Dierenmissies Weekjournaal van 10 september 2023

Beste lezers,

In dit weekjournaal beginnen we met een update over onze gasten, hebben we nieuwe koppies ter adoptie, hebben we veel asielverlaters, is de vakantie van Millie, Sjors en Mike voorbij, heeft de chihuahua geluk, waarschuwt de politie alle baasjes, begint de vakantie van Sara en Arie. In de vierkante column heb ik het over een herfstwaarschuwing en in de (on)zin van de week gaat het over een geintje met een plaats waar een fuif is. Natuurlijk hebben we meer interessante berichtjes te lezen hoor. Kijk maar…
– Update over onze gasten
– Nieuwe koppies:  Carlota, Xena, Alma (pup), Luna (pup) en Bart  
– De vakantie van Sjors, Mike en Millie is ten einde.
– Vind een cadeautje op de website van Karlijn (advertentie)
– Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
– Naar bericht met gedeeltelijk goede afloop.
– De vakantie van Arie en Sara begint.
– Politie: waarschuwen nog steeds nodig en een bericht van agente Kelsey.

– Hondjes die het asiel mochten verlaten: Bisho, Maya, Mia, Santi, Loki, Luna x en Lucky
– Berichten van baasjes: Anuska & Niebla, Arie, Ian & Babs

– Leuk filmpje: grappige fragmentjes
– Animal Webshop (advertentie)
– Registratie van uw hond is verplicht 

– De 4-kante column van Ton met: “de herfstwaarschuwing… .”
– De (on)zin van de week: Omdat er een fuif is ?!?!?!?!.
 De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.

Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

De week van dag tot dag:

.


.

.

Maandag 4 september 2023 

.

Update over onze gasten.

.

Wat is het weer een feest om met zeven kanjers aan de wandel te gaan.

Voor de netheid moeten ze even aan de lijn poseren anders is het een rommeltje voor de foto.

Natuurlijk gaat het verder als de heerlijk losgeslagen groep die zo zijn plan trekt.

.

.

.Gelukkig kunnen ze allemaal goed met elkaar door één deur anders zou dit nooit kunnen. Ze moeten bij ons namelijk alles samen delen. Samen slapen, spelen, uitgaan en eten is de norm en alleen speciale medicatie wordt even apart gegeven. Er is dan ook geen sprake van baknijd want dat wordt niet getolereerd. Er is voor iedereen van alles genoeg dus is er geen reden om te dreigen of stressig te doen.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

.


.

.

Dinsdag 5 september 2023  

.

De nieuwe koppies:  Carlota, Xena en pup Alma

.

Dit is Carlota, teefje, podenco, geboren  1-1-2017, 15 kg,  47 hoog 53 lang. Carlote woont bij Elena in het asiel in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Ze is in het begin wat verlegen, kan met elke hond goed overweg, ze is een schatje. Ze houdt van strelingen en verwennerij. Ze zit al een hele tijd in het asiel en is op zoek naar een gezin. Met andere honden kan Carlota prima overweg, ongeacht geslacht, en aangelijnd loopt ze prima maar langzaam omdat ze het niet gewend is. In de auto is geen enkel probleem. Ze vindt met mensen en kinderen erg leuk en dat laat ze zien door contact te zoeken. Ze is een rustige hond. Achtergrondinformatie: De politie heeft haar van een open veld afgehaald nadat ze door iemand gewaarschuwd waren. Zij brachten haar naar Elena. Aanvankelijk was ze in de war, ze wist niet waar ze was, maar beetje bij beetje kreeg ze meer zelfvertrouwen. Welk lief gezin wil haar het warme nestje geven waar ze zich veilig kan voelen?

.

.


.

.

Dit is Xena, teefje, mix van mix, geboren 20/05/2017, hoog 47 cm lang 50 cm. Xena woont bij Elena in het asiel in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Xena is erg aardig. Ze is erg aanhankelijk naar mensen en andere honden, ongeacht geslacht. Ze weet hoe ze aan de riem moet lopen. Haar gedrag thuis is zeer goed. Ze speelt graag met andere honden en wandelt graag met je mee. Ze is een heerlijke hond. Achtergrondinformatie: Xena werd achtergelaten omdat ze geopereerd moest worden. Ze leek verdwaald op straat en ze keek uit naar haar baasje, maar hij had haar in de steek gelaten. Misschien kon hij de operatie niet betalen. Xena is nu volledig gezond.

.

.

.

.

.


.

.

Dit is Alma, teefje pup, mix boxer, geboren  5-5-2023, 9 kg, (nog niet gesteriliseerd). huidige afmetingen  40 hoog 48 lang. Alma woont bij Elena in het asiel in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Precies zoals een pup van haar leeftijd hoort te zijn. Ondernemend, nieuwsgierig, lief en speels, goed met kinderen. Vindt het heerlijk om aandacht te krijgen van mensen. Loopt goed aan de lijn en autorijden is geen probleem.

Achtergrondinformatie: Ze werd achtergelaten bij het asiel in een kist met twee zusjes. Toen Elena bij het asiel kwam liep de eigenaar langs de weg en deed of hij niemand zag.

Wilt u Alma (pup) een nieuw huis geven?
Bel ons: 06-22225271

.

.


.

.

Dit is Pup Luna, teefje, bordercollie, geboortedatum: 19/5/2023, Gewicht: 8 kg, Afmetingen: 38 hoog 44 lang (nog niet gesteriliseerd ivm leeftijd). Luna woont bij Elena in het asiel in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: heel rustig is eerst wat verlegen maar zodra ze kennis heeft gemaakt ontdooit ze snel en laat ze zich graag aaien. Ze vindt wandelen heerlijk. Ze kan prima overweg met andere honden en loopt ook goed aan de lijn. Autorijden is ook geen probleem. Ze vindt  mensen en kinderen leuk en dat laat ze blijken aangezien zij menselijk contact zoekt. Achtergrondinformatie: Luna werd gered van een fokker. Ze werd daar super mager aangetroffen zonder water of voedsel. Bij medisch onderzoek bleek ze bloedarmoede te hebben. Door goede zorg herstelde ze langzaam en is ze nu volledig gezond en hersteld… klaar om een nieuw ​​gelukkig leven te leiden.
.
.
.

.

.


.

.

Dit is pup Bart, reutje, gemengde bordercollie en waterhond, Geboortedatum: 19/5/2023, gewicht: 9 kg, afmetingen: 39 hoog 44 lang, nog niet gecastreerd ivm leeftijd. Bart woont bij Elena in het asiel in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Spontaan en nieuwsgierig en hij laat zich graag aaien. Hij vindt wandelen heerlijk. Ze kan prima overweg met andere honden en loopt ook goed aan de lijn. Autorijden is ook geen probleem. Hij vindt  mensen en kinderen leuk en dat laat hij blijken door menselijk contact te zoeken. Achtergrondinformatie: Bart werd gered van een fokker. Hij werd daar vermagerd aangetroffen zonder water of voedsel. Hij is weer volledig op gewicht en gezond …
.
.

.

.

.


.

.

Woensdag 6 september 2023

  •  

De vakantie van Sjors, Mike en Millie is ten einde.
.
Hun baasje Linda moest afgelopen weekje noodgedwongen even weg maar kon niet wachten tot ze haar lieverds weer in de armen kon  sluiten. We hadden besloten dat ik ze naar huis zou brengen in Amsterdam en zal daar rond 15.30 uur de hondjes afleveren. Dus sprongen ze rond 13.30 uur achter in de auto om de reis te beginnen.

De reis verliep voorspoedig en omdat de vlucht een klein beetje vertraging had moest ik voor de deur nog even wachten. Even een rondje gelopen om ze te laten plassen en met een bakje drinken hebben we op Linda gewacht die 10 minuutjes later arriveerde.

.

.

 

.

.

Het weerzien met Linda was roerend. Ze kwam handen te kort om ze alle drie tegelijk te knuffelen maar eenmaal binnen was haar clubje weer helemaal thuis.

.

Hierna kon ik vlug naar huis waar Annerie en onze Botas, Mia, Flor en logeetje Nevel mij op stonden te wachten.  Om 17.45 uur was ik thuis en kon ik met de hondjes een plasrondje maken in het bos. Het kleine clubje was weer als vanouds.  Lekker snuffelen was het motto en omdat de bouwvakvakantie afgelopen is was het ook heerlijk stil in het bos van de camping. En dat is voor bange Flor extra fijn al blijft ze buiten onze tuin altijd extra waakzaam. Ze hobbelde zoals meestal achteraan.

.

Nu maken we ons weer op voor vrijdag omdat dan Arie en Sara komen logeren. Dat is weer iets om naar uit te kijken. Die zullen drie weekjes blijven. Daarna wordt het weer een hele tijd rustig.

.

.

.

.

.

.

.

.

Omdat Nevel niet in het bos los mag lopen, krijgt ze in de tuin wat extra aandacht. Dagelijks wordt haar kleed uitgespreid om daar met een poppetje te kunnen spelen.

En zoals het hoort is Neveltje nog steeds speels en verzot op alles wat een poppetje is.

En Neveltje laat ook zien dat hij zich echt helemaal thuis voelt en de ruimte volop gebruikt om de pootjes te strekken.

.

.

.


.

.

<<advertentie>>

Klik op de header om de website van Karlijn te bezoeken

Bezoekadres: Kalf 186A 1509 BB Zaandam   .

Karlijn

Mirjam

Judith

Sanne

.

.

.

.

.

.

Karlijn  heet u van harte welkom en ze stelt u graag voor aan haar knipteam Mirjam en Judith en laat u vooral eens extra mooi maken door Sanne. Natuurlijk kunt u uw afspraak online reserveren . ONLINE RESERVEREN Klik hier . . .

Alexander

 Alexander doet zijn best om de administratie en logistiek achter Karlijnswebshop probleemloos te laten verlopen en dat gaat prima. Alleen hoogwaardige artikelen die volledig milieuvriendelijk  geproduceerd zijn, staan in hun assortiment wat helemaal past in hun streven de Footprint van Karlijns Shop onderneming zo klein mogelijk te houden.

.

Lima

beddybearmeisje.jpg

Warmte knuffels

Lima wilt u nog eens even attent maken op de Braver hondenzeep  die te bestellen is bij Karlijn

s Shop. Deze speciale zeep voor uw vierpotige huisgenoot, is op basis van cacaoboter dat ook heel verzorgend is voor de hondenharen en de huid. Het geeft een beschermlaag op de huid door flavonoïden en mineralen. De groene klei zorgt voor een sterk reinigende werking.… Oh ja, kijkt u ook eens bij de warmte knuffels die door de magnetron voorverwarmd kunnen worden?

.

Van elke aankoop gaat 5% naar Stichting Dierenmissies. .

.

.


. <<advertentie>> . . Bezoek de webshop door de foto te klikken… . . . . . . . . . . . .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Donderdag 7 september  2023

.

Naar bericht met gedeeltelijk goede afloop.

Chihuahua Nonnie en kat Inaja zaten zondag in een auto die in ‘s-Heerenhoek (Zeeland) over de kop sloeg. Na het ongeval aan de Sloeweg waren ze uit paniek weggelopen. Stichting Dierenwelzijn Zeeland was op zoek naar het hondje en de kat en de politie riep mensen op meteen te bellen als ze de dieren zouden zien.

De bestuurster van de auto raakte de macht over het stuur kwijt. Ze raakte niet gewond. In de auto zaten vijf dieren: drie honden en twee katten. Een woordvoerder van Stichting Dierenwelzijn Zeeland vertelt tegen Hart van Nederland dat één hond en één kat gelijk in veiligheid konden worden gebracht. Een andere hond is met verwondingen naar de dierenarts gebracht, maar is inmiddels weer genezen.

Stichting Dierenwelzijn Zeeland was meteen na het ongeluk een zoekactie naar de twee dieren opgestart. Met een team van veertien mensen en de politie is met warmtebeeld en begeleiding langs de N62 gezocht.

Chihuahua Nonnie is dinsdagavond weer in goede gezondheid gevonden. Van poes Inaja, die ook na het ongeluk ontsnapte, ontbreekt nog ieder spoor.

Mocht u toevallig Nonnie zien, schroom niet om  Stichting Dierenwelzijn Zeeland te informeren. 

.

.


.

.

Vrijdag 8 september 2023

.

.

De vakantie van Arie en Sara begint. 

.

Rond 9.00 uur ging het tuinhekje open en werden we hartelijk begroet door Arie en Sara. De twee zijn zo’n beetje kind aan huis en dat is ook goed te merken. Ingrid kwam de twee doerakken brengen en zoals gebruikelijk was het weer een gezellig onderonsje met koffie en koek. Arie en Sara gingen gelijk weer op in ons roedeltje dat nog steeds is uitgebreid met Nevel die hen voor de eerste keer ontmoette maar dat was ook geen enkel probleem. Sterker nog grote Arie en Nevel hadden elkaar direct gevonden.

.

En terwijl Ingrid vertelde over hun toekomstplannen in Spanje hebben Arie en Nevel zich lekker uitgeleefd.

.

Terwijl Arie en Nevel samen in de zon even een momentje rust nemen, staat Sara er wat verloren bij te kijken en zoekt ze aandacht van ons.

.

Natuurlijk krijgt ze die ook …

.

.

.

.


.

.

Zaterdag 2 september 2023

 

.

.

.

De politie waarschuwt mensen nogmaals om extra aandacht en zorg te betrachten bij de verzorging van hun huisdier tijdens extreme warmte. Het klinkt misschien overbodig maar nog steeds moet de politie regelmatig  ingrijpen om arme dieren te redden bij ‘oververhitting’.

Hun handelen kan soms gepaard gaan met schade aan auto of woning en gaat vrijwel altijd gepaard met een boete …

.

.

.

.

Bericht van Kelsey van de Dierenpolitie.

.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, ambulance en tekst

‘Als ie op z’n achterpoten staat, is deze herder net zo groot als ik. Maar ik ben er niet bang voor, hij is hartstikke lief. Hij vertrouwt alleen geen mensen meer. En is dus zeker niet van plan om met ons mee te gaan.
De hond lag al weken in een tuin, met te weinig eten en drinken, vastgemaakt aan een ijzeren ketting. We kregen belletjes van de buren: dit gaat niet goed. Maar de bewoners deden niet open en reageerden niet op alle briefjes die we achterlieten. We hebben daarom nu officieel toestemming om de hond mee te nemen. Met mijn collega’s heb ik er een flinke kluif aan om hem in de auto te krijgen. Maar het lukt.
Ik ging bij de politie om met dieren te werken. Al drie jaar doe ik dit naast het ‘gewone’ politiewerk, zoals de noodhulp. Alle collega’s leren tijdens de politieopleiding een klein gedeelte van de dierenwet. Als dierenpolitie heb ik een extra opleiding gevolgd.
Ik werk in het centrum van Utrecht. Dat is heel anders dan het buitengebied. Daar helpen collega’s vaak landbouwdieren in schrijnende situaties. In de stad heb je voornamelijk huisdieren die hulp nodig hebben. De dierenpolitie heeft veel rollen, ik zet me vooral in voor verwaarloosde katten en honden.
Ik zie in het centrum helaas veel honden die een dakloos baasje hebben. Elke dag op straat slapen is zowel voor mens als dier geen goede situatie. Maar de hond afpakken? We zien juist vaak dat deze baasjes nog eerder eten voor hun hond regelen dan voor zichzelf. Zo’n dier krijgt vaak veel liefde. Dan breng je ze niet snel naar een asiel. Sowieso, een dier weghalen bij een eigenaar doe je écht alleen als het moet.
De herdershond is na een besluit van het OM naar een nieuwe eigenaar gegaan.
Ik kan maar niet begrijpen dat mensen zo’n prachtig dier aan zijn lot over laten. En ik ben heel blij dat ik wat voor deze dieren kan betekenen.’
Kelsey (25), dierenpolitie

.

Maak jij je zorgen om dieren in je omgeving?
Meldpunt 144 is dé plek waar je dierenmishandeling en/of -verwaarlozing kunt melden.
Wij triageren en verwerken de meldingen en zorgen dat deze op de juiste plek terecht komen.
☎️Melding maken? Check www.politie.nl/144 hoe je dit het beste kunt doen!

.


.

 

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.

.

.

.


.

.

Zondag 10 september 2023 

.

.

Hondjes die het asiel mogen verlaten: Bisho, Loki, Luna x, Santi, Maya, Mia, Lucky

Bisho.

Loki

Luna x

.

.

.

.

.

.

Santi

Maya

Mia

.

.

.

.

.

.

Lucky

.

Fijn dat deze hondjes een nieuw baasje hebben gevonden en natuurlijk wensen we hen een fantastisch nieuw leven toe.

.

.

.

.

.


 

.

Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.

.

.


.

.

Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen? 

De bronafbeelding bekijkenGraag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 10 jaar partner is van de Vriendenloterij ?  Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ??? Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..

De bronafbeelding bekijken.

.

.

.

.

.

Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271.
.
.

.

.

Weer een leuk filmpje ter ontspanning

klik op dit plaatje voor het filmpje.

Grappige, bijzondere hondenfilmpjes.

Sommige fragmentjes zouden voor ons niet hoeven maar vooruit … het gros is wel leuk. 

.

.


.

.

Berichten van.

OPROEP:

Lieve baasjes !!!! mocht het al weer een tijdje geleden zijn dat u ons heeft laten weten hoe het met uw viervoetige huisgenoot is… Dan zouden we het erg leuk vinden als we iets van u mochten horen. We zullen uw foto’s, filmpjes en update plaatsen in deze rubriek.. Hartelijk dank .. Vooral namens alle medewerkers van het asiel die zo kunnen zien hoe hun zorgenkindjes het maken… .

.

 


.

Danny en Therese, baasjes van Anuska en Niebla, laten de reactie zien op het luchtalarm. 

Anuska

Niebla

.

Ze luisteren aandachtig maar er is geen sprake van paniek.

Het zijn gewoon kanjers die niet alleen door Danny en Therese geliefd worden maar ook hun kinderen zijn weg van ze…

en zo hoort het ook.

.

.

.

.

.

.


.

Ingrid en Inma, baasjes van Arie en Sara, laten zien hoe Arie wacht tot één van de baasjes thuiskomt van werk.

.

Als je denkt het geluid van de auto te herkennen ….

dan moet je wel kijken of het zo ver is …!!!!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Vera en Wim, baasjes van Ian en Babs, stuurden ons deze foto die eensgezindheid uitstraalt. 

.

De tuin is ook mooi maar deze twee kanjers zijn de toppertjes…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

 

kop-ton

De 4-kanten column van Ton
.

“de herfstwaarschuwing… .”.

.

Nee, ik ga niet waarschuwen voor storm of regen maar wel voor eikels en paddenstoelen.

Hiervoor maak ik gebruik van een uitstekend  geschreven stukje tekst van een ander. Ja, het lijkt alsof ik te lui ben om zelf iets te schrijven maar dat is niet waar hoor. … Het stukje is gewoon de moeite waard om gelezen te worden…..
.

Geschreven door mensen van DOGZINE hartelijk dank hiervoor !!!

Hoewel we de afgelopen week nog zomerse temperaturen hadden, maken we ons klaar voor het najaar. De herfst is in aantocht, met al z’n schoonheid: lange wandelingen door een kleurrijk bos, natgeregend worden en daarna met een kop warme chocomelk voor de kachel, de honden die die zich uitleven met het vangen van vallende blaadjes. Maar zoals bij elk jaargetijde kent ook de herfst zo z’n aandachtspunten voor hondenbezitters. Dit zijn vooral twee boosdoeners: eikels en paddenstoelen.

Eikels
Nog even en dan zullen parken, bossen en soms ook tuinen bezaaid liggen met eikels. Voor sommige honden het ultieme speelgoed, een cadeautje van de natuur! Ze vinden het vaak prettig om op eikels te kauwen, er mee te gooien of ze zelfs op te eten. Dit alles kent meerdere risico’s.
Behalve dat eikels vast kunnen komen te zitten in het maagdarm-kanaal, een eikel in z’n geheel of meerdere kleine deeltjes die de hond binnen krijgt bij het kauwen op eikels, bevatten eikels ook een stof die voor honden giftig is. De stof tannine (looizuur) die van nature in eikels en eikenbladen voorkomt kan bij honden in grote hoeveelheden de nierfunctie aantasten. Dit kan in het ergste geval nierfalen veroorzaken en tot de dood leiden. In welke hoeveelheid tannine tot problemen leidt is moeilijk vast te stellen omdat niet duidelijk hoeveel een hond binnen krijgt.
Om tannine binnen te krijgen hoeft de hond geen eikels op te eten. Ook het kauwen op eikels zorgt voor tannine die vrijkomt en in het lichaam van de hond kan opstapelen. Bij kleine honden is deze hoeveelheid relatief groter, zij lopen dan ook eerder het risico op nierproblemen bij het kauwen op eikels. Behalve in eikels zit er ook tannine in eikenbladen. Nu zullen de meeste honden dit geen interessant speelgoed vinden, maar het is geen overbodige luxe om een waterbak die buiten staat vrij te houden van eikels en eikenbladen. Ook op die manier kan tannine verspreid worden en in het hondenlichaam opstapelen! De hond betrapt op het kauwen op eikels?
Afhankelijk van de grootte, leeftijd en algehele gezondheid van de hond is er geen reden tot acute paniek, maar alert zijn kan geen kwaad. Licht een dierenarts in als de hond ziek wordt of zich anders gaat gedragen dan normaal. Symptomen van nierfalen zijn onder andere veel drinken en plassen, braken, diarree, vermoeidheid en een slechte eetlust. Na een tijdje is ook gewichtsverlies en uitdroging merkbaar. Maar voor een goede prognose is tijdig behandelen belangrijk.
Een dierenarts kan bij twijfel bloed afnemen en controleren op de nierwaarde. Als de hond een eikel heeft opgegeten is het belangrijk om waakzaam te zijn voor verstopping. De eikel kan, zeker als die in z’n geheel is doorgeslikt, blijven steken in het maagdarmkanaal en een verstopping veroorzaken. Dan kan het nodig zijn om deze operatief te verwijderen voordat het meer schade weet aan te richten aan de maag, dunne darm of dikke darm.
Een verstopping is te herkennen aan het niet willen of kunnen ontlasten, minder of niet meer eten, pijn (een bolle rug kan wijzen op pijn) en onrustig gedrag. Ook hierbij geldt dat een tijdige diagnose belangrijk is. Een dierenarts kan eventueel met behulp van een röntgenfoto achterhalen of iets het maagdarmkanaal blokkeert dat operatief verwijderd moet worden.

Paddenstoelen

tros paddenstoelen…

De meeste honden zijn gelukkig minder geïnteresseerd in paddenstoelen, maar een waarschuwing is geen overbodige luxe. Nederland kent veel verschillende paddenstoelen die in de herfstmaanden overal lijken te groeien. Niet alleen in bossen en natuurgebieden, maar ook tuinen met wat groen vormen al snel een prima milieu voor paddenstoelen. Afhankelijk van de soort kunnen paddenstoelen zeer giftig zijn voor honden. De symptomen die ze kunnen veroorzaken lopen erg uiteen. Sommigen veroorzaken een nare maar relatief onschuldige hallucinaties terwijl anderen de lever en nieren aantasten of epileptische aanvallen kunnen veroorzaken. Welke soort veilig is en welke niet is moeilijk te bepalen omdat de verschillen groot zijn en sommige soorten erg op elkaar lijken. Het is daarom aan te raden om honden te leren paddenstoelen met rust te laten, en de dagelijkse omgeving zoals de tuin vrij te houden van paddenstoelen. Dit kan het best gedaan worden door de paddenstoelen met wortel en al te verwijderen zodat de kans op teruggroeien kleiner is.
Heeft de hond toch een paddenstoel gegeten? Waarschuw dan een dierenarts en neem het restant van de paddenstoel mee als dat er is, of maak er een foto van. De dierenarts kan daarmee, eventueel met behulp van het gifcentrum, een behandelplan bepalen.

Voorkomen is beter dan genezen
Voor zowel eikels als paddenstoelen geldt dat de beste optie is om de hond te leren ze links te laten liggen, letterlijk! Dit kan op een positieve manier door het commando “nee” aan te leren dat ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het voedsel weigeren. Leg een brokje op je platte hand binnen het bereik van de hond en zeg “toe maar” waarna hij het brokje mag pakken. Na een keer of drie leg je het brokje weer op je platte hand, maar nu met het commando “nee”. Zodra de hond probeert het brokje te pakken sluit je je hand. Doet de hond netjes een stapje achteruit en staakt hij z’n poging om het brokje te pakken? Dan gaat de hand weer open en zeg je “toe maar!” Als de hond dit begrijpt kan het commando “nee” worden gebruikt als de hond tijdens een boswandeling op zoek gaat naar eikels of paddenstoelen. Uiteraard krijgt hij een veilige, smakelijke beloning als hij luistert en de eikel of paddenstoel laat liggen!

.

Gelukkig zijn onze eigen honden niet zo geïnteresseerd in eikeltjes. Afgelopen jaar hadden we in de herfst circa 40 kg eikels in onze tuin die omgeven wordt door drie grote eiken. Alleen door het dagelijks wegvegen houden we de boel onder controle.

OK als je dit allemaal hebt gelezen… dan heb ik nog een waarschuwing… (ook deze tekst is eerlijk geleend van dierenartsen)

.

.

.

Herfstmijt
Een andere oorzaak van een krabbende en bijtende hond die geen vlooienprobleem heeft, kan herfstmijt zijn. Herfstmijten zijn vooral in de nazomer en herfst te vinden in grasvelden en weilanden. Dit zijn larven van de Trombicula autumnalis die zich schuilhouden in afwachting van een zoogdier als gastheer (de hond, kat en mens).
Zodra ze een gastheer gevonden hebben, injecteren de herfstmijten hun speeksel in de huidweefsels. Het inspuiten van het speeksel is irriterend en zorgt voor hevige jeuk.
In de voortplantingscyclus van de Trombicula zijn alleen de larven parasitair.
De mijt zelf doet niets meer dan eieren leggen om zo voor nieuwe larven te zorgen.
Herfstmijten zijn oranje en hebben acht poten. In dat geval moet u de huid van uw huisdier inspecteren op kleine oranje hoopjes. Deze hoopjes worden gevormd door larven van ongeveer 0.6 mm groot.
De herfstmijt heeft de voorkeur zich vooral aan de kop en aan huidplooien te binden, zoals de oren, pootjes, oksels, dijen, anus en de vulva. Je ziet dan vaak huidletsels bij het dier, zoals wondjes en korstjes door het vele bijten en krabben.
Sprayen of wassen met een middel tegen vlooien geeft vaak al verbetering om van de mijt af te komen. Bij erge ontsteking of jeuk kan ook antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel gedurende een paar dagen worden gegeven.

.

Zo beste mensen en al wordt het weer een tikje minder, laat dat je niet weerhouden om er op uit te gaan.  …

Trek de jas aan en ga met de hond de bossen in en geniet van de herfst … het is er prachtig …  doen wij ook hoor …. !!!!!

.

.

 


.

.

<<Advertentie>> . .

klik op de foto om de website te bezoeken

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al ruim 6,7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

MMMM…. even nadenken …

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

.

Omdat er een fuif is ?!?!?!?!.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.Met dank Adrie van Minnen

.


.

.

DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER

.

Arie en Sara van 8 tot 28 september 2023

Lizzy van 28 december tot 4 januari 2024

Millie, Mike en Sjors van 29 december tot en met 1 januari 2024

Arie en Sara van 16 tot 30 mei 2024

 

 

«
»

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com