bedrijfsverbod
Bedrijfsverbod van 2 jaar voor boer die vee ernstig verwaarloosde | Foto (illustratief): publiek domein
In 2018 werd de boer al ook veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke stillegging van zijn bedrijf wegens verwaarlozing van zijn dieren. Omdat hij toch weer in de fout is gegaan wordt nu ook deze straf ten uitvoer gebracht. Datzelfde geldt voor de voorwaardelijke werkstraf van 90 uur.

Bedrijfsverbod
De boer is ernstig tekortgeschoten in de verzorging van de koeien. Volgens de rechter is aangetoond dat de man de verantwoordelijkheid voor het bedrijfsmatig houden van dieren niet aankan. Het wordt de man dan ook zeer kwalijk genomen dat de dieren herhaaldelijk en onnodig hebben geleden.
.
Op 25 november vorig jaar troffen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ernstig vervuilede stallen aan. Tientallen koeien hadden geen beschikking over een droge en schone ligplaats en bijna alle dieren waren zeer vermagerd. De drinkbakken waren leeg of gevuld met vervuild water. Ook werden meerdere kadavers van dode koeien gevonden, die er al dagen of zelfs weken lagen zonder dat er melding van was gemaakt.
.
Om nog meer dierenleed te voorkomen besloot de rechtbank van Overijssel begin december 2019 dat het bedrijf van de boer in aanloop naar de behandeling van de strafzaak stilgelegd moest worden.
.
Toch is dit geen uitzondering want het blijkt dat in Overijssel vaker veeboeren de fout in gaan.
.
Een veehouder uit Willemsoord is op 23 oktober 2019 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een taakstraf van 100 uur wegens het ernstig verwaarlozen van zijn dieren. Ook is zijn bedrijf een jaar stilgelegd. Het OM had 150 uur taakstraf geëist; een erg lage straf voor een dergelijk vergrijp.

.
In maart 2019 werden in totaal 119 koeien weggehaald bij een boer uit de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel. De boer was voor de derde maal in de fout gegaan en hield zijn dieren onder erbarmelijke omstandigheden. De rechtbank in Zwolle besloot dat het bedrijf eerst 6 maanden stilgelegd werd en dat kon worden verlengd.

Bron Animals Today

.

.