondertussen zijn we gisteren weer met Suske naar de dierenarts geweest omdat hij te benauwd is door alle snot; hij ademt zelfs door zijn mond. Weer antibiotica en een pasta voor meer weerstand. Dit keer kregen we ook de tip om die pasta sowieso te blijven gebruiken en elke dag twee keer een druppel echinaforce op het natvoer. Alles is de moeite waard om te proberen!

.

.


.

.

Ronald en Jolanda, baasjes van Ziva, stuurden ons dit vakantierelaas…

.

.

Onze Ziva op haar weekend verblijf camping Diever. Ze geniet volop. Heerlijk wandelen en relaxen.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

 

Carla en Piet, baasje van Guapo, stuurde ons deze foto.

.

Guapo was behoorlijk terughoudend en moest wat extra vertrouwen krijgen. Nou dat hebben Carla en Piet prima voor elkaar gekregen. Met liefde en geduld komt Guapo steeds meer uit zijn schulp.

Hier is hij voor het eerst helemaal in zijn eentje het balkon gaan verkennen.
.
Wat een dappere vent..

.

.

.

.


.

Martin, Harriët en Liang, baasjes van Xavi en Bajo stuurden ons deze foto in de vroege ochtend…. 
.

… WAAROM STAAN JULLIE ALTIJD ZO VROEG OP ..???

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

COLUMN NIEUWS

.

4-kanten Column van Ton

“Hulphonden in de stress???.”

.

We hebben het hier over de duizenden honden die we gebruiken voor allerlei klusjes. Taken die wij als mens niet kunnen uitvoeren of waar wij gewoon niet goed genoeg voor zijn of waarbij we geholpen worden. Of het nu te maken heeft met  veiligheid, bewaking, snuffelen naar drugs, explosieven of vermiste personen of het helpen van blinden. Op deze gebieden is er al enorm veel ervaring op gedaan. Honden hebben professionals als baasje of vaste begeleider. Die zorgen ervoor dat ze niets te kort komen en dan vooral op tijd “rust” krijgen en bij hun baasje veilig zijn. Waarom dit nu zo boven tafel komt, is gekomen door een belangrijk artikel van de Raad voor Dierenaangelegenheden.
.
Animal Assisted Intervention (AAI) is een interventie bij mensen met een fysieke en/of mentale beperking met behulp van dieren en zijn of haar begeleider. Het uiteindelijke doel van de interventie is om vooruitgang te krijgen in een persoon zijn fysieke, sociale, emotionele en cognitieve functioneren. In de literatuur zijn er voorzichtige aanwijzingen over een positief effect van AAI op mensen, maar er is een gebrek aan kwalitatieve studies. Veel aandacht wordt geschonken aan de positieve invloeden die de dieren mogelijk hebben op het welzijn van de mens en de mogelijkheden die er zijn om dieren in te zetten ten gunste van de mens. Hoe het gesteld is met het welzijn van de dieren die ingezet worden bij AAI weten we niet precies, aangezien ook hier onvoldoende kwalitatieve studies naar gedaan zijn.
.
De Raad constateert dat het aantal activiteiten rondom ‘Animal Assisted Interventions’ (AAI) de laatste jaren lijkt te zijn gestegen. Zo waren er in het jaar 2000 een ruime 200 zorgboerderijen in Nederland, nu zijn dit er meer dan 1000 volgens de Federatie Landbouw en Zorg. Ook de organisaties KNGF geleidehonden en Hulphond Nederland laten groei zien. Zo zegt het jaarverslag van KNGF geleidehonden in 2010 dat er 451 actieve combinaties in Nederland aanwezig zijn. In 2016 is dit aantal gestegen naar 652 actieve combinaties. De jaarverslagen van Hulphond Nederland zeggen, dat in 2014 er 2.000 sessies therapie met honden toegepast zijn bij kinderen, dit aantal is in 2016 gestegen naar 3.300 sessies. Ook lijkt er een stijging te zijn van overige organisaties die AAI toepassen. Helaas zijn daar niet of nauwelijks statistieken over te vinden, aangezien deze branche vaak niet georganiseerd is. Er zijn namelijk geen specifieke regels waar deze organisaties aan moeten voldoen om AAI toe te passen. Dit geldt zowel voor de mensen die AAI toepassen als voor de dieren die ervoor worden gebruikt. Dit terwijl er met dieren gewerkt wordt en met een kwetsbare groep mensen.
.
One Welfare is een relatief nieuw concept dat recent is geïntroduceerd. Het concept ligt in het verlengde van het One Health principe dat sinds het begin van deze eeuw meer aandacht heeft gekregen. Gezondheid is slechts één van meerdere factoren die bepalen of een dier in een staat van welzijn verkeert. Het concept One Welfare erkent dat dierenwelzijn, biodiversiteit en het milieu in relatie staan tot het welzijn van de mens. Een hond die wordt ingezet bij therapie welke niet goed wordt verzorgd, angstig gedrag vertoont, agressief gedrag vertoont en/of lichamelijke ongemakken heeft is mogelijk in zijn welzijn aangedaan en zal mogelijk het werk niet goed en/of veilig uit kunnen voeren. Dit heeft weer een impact op de persoon die deze vorm van therapie zou ontvangen.
.
Alles is er op gericht om de dieren het goed te laten hebben anders zouden de mensen die van hun diensten gebruik maken niet het optimale resultaat bereiken. Dat lijkt een nobel streven maar persoonlijk vind ik de gedachte verkeerd. Als je handelt in de geest van deze gedachte ligt het voor de hand dat het welzijn van de dieren ondergeschikt is aan het te behalen resultaat. Het doel heiligt dan de middelen. Voorheen vond men het voldoende als een dier er gezond uitzag maar dat is dus achterhaald. Dieren kunnen wel degelijk ook gestrest raken of mentaal ziek worden door hen te veel werk voor te schotelen of.. door ongecontroleeerd of idioot gedrag van de persoon aan wie hij is toevertrouwd. De mens is er meester in om dieren uit te buiten en dan vervolgens verongelijkt kijken als het dier ziek wordt…. Dat gebeurt echt niet alleen ver weg in het buitenland …
.
Hier kan ik tientalen voorbeelden van geven waar je maag van omdraait maar dat doe ik niet. Ieder gezond mens moet daar wel iets bij kunnen voorstellen. Waar ik echter wel aandacht voor wil vragen is het gebruik van dieren bij mensen die geestelijk in de war zijn. Natuurlijk kan het kalmerend werken als iemand het vertrouwen krijgt van een dier met een hoge aaibaarheidsfactor. Maar of het dier het zelfde genot ervaart als degene die steun bij hem zoekt, is maar de vraag.
.
Zo kan ik me boos maken op  de kinderboerderijen waar op een mooie dag uur na uur drukke lawaaierige kinderen tussen de dieren lopen en die najagen om ze maar te kunnen aaien. De arme dieren, die gewoon zijn om alleen en met rust gelaten te worden, zijn daarna dagenlang van streek maar ja, dat ziet bijna niemand. En wat dacht je ervan als je iemand met een agressie probleem een dier toevertrouwd omdat die zo goed is om de juiste balans te houden …?  Wat denk je dat er gebeurt als zo iemand een terugval heeft…? Wat moet zo’n dier dan meemaken…? Ik moet er niet aan denken.
.
OK Nu komen er nieuwe wetenschappelijke onderzoeken aan om het welzijn van de dieren eens goed in kaart te brengen bij alle therapeutische sessies die zo goed zijn voor mensen… maar ik kan je vertellen dat er al het nodige onderzoek is gedaan naar de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling en dat zag er voor de dieren in ieder geval niet goed uit. …  We noemen  mensen die geweld gebruiken: “patiënten”.. . Tja, je moet wel een psychisch probleem hebben als je dieren iets aan doet. Als we nu ook nog bewust dieren gaan toevertrouwen aan geesteszieke mensen dan ben je toch niet lekker bij je hoofd … of niet dan ….

Ben ik tegen het inzetten van dieren bij het herstel van mensen ? Nee niet per sé, maar laten we alsjeblieft wel ons gezond verstand blijven gebruiken bij het hoe, wanneer en met welke randvoorwaarden we zoiets doen, want hier blijkt het nog al eens aan te schorten.

 

 

 

.


.

Wist u overigens dat we al meer dan 3,4 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

mmmm.. daar moet ik even over nadenken..

.

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

.

“Het geheime liefdeswapen van de hond… .”

Mia

Botas

Pichi

Flor

.
.

.

.

.

.

.

.

Dit zijn onze kanjers, net terug van een boswandeling….
en we houden allemaal evenveel van ze….
en ze zijn allemaal even knuffelig,,,
Maar kijk nou eens goed naar Mia….
Zeg nou eerlijk … dan moet Mia toch wel een speciaal liefdeswapen hebben.

.

Ik ben ook heel lief hoor…

Wie wil er een likje van mij?

.

.

.


.
.
.

virtuele collecte

DIERENMISSIES HEEFT UW HULP NODIG KLIK OP DE COLLECTEBUS VOOR MEER INFO …

De Virtuele Dierenmissies collecte is en blijft een noodzaak.

.

GELUKKIG HEBBEN WE DONATEURS DIE HET WERK VAN DIERENMISSIES MOGELIJK MAKEN EN DAAR ZIJN WE ONGELOOFLIJK BLIJ MEE.
.
Bekijk onze donatiepagina
.
====================================================
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER .
.

Ian van medio juni tot 19 mei 2019
Lynn van 26 juli tot en met dinsdag 20 augustus 2019
Luna en Ocean van medio juli tot medio augustus 2019
Geza en Saar van 23 september tot 6 oktober 2019
Copito van medio oktober tot eind oktober 2019

«
»

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com