Dierenmissies Weekjournaal van 31 maart 2024

Beste lezers,

In dit weekjournaal beginnen we met een nieuw vuurwerkslachtoffer, is de processierups weer gesignaleerd, maken we kennis met Vilches, zien we dat zelfs een echte hond zich laat foppen door een poppenspeler, waarschuwt Leeuwarden voor glas in het bos door een hondenhater, ging er opnieuw een fokker in de fout, moeten we naar minder stalbranden, is er een hond achtergelaten op een station en hebben we weer asielverlaters. In de vierkante column hebben we het over een ongewild hondenmenu en de onzin van de week zien we een herkenbare situatie. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…

– Hulphond van streek door vuurwerk.
– Processierups kan echt een enorm probleem zijn voor uw hond.
– Kennis maken met Vilches
– Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
– Leuk filmpje:  Deze hond gedraagt zo levensecht dat je er zelf in zou geloven. …
– Animal Webshop (advertentie)
– Registratie van uw hond is verplicht

– Politie: Waarschuwing voor glas in het bos en zes honden afgepakt van een fokker in Venray
– Het aantal stalbranden moet naar beneden
– Hond achtergelaten op station in Purmerend

– Hondjes die het asiel mogen verlaten

– Berichten van baasjes: Lara
– De 4-kanten column van Ton met: Ongewild hondenmenu
– (On)zin van de week: Zo herkenbaar …
– De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.

Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

De week van dag tot dag:

.


.

.

Maandag 25  maart 2024 

.

Hulphond van streek door vuurwerk.

.

Vorige week kwam het nieuws dat er door vuurwerk een hulphond van streek is geraakt door het gooien van vuurwerk. Totaal onverwachts en zonder aanleiding. Wat kan daar  nu de lol van zijn… Ik weet het niet….  Lees onderstaand bericht en oordeel zelf..

Jan Boerhoop uit Heerhugowaard zit in een rolstoel en is voor de broodnodige dagelijkse hulp, zoals de deur openen en de wasmachine leeghalen, afhankelijk van Sheila, zijn assistentiehond. En laat nou uitgerekend die trouwe viervoeter bekogeld zijn met vuurwerk. Jan is er ziek van, om van Sheila nog maar te zwijgen.

“Kijk nou”, wijst Jan naar de angstig kijkende assistentiehond. “Normaal gesproken loopt ze om me heen en verricht ze uit zichzelf allerlei handelingen. Maar sinds er woensdagavond door vier onverlaten op de fiets een stuk vuurwerk tegen de glazen schuifpui is gegooid, waar mijn Sheila met haar kop tegenaan lag, is het helemaal mis.”

De beelden van Jans bewakingscamera liegen er niet om. Waarom hangt dat apparaat er eigenlijk? “Nou”, vertelt hij. “Dit is namelijk niet de eerste keer. Ik heb dit eerder meegemaakt met mijn vorige assistentiehond Tess. Ook zij werd bekogeld met vuurwerk. Helaas was dat niet achter glas, maar tegen haar vacht aan. Ze was half verbrand en toen heb ik een camera opgehangen.”

Arme Sheila, ze is zo bang dat ze continu de slaapkamer in vlucht.

Jan heeft er veel verdriet van. “Waarom gebeurt dit toch? Arme Sheila, ze is zo bang dat ze continu de slaapkamer in vlucht. Haar vertrouwen is weg. En dat is heel erg, zeker omdat er veel tijd en geld in het opleiden van deze honden gaat zitten.”

Sheila is een zogeheten assistentiehond, die je – zoals de naam al doet vermoeden – helpt in het huishouden. Jan is zelf ere-ambassadeur van Bultersmekke Assistance Dogs, het bedrijf dat deze honden opleidt.

20.000 euro aan opleidingen en trainingen

Marianne Kimmel, communicatie-adviseur van Bultersmekke vertelt: “Als deze vandalen zich zouden realiseren dat het ongeveer twee jaar duurt voordat er één hond is opgeleid en dat dat gemiddeld zo’n 20.000 euro kost aan opleidingen, trainingen en begeleiding, zouden ze zich misschien nog wel bedenken.”

Jan Boerhoop heeft aangifte gedaan. Hij hoopt dat de daders worden gepakt. “En ondertussen hoop ik dat Sheila snel weer de oude wordt.”

.


.

.

Dinsdag 26 maart 2024  

.

Processierups kan echt een enorm probleem zijn voor uw hond.

.

Van februari tot mei komen de nesten uit  van de processierups. Voornamelijk zul je in Nederland de eikenprocessierups vinden dus moet je het meest uitkijken voor eikenbomen waar je in kunt vinden. In Spanje vind je ze ook in dennen. De larven, ongeveer 4 cm, zijn op zoek naar de bladeren ???? Mensen krijgen er meestal uitslag van  die erg jeukt als er contact is geweest  met de haartjes van een processierups.. Deze haartjes kunnen zelfs met wind meegevoerd worden dus zie je een nest dan moet je uit de buurt blijven. Ook je h0nd met daar van weg blijven. !!!!!!!!.

.

Het haar waarin ze bedekt zijn kunnen bij je hond een ernstige allergische reactie veroorzaken. Je hond kan er zelfs stikken als er een rups in zijn bek belandt.  Tong en neus dienen dir3ect met koud water gespoeld te worden en dan wordt hert zaak om met spoed naar een dierenarts te gaan om een mogelijke verstikking te voorkomen. Vrijwel altijd  zullen de tong en wang ernstig opzwellen. Nog erger wordt het als hij een rups inslikt. Dan bestaat er risico op maagnecrose met mogelijk fatale afloop !! Uiteraard moet je ook dan onmiddellijk naar de dierenarts.  ️

Bedenk dat de tong onomkeerbare schade kan oplopen….

.

HET IS NODIG OM DEZE NESTEN TE MELDEN AAN DE AUTORITEITEN ????????

.

.


.

.

Woensdag 27 maart 2024

.

Kennis maken met Vilches

.

Dit is Vilches, reutje, Podenco, geboren 07/05/2013, Hoog: 41 cm (zonder hoofd), Lang: 48 cm, Gewicht: 11,2 kg. Vilches woont in het asiel bij Elena in Solena in de regio Ciudad Real. Karakter: Vilches is gehoorzaam en stil. Hij gaat graag wandelen met de riem. Zijn gedrag met andere honden is goed. Hij lief voor iedereen maar geeft de voorkeur aan vrouwen. Achtergrondinformatie: Vilches kwam bij Elena omdat de zijn baasje hem niet graag meer wilde verzorgen. Hij had nog zeven andere honden en Vilches was de oudste. Vilches moeten geadopteerd worden. Hij is oud en heeft een warme plek en liefde nodig. Wie oh wie heeft er een plekje voor hem op de bank en in het hart …. ????

.

.

.

.


. <<advertentie>> . . Bezoek de webshop door de foto te klikken… . . . . . . . . . . . .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Donderdag 28 maart 2024

.


.

.

Vrijdag 29 maart 2024

.

Het aantal stalbranden moet naar beneden.

.

Megastallen zijn een crime voor de kleine boeren omdat de stikstofproblematiek hierdoor onnodig wordt opgevoerd. Het zijn dan ook doorgans deze enorme stallen die ten prooi vallen aan een stalbrand.

Uit de jaarlijkse cijfers over het aantal stalbranden gepubliceerd door het Verbond van Verzekeraars (VvV), blijkt dat het aantal stalbranden in 2023 ongeveer gelijk is gebleven ten opzichte van 2022. Het aantal dodelijke slachtoffers was aanzienlijk minder: 37.000 tegenover de 130.000 dieren die levend verbrand of gestikt zijn bij een stalbrand in 2022. En afgelopen week zijn vierduizend varkens levend verbrand in een stalbrand in Boekel.

Aantal stalbranden
Aantal stalbranden nog steeds hoog in 2023 | Foto: publiek domein

Het grote verschil in de aantallen komt niet doordat men opeens betere voorzieningen of maatregelen heeft getroffen om de aantallen terug te schroeven. Het komt omdat er gewoonweg minder pluimveestallen bijzaten in dat jaar. Dom geluk dus. Het jaar 2024 heeft 2023 nu al overtroffen; op 3 januari jl. kwamen er 50.000 kippen om in een stalbrand in Puiflijk, Gelderland.

Falend elektra stalbranden

Het Verbond vermeldt verder dat bij niet alle branden de oorzaak te achterhalen valt. Dit komt door de verwoestende werking van de brand. Bij de branden waar de oorzaak wel te achterhalen viel, was falend elektra meestal de oorzaak.
Directeur van de VvV, Geeke Feiter, vraagt daarom aandacht hiervoor:

“Agrarische verzekeraars vragen al langer aandacht voor het tijdig keuren van de elektrische installaties.”

De demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, heeft onlangs verplichte keuringen van elektra aangekondigd. Feiter zegt hierover: “Het is van belang dat deze snel van kracht worden.”

“Het overkomt mij niet”

Demissionair minister Adema kondigde eerder aan deze maatregel in 2024 door te gaan voeren, naar aanleiding van een eerder gepubliceerd rapport door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Hieruit kwam onder andere sterk naar voren dat hun aanbevelingen aan het Ministerie van LNV om stallen brandveiliger te maken, grotendeels niet waren opgevolgd. Daarnaast wordt onder veeboeren de urgentie om maatregelen te nemen tegen stalbranden niet breed genoeg gevoeld, volgens OVV: “Veehouders gaan ervan uit dat een stalbrand hen niet overkomt en investeren daarom niet in brandveiligheid van hun stallen”, aldus OVV in het rapport van vorig jaar oktober. VvV-directeur Feiter wijst tevens op de eigen verantwoordelijkheid van de veehouders, want werkzaamheden en werktuigen in de stal blijven naast falend elektra ook belangrijke oorzaken.

stalbrand
Aantal stalbranden nog steeds hoog in 2023 | Foto: jpshea Flickr via Compfight cc

4000 varkens levend verbrand in Boekel

Ondertussen zijn de eerste maanden van 2024 al verstreken en zijn we al zo’n 13 boerderij- of stalbranden verder. In veel gevallen zijn de dieren op het nippertje gered, maar dat is een kwestie van geluk hebben. Het komt in ieder geval niet door preventiemaatregelen.

Afgelopen weekend kwamen er vierduizend varkens om het leven in het Brabantse Boekel. Hier lijkt het om brandstichting te gaan. Er is al eerder een mislukte aanslag geweest op de varkenshouder zelf. Het motief schijnt een zakelijk geschil te zijn geweest. De vermoedelijke dader van de brandstichting is opgepakt. Het onderzoek loopt nog. Er staan meerdere varkensstallen op hetzelfde terrein. De schuur waarin de vierduizend varkens opgesloten zaten, is volledig afgebrand, inclusief de varkens. De brandweer sloot de stroom af bij de boerderij. Dit betekende dat de ventilatie van de overige stallen uitstond. Het gevaar was hierdoor groot dat deze varkens zouden stikken. Het is nog niet bekend of deze varkens het hebben overleefd.

Aantal stalbranden moet dalen

Het wachten is op de volgende stalbrand met duizenden slachtoffers. Met de beschikbare rapporten en cijfers die keer op keer gepresenteerd zijn, kan niemand zeggen: ‘we wisten het niet’. Zolang de maatregelen nog niet zijn doorgevoerd, zijn de dieren die opgesloten zitten in stallen afhankelijk van mensen die zich blijkbaar van de domme blijven houden. Brandstichting is een opzettelijke daad en, terecht, strafbaar. Het niet doorvoeren van essentiële maatregelen om een stalbrand te voorkomen is ondertussen ook moedwillig te noemen.

.

.


.

.

Hond achtergelaten op station in Purmerend

.

Een hond is maandag moederziel alleen achtergelaten op het treinstation Overwhere in Purmerend. Dat meldt Dierenambulance Waterland. De viervoeter zat vastgebonden aan een bankje.

Bij de hond stond een tas met spulletjes, aldus de dierenambulance. Wat die spullen waren, wordt niet duidelijk. Op foto’s die de dierenambulance heeft bijgevoegd is in ieder geval een handdoek, een hondenmatje en een bal te zien.

Foto’s spullen Dierenambulance Waterland

Reutje

De hond had een zwart tuigje om met een groene riem. Het is volgens de dierenambulance een reutje dat niet is gecastreerd. Verder is de hond middelgroot en is hij niet gechipt. Om welk ras het gaat, is niet bekend.

De dierenambulance is op zoek naar de eigenaar van het reutje en vraagt mensen die meer weten contact op te nemen via het nummer 0299-432338.

.

.


.

.

Zaterdag 30 maart 2024

.

Hondjes die het asiel mogen verlaten
.

Luca

Deze kanjer uit van 8 jaar oud heeft het geluk gevonden en mag naar een baasje gaan HOERA !

 

 

 

.

Luz

.

Deze kanjer van 1 jaar oud gaat als jong volwassene een volledig nieuw leven tegemoet…

.

.

.

.

Berlin

.

Berlin is de volgende gelukkige die als jonge hond naar een nieuw baasje mag gaan. .

.

.

.

.

Taco

.

Taco van anderhalf jaar mag ook zijn geluk gaan beproeven in een huiselijke situatie. Het zal hem erg goed bevallen.

.

.

.

.

.


.

.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.

.

.

.


.

Zondag 31 maart 2024.

.

Hoera het is Pasen….

.

.

.

.

.


.

Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.

.

.


.

.

Berichten van baasjes

.

Karin, baasje van Lara, stuurde ons deze foto’s….

.

Lekker wandelen in weer en wind en in de natuur maar, als even het zonnetje schijnt, ziet alles er toch veel vriendelijker uit.

.

.

.

.

.


 

 

.

Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?

Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?

Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???

Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..

De bronafbeelding bekijken.

Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..

.


.

.Weer een leuk filmpjes ter ontspanning

klik op dit plaatje voor het filmpje.

.

Deze hond gedraagt zo levensecht dat je er zelf in zou geloven. …

.

.

.

.

 


.

.

De 4-kanten column van Ton

Ongewild hondenmenu. .

.

.We hebben al vaker gewaarschuwd over lekkere dingen die je hondje kan vinden op straat.

Nog steeds horen we van honden die vergiftigd worden doordat ze iets van straat gegeten hebben tijdens een wandeling. Daarom hieronder nogmaals een inkijkje van wat een hond van straat zou kunnen eten.

.

xx images28V35CTREen ongewild hondenmenu.
.
=== Voor een hond is eten op een vuilnisbelt veiliger dan van een gemiddelde straat in Nederland ===
xx snakbar.
Afgezien van het soort voedsel heb ik het niet over het verdwaalde zakje patat dat nabij een snackbar op straat is beland en door uw hond wordt uitgelikt. Maar wel over etenswaren dat moedwillig door hondenhaters is neergelegd met het doel uw hondje ernstig ziek te maken of dood te laten gaan.
.
Snuffelen doet de hond met de neus aan de grond en de keren dat ik, tijdens mijn wandelingen in het bos, onze hondjes zie graven en wortels zie eten zijn talloos. Moet ik dat verbieden? Welnee, meestal is dat maar heel even en rennen ze daarna weer achter me aan want dan is er wel weer een vogeltje, konijn of ander hondje dat de nodige aandacht verdient…
xx paardenpoep.
We komen ook wel eens paarpenpoep tegen en daar ben ik wat voorzichtiger mee. De paarden kunnen ingeënt zijn en deze stoffen kunnen ook hun weg naar de paardendrollen vinden in een concentratie waarvan honden ziek kunnen worden als ze dan daar teveel van binnen krijgen. Maar weest gerust één hapje is niet erg hoor. Kom je in meer bewoonde gebieden dan kun je ook kattenpoep tegenkomen en ja, ook meeste honden zullen daar een hap van nemen. Is dat erg ? Tuurlijk niet … OK, de gedachte eraan kan je doen walgen maar je hoeft er niet van in de stress te raken. xx images357M5RAPWat bij huizen wel gevaarlijk kan zijn, zijn dode muizen. Als je die open en bloot tegenkomt is de kans groot dat die vergiftigd zijn. Geloof me gerust uw hond lust ook zo’n vers overleden dode muis.
.
Waar ik wel van in de stress én boos kan raken is als ik etenswaren zie liggen op plaatsen waarvan bekend is dat er honden komen en al dan niet los lopen zoals in parken of tussen struiken in bermen. Zeker als dit vleeswaren zijn. We hebben al vaak genoeg van baasjes het droeve bericht gekregen dat hun hondje na een wandeling ziek werd en stierf als gevolg van een vergiftiging. Een vergiftiging kan ervoor zorgen dat de interne organen dienst gaan weigeren en of neurologische schade wordt toegebracht. Vaak wordt dan nog geprobeerd om de maag leeg te maken maar meestal is dat al te laat.
.
Deze week werden we weer opgeschrikt door berichten van honden die gebakken spons hadden gegeten. Het gaf me een déjà vu van 50 jaar gelden toen aan mij, als kind al, werd verteld over deze afschuwelijke werkwijze van hondenhaters. Dit is niet alleen dodelijk maar tevens een vreselijke manier om als hond aan je einde te komen. Een, in een heerlijke vlees-jus, gebakken spons is onweerstaanbaar voor uw hond. Wetende dat hij niet van de grond mag eten zal hij extra snel dat lekker ruikende hapje in de bek nemen en doorslikken. Eenmaal in de maag begint de ellende. Hij zal dorst krijgen en al waterslobberend gaat de spons uitzetten net zolang tot de maag barst met fatale gevolgen. Snel naar de dierenarts om te laten braken is de enige oplossing.

dit is duidelijk een spons

Dit is een spons die in de vleespan heeft gelegen

Ook dit is een gebakken spons

Ook dit is een gebakken spons maar veel moeilijker te herkennen

Tijdens een wandeling aan een korte lijn is het over het algemeen goed te zien of je hond iets van de grond op wil eten. Het wordt al moeilijker als je de hond aan een lange rollijn hebt waarbij hij lekker zelf wat kan snuffelen om het meest geschikte plekje te vinden om daar zijn behoefte te doen. Laat staan als je op een loosloopplek de honden lekker in alle vrijheid hun gang laat gaan.

.

.

.

Kunnen we dan nergens meer veilig de beestjes laten vrij laten spelen?
.
xxx imagesX93CO1YHNatuurlijk wel. Mensen die niet van honden houden zul je overal tegen komen maar de reden dat die dan overgaan tot vergiftiging is meestal vanwege een langdurige ergernis aan de aanwezigheid van honden. Meestal in een gebied waar zij de dieren niet kunnen ontlopen. Een natuurgebied is derhalve statistisch gezien de meest veilige plek om de hond vrij te laten snuffelen.
.
xxx imagesK62DJNKIHet is algemeen bekend dat hondeneigenaren graag met elkaar een praatje maken. Maak hiervan gebruik. Het is goed om te horen of er gevallen bekend zijn van vergiftiging op de plaats waar u uw hondje uitlaat of om te horen dat er misschien mensen zijn die zich openlijk hebben uitgesproken tegen de aanwezigheid van honden in uw uitlaatgebied. Een zekere sociale controle kan hierbij echt geen kwaad.

Ik wil niet aannemen dat dat iemand ‘ziek’ moet zijn om zoiets te doen. Dat zou namelijk betekenen dat die persoon er niets aan kan doen en ‘hulp’ nodig heeft om er van te genezen.
.
Ik denk niet dat dit soort hulp past bij de hulp die ik dan graag zou willen bieden…

 

 


.

.

<<Advertentie>> . a

klik op de foto om de website te bezoeken

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al 7,1 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

MMMM…. even nadenken …

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

.

Zo herkenbaar …

 

.

Hoe vaak heeft u voor uw hond een speeltje onder de kast of bank vandaan moeten halen ????

.

.

.

.

.

.

.


.

.

DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER

.

Arie van 10 tot 25 mei 2024

Ian en Babs van 26 mei tot en met 16 juni 2024

Lynnie van 20 juli tot 11 augustus 2024

Rakker van 4 tot 10 augustus 2024

 

Arie van 8 september tot 25 september 2024

Nelson

Doska

.

.

.

.

.

Nelson en Doska van 30 december 2024 tot en met 2 januari 2025

 

 

 

 

 

«
»

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com