Dierenmissies Weekjournaal van 6 december 2020

WILT U DIT WEEKJOURNAAL AUB DELEN MET AL UW VRIENDEN EN KENNISSEN?
.
HARTELIJK DANK NAMENS ALLE SPAANSE HONDJES DIE EEN BAASJE ZOEKEN

.

Beste mensen,

Deze week beginnen we met luchtbuksgeweld tegen poezen, geboorte van drieling, blijde hereniging, Bach verdient extra aandacht, extra identificatiemiddel voor huisdier in Spanje, pakjesavond ook voor uw huisdier en Maxi heeft uw hulp nodig. In de 4 kanten column belichten we de afschuwelijk realiteit van de grote geitenhouderij en in de (on)zin van de week zien we de hond als kruik. Natuurlijk hebben we ook updates van de baasjes uit het land en hebben we nog veel meer leuke en interessante berichtjes te lezen hoor. Kijk maar…

– Speciaal opsporingsbericht: Vluchtbegeleiders gezocht
– Weer een idioot met een luchtbuks 
– Leeuwendrieling geboren in Burgers’ Zoo
– BLIJ BERICHT: Hereniging met hond na zeven jaar
– Bach in het zonnetje…
– Mooie Tani is klaar voor haar grote reis …

– Spanje extra identiteitsbewijs voor het huisdier
– Fijn bericht maar had de ellende voorkomen kunnen worden? 

– Stevie’s World (advertentie)
– Leuk filmpje: zo moeder zo dochter…
– Pakjesavond
– Kennismaken met Maxi en HULP GEVRAAGD

– Vind een cadeautje op de website van Karlijn (advertentie)
– Kans hebben op fantastische prijzen en tegelijk Dierenmissies helpen.
– Animal Webshop (advertentie)
– Berichten van  Trixie, Charlie & Fidel, Sara

– Registratie van uw hond is verplicht
– De vierkante column van Ton met: Wat er in de schaduw van bedrijven met groot vee gebeurd.
– De (on)zin van de week gaat over:  Naast hulp aan politie, blinden, hulpbehoevenden,
helpen ze ook tegen de kou…

– De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.

.
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

>>>SPECIAAL OPSPORINGSBERICHT <<<<

.
Maak van je vliegreis van Barcelona naar Nederland een onvergetelijke ervaring.

Extra blije en dankbare gezichten die op je staan te wachten omdat jij hun nieuwe huisgenootje meegenomen hebt. Zo sluit je je zakenreis of vakantie af met een gouden randje…

.

.

LET OP !!!!  we zoeken weer vluchtbegeleiders …

Door de anti-Coronamaatregelen die internationaal zijn geïmplementeerd, wordt er tijdelijk niet of slechts zeer beperkt gevlogen. Hierdoor was het extra moeilijk om vluchtbegeleiders te vinden. Maar de hondjes die een mandje hebben gevonden in Nederland willen dan natuurlijk wel graag verenigd worden met hun nieuwe baasjes.  Dus vliegt u met Transavia of KLM van Barcelona naar NL en wilt u de cruciale factor zijn voor het geluk van de lieverds die een baasje in Nederland hebben gevonden ? Meldt u dan aan en mail naar dierenmissies@gmail.com of bel 0622225271.

.KLIK op de foto hier links !!!!!!!!
en lees alle ins- en outs over de vluchtbegeleiding.

.

Maak als vluchtbegeleider deel uit van de
International Cooperation for Animal Rescue & Relocation
.
.

.

.


.

De week van dag tot dag:

.

.

Maandag 30 november 2020

.

Weer een idioot met een luchtbuks.
.
Bulu, een kitten van zes maanden oud, is zondag in Amersfoort beschoten met een luchtbuks. Dat laat baasje Ann Vandevelde weten aan het AD. Na een operatie van ruim vijf uur, ligt de poes nog altijd op de IC van het dierenziekenhuis in Utrecht. Het poesje was nog geen uur van huis toen het gebeurd moet zijn. “Toen ze rond 18:00 uur thuiskwam, was ze gewond”, vertelt een aangeslagen Vandevelde. “Ze werd heel ziek, begon over te geven en kreeg diarree.”
.
Snel haast Vandevelde zich met Bulu naar de dierenarts. Het blijkt helemaal mis: een kogel is in Bulu’s rug terechtgekomen en heeft haar darmen beschadigd. Wat volgt is een operatie van ruim vijf uur, waarbij een deel van haar darmen worden weggehaald. “Deze hele week moet Bulu nog op de IC in Utrecht blijven”, vertelt het baasje aan het AD. “Deze nacht kwam ze in ieder geval goed door.”
.
Vandevelde verwacht dat haar kitten niet ver van haar huis beschoten is. “Wij wonen in de buurt van de Van Marnixlaan en veel verder dan de Vondellaan gaat ze niet”, vertelt het baasje. “Het idee dat er mensen in onze buurt rondlopen die dit doen, vind ik vreselijk.”
.
Lees ook: Poes Noor doodgeschoten met luchtbuks

Lees ook: Almelose kater Isimsiz (4) voor tweede keer doelwit van met luchtbuks gewapende gek

.


.

.

Dinsdag 1 december 2020

.

Leeuwendrieling geboren in Burgers’ Zoo

Burgers’ Zoo in Arnhem is drie bewoners rijker: vorige week donderdag werd in de dierentuin namelijk een leeuwendrieling geboren. De welpjes blijven nog even afgezonderd van de troep.
.
De dierentuin maakt het nieuws nu pas bekend omdat de eerste levensdagen vaak kritiek zijn bij grote roofdieren. De drie welpjes hebben de afgelopen dagen in alle rust bij hun moeder doorgebracht. Ook de komende weken blijven ze in een apart verblijf. “Moeder toont zich zeer beschermend en duldt geen pottenkijkers”, aldus Burgers’ Zoo.
.
Ook in de natuur zonderen leeuwinnen zich vaak tijdelijk even van de groep af voordat ze de jongen werpen. Meestal zoeken ze hiervoor de beschutting van een bosschage of een andere afgeschermde locatie op. Pas na een tijdje komt de leeuwin met haar kersverse jongen weer naar de groep.
.
Met de komst van de drieling zijn er binnenkort maar liefst vijf welpjes te bewonderen in het Arnhemse dierenpark. Het is namelijk niet de eerste geboorte binnen de leeuwengroep dit jaar. Een van de leeuwinnen kreeg afgelopen zomer een tweeling: een mannetje en een vrouwtje. De troep telt één volwassen mannetje en twee volwassen vrouwtjes.

Beeld: Burgers’ Zoo

.

.

 


.

<<advertentie>>

SteVie’s World.

KLIK op de foto’s om de webshop van SteVie’s World te bezoeken.

De leukste kleding volledig veganistich en eco vriendelijk geproduceerd
.

Voor vragen over SteVie’s World mail naar: info@steviesworld.nl

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Woensdag  2 december 2020.

.
BLIJ BERICHT: Hereniging met hond na zeven jaar
.

Dankzij een chip werd Texaanse zwerfhond Honey na zeven jaar herenigd met zijn dolgelukkige eigenaar. De lokale opvang en dierenhulporganisaties benadrukken het belang van chippen om meer honden en hun eigenaars op deze manier te kunnen helpen.

Hond

Zwerfhond Honey werd als zwerver van straat gehaald in de Texaanse stad San Antonio, en naar een lokaal asiel van de Animal Care Services gebracht. Daar bleek tijdens een standaard controle dat de goudbruine hond gechipt was.

Dankzij de gegevens op zijn chip waren medewerkers van de dierenopvang in staat om contact op te nemen met de eigenaar van Honey, die hem vele jaren eerder had geadopteerd. Al voordat de routine gezondheidscontrole van Honey goed en wel was afgerond, en hij de hoognodige vaccinaties had gekregen, stond zijn baasje al bij de opvang op de stoep.

Om te zien of Honey zijn laatste eigenaar zou herkennen, werd hij naar haar toe gebracht. Medewerkers van Animal Care Services schreven later op Facebook over de onverwacht emotionele hereniging.

Honey reageerde inderdaad op de uitroep van de vrouw en kwispelde, maar de vrouw barstte zelfs in tranen uit en sloot hem in haar armen. Ze bleek zo emotioneel te reageren omdat haar geliefde huisdier -tot dat moment- al bijna zeven jaar werd vermist. “Aanschouw de kracht van de microchip”, aldus Animal Care Services in de post over de hereniging op sociale media. Want vooral met dank aan het chippen en registreren van Honey bij zijn adoptie, kon deze wonderbaarlijke hereniging plaatsvinden.

In Nederland is het sinds 2013 verplicht om honden te laten chippen en registreren. Dat voorkomt veel leed, omdat niet alleen honden en hun eigenaren sneller kunnen worden herenigd bij vermissing, maar bijvoorbeeld ook de illegale handel van honden hiermee beter bestreden kan worden.

 

 

.

.

.
.


.

Donderdag 3 december 2020
.

Bach in het zonnetje…
.
Onbegrijpelijk waarom deze lieverd nog geen baasje heeft gevonden. OK, hij is nog niet zo lang in het asiel maar doorgaans is een hond van dat ras met zijn kwaliteiten toch snel te plaatsten. Laten we het er op houden dat het de Corona zal zijn.  In ieder geval doen we er alles aan om deze super lieverd aan een mand in Nederland te helpen. Dus beste mensen. Overweegt u een lieve leuke gezinshond te adopteren? Kijk even vooral naar de filmpjes die hieronder staan om een eerste indruk te krijgen van Bach. (Nee, hij kan helaas geen muziek componeren maar dat is dan ook het enige dat misschien een nadelig puntje is). Gelukkig zijn er nu ook nieuwe foto’s want eerst stonden er alleen maar foto’s op zijn adoptiepagina van toen hij net binnenkwam. Als je ziet hoe hij er nu  uitziet dan is dat een enorm verschil. Hij is klaar voor zijn nieuwe leven…. Misschien wel bij jou …. !!! Klik op de rechter foto om zijn adoptiepagina te bezoeken….

.


.

.

Mooie Tani is klaar voor haar grote reis …
.
Tja en dan moet je wachten tot volgende week zaterdag. Dan mag ze mee met het hondentransport naar Nederland. Haar koffertje staat gepakt maar ze heeft nog geen flauw idee wat haar te wachten staat. Voorlopig ligt ze tussen haar vrienden in de opvang en gaan de dagen stuk voor stuk in alle rust voorbij.  .

.
Natuurlijk is het voor de nieuwe baasjes een stuk spannender want die kijken met hun huidige huisgenootjes Sammy, teckel mister Wilson en de twee poezen Boef en Toed, hals reikend uit naar hun nieuwe vriendin…

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Weer een leuk filmpje ter ontspanning:  

.

zo moeder zo dochter…

klik op dit plaatje voor het filmpje

.

 

.

.

.

.

.

.


<<advertentie>>

.

Klik op Lima om de website te bezoeken

Karlijn cadeau

Als je een cadeautje mag uitkiezen, dan neem je natuurlijk het fijnste en mooiste dat je kunt krijgen.

Klik op het plaatje en bezoek de website van Karlijn….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Vrijdag 4 december 2020

.

Spanje extra identiteitsbewijs voor het huisdier
.
In verschillende Spaanse kranten en op websites wordt melding gedaan van een mogelijk toekomstig identiteitsbewijs voor huisdieren in Spanje. Dat zou dan een aanvulling moeten worden op het reeds verplichte Europese dierenpaspoort. Het zal een digitaal document worden dat net zoals de identificatiechip verplicht zal zijn in Spanje.
.
Mensen hebben in Spanje een DNI ofwel een Documento Nacional de Identidad wat te vergelijken is met een identiteitskaart. Daarnaast kan men beschikken over een paspoort dat meestal nodig is voor reizen buiten de EU en Schengenlanden.
.
Huisdieren hebben in Spanje net zoals in andere EU-landen een verplicht EU-paspoort voor huisdieren dat sinds 2015 in alle EU-landen hetzelfde is. Maar als het aan de het Ministerie van sociale rechten en Agenda 2030 ligt komt daar in Spanje binnenkort een huisdieren DNI bij als onderdeel van de dierenbeschermingswet.
.
Het doel van dit document is om het huisdier te kunnen lokaliseren om zo de bescherming van de huisdieren te bevorderen. Daarnaast dient het DNI voor huisdieren ervoor dat men altijd de klinische geschiedenis (vaccins, ziekten, enz.) en basisgegevens van het huisdier en de eigenaar bij de hand heeft.
.
Als het huisdieren-DNI wordt goedgekeurd dan zal het een digitaal document worden en verplicht zijn voor alle huisdieren, net zoals de microchip. Het gedrukte document zal een QR-code bevatten die gescand kan worden om alle informatie over het huisdier en het baasje te achterhalen.
.
Alle huisdieren in Spanje moeten daarnaast een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben en er moet een DNA-monster worden verstrekt voor registratie. Deze DNA wordt in sommige gemeenten gebruikt om eigenaren te straffen die de uitwerpselen van hun honden niet opruimen. In het geval van het DNI-project gaat het echter om illegale fokkerij te bestrijden.
.
Verder moet er een register komen van de fokkers in Spanje die daarnaast aan bepaalde eisen moeten voldoen zoals het niet fokken van honden met een bloedverwantschap van meer dan 35%.

Bron: Spanje Vandaag

.

.


.

.

Fijn bericht maar had de ellende voorkomen kunnen worden? 

Hond Aisa, die donderdagmiddag spoorloos verdween toen haar baasje boodschappen deed in de Van Beethovenlaan in Roosendaal, is donderdagavond teruggevonden. Een oplettende voorbijganger zag het bibberende en doorweekte dier lopen. „Het hondje sleepte haar riem achter zich aan”, vertelt de vrouw aan Omroep Brabant.

De vrouw was haar eigen hond aan het uitlaten toen ze Aisa zag lopen. Aisa verdween toen haar baasje ’voor tien minuten’ boodschappen deed. De hond was vastgemaakt aan een paal naast de slijterij, maar bij terugkomst was de hond weg.

De politie plaatste een foto van het dier op Facebook. Aisa is inmiddels weer veilig thuis bij haar baasje. Hoe het dier is losgekomen van de paal en waar ze in de tussentijd allemaal is geweest, is niet duidelijk.
.

Helaas is er meestal geen ‘happy end’ als een hond verdwenen is als een baasje boodschappen is gaan doen en daarbij de hond even buiten aan de lijn vast had gelegd. Beste baasjes doe het alsjeblieft niet ….

.


.

.

.

De politie vraagt uw hulp

.

Dit jaar vuurwerkvrij ???? Mocht dat maar waar zijn. We hebben al eerder gemeld dat er toch dit jaar door vuurwerk slachtoffers zijn gevallen onder huisdieren. Die ellende houdt dus maar niet op terwijl het helemaal niet mogelijk zou moeten kunnen zijn. Dergelijk vuurwerk is immers verboden en je mag het niet buitenshuis bij je hebben. Nu is gebleken dat er nu al anderhalf keer meer illegaal vuurwerk is gekocht in het buitenland en dat men zich in bewoonde gebieden ernstige zorgen maakt om de carbid-amateurs, doet de politie een dringend verzoek aan burgers om uit te kijken naar illegale leveranciers en of opslagplaatsen en of afstekers van illegaal vuurwerk zoals knalvuurwerk en vuurpijlen.

In een garagebox in Tilburg is dinsdagavond tweehonderd kilo illegaal vuurwerk gevonden. Het gaat om 264 cobra’s, 80 mortiershells en zes zogenaamde flowerbeds,

Duizenden kilo’s illegaal vuurwerk verdwijnt in schuurtjes of in huizen van particulieren zonder enige beschermende maatregelen. Dit valt onder zware criminaliteit !!!!!!! Een ongeluk ligt op de loer en is geen kwestie “of” het zal gebeuren maar wel van “wanneer” het zal gebeuren. Gebeurt er een ongeluk dan zal er een ontploffing plaatsvinden waarbij op zeker ernstige gewonden of mogelijk doden zullen vallen. Zelfs al betreft het niet uw directe buurman … huizen die op een afstand van honderd meter of verder staan zullen zeer vermoedelijk de ruiten kwijt zijn. Je zult maar in de kamer zitten en bedolven worden onder de glasscherven.  Afstekers van vuurwerk hebben dit gekocht in het buitenland en dit zelf in huis hebben òf ze hebben het gekocht van iemand die dit vuurwerk in het buitenland heeft gekocht en dus ook vuurwerk in huis hebben opgeslagen.

U snapt dat de politie, om u en ieder ander te kunnen beschermen tegen de vuurwerk-ellende, graag wil weten wie er vuurwerk afsteekt en ook wie er illegaal vuurwerk in huis heeft.

Help mee aan een veilige december maand voor mens en dier…

Mocht u iets weten: Bel:  0900 8844

Gebeurt er iets voor uw ogen waarop de politie direct moet optreden bel: 112

Bent u bang voor represailles van buren bel dan anoniem: 0800-7000

Hartelijk dank voor uw medewerking …

.

.


.<<advertentie>>

.

Bezoek de webshop door de foto te klikken…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Zaterdag 5 december 2020  

.

Hoera pakjesavond !!!

Vandaag was de dag waar veel kinderen naar hebben uitgekeken. Vele baasjes dachten gelukkig ook aan hun huisdier. Net als de kinderen vinden ook zij het geweldig om  gewoon eens extra verwend te worden.

Dus…  we hopen dat u uw hond of poes niet overgeslagen hebt ….
Een rijm was niet nodig maar gewoon iets lekkers had voldoende geweest.
Toch vergeten ??? Morgen mag je het inhalen en Kerst komt er ook nog aan …!!!

.

.


.

.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht
.
Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekrakken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.


.

.

Zondag 6 december 2020
.
.

Kennismaken met Maxi en HULP GEVRAAGD
.
Graag vragen wij, van Felicity Projects, jullie hulp voor Maxi!  Maxi, geboren maart 2019, werd erg vermagerd, door twee van onze vrijwilligers  op straat gevonden, in een regio waar een dodingsstation zit. Dit wetende hebben ze Maxi meegenomen om er voor te zorgen dat hij niet in het dodingsstation zou belanden. Ondanks oproepen om zijn baas te vinden, heeft niemand zich gemeld.
.
.
Maxi blijkt een zeer intelligente hond te zijn en leert snel. Wij willen hem heel graag naar de particuliere opvang ‘de Residentie’ brengen (zonder tralies) waar hij lekker kan spelen met de andere honden.  Het zou triest zijn als hij in een overvol asiel in Spanje beland.
.
Hiervoor moet hij gecastreerd worden en gevaccineerd. Omdat Felicity Project net gestart is, zijn er nog geen donaties waar dit van gedaan kan worden, vragen wij u om hulp.
.
Wilt u meehelpen om Maxi te castreren/vaccineren en hem een bloedonderzoek geven waardoor we zeker weten dat hij helemaal gezond is zodat we hem veilig onder kunnen brengen in de residentie waar hij kan verblijven tot hij zijn familie vindt ?
.
Doneert u dan een bedrag op het onderstaande rekening nummer:
.
Rekeningnummer Felicity Projects :
IBAN: ES02-0081-0037-9600-0189-3392.

Bic/Swift: BSABESBB.
concept; Maxi
De kosten:
Naast de castratie, vaccinatie en bloed analyses zijn de kosten voor de residentie: 100 euro per maand (met voer inbegrepen, dus iets meer dan 3 euro per dag).
.
Uiteraard zoeken wij via Dierenmissies een definitieve familie voor hem nadat hij helemaal reisklaar is, indien u interesse heeft!
.
Vanzelfsprekend helpen we graag mee om een baasje te vinden voor Maxi. Zowel de mensen van de nieuwe Stichting Felicity Projects als van de particuliere opvang de Residentie kennen we al jaren en we weten dat ze zich met hart en ziel inzetten voor het welzijn van dieren die in gevaar zijn. 
We hopen dan ook dat er snel wat centjes binnenkomen zodat Maxi in ieder geval een veilig onderkomen krijgt. Mocht u zelf een plekje hebben voor Maxi en hem willen adopteren dan kan dat natuurlijk ook. Klik dan HIER om zijn adoptiepagina te bezoeken…

 

 

 

Vandaag heeft u gezien dat het weer is gelukt om het weekjournaal op tijd bij u in de mailbox te krijgen.  Met plezier hebben we het samengesteld en hopen dat u met plezier ook de rest van het weekjournaal zult lezen.

.


.

.

Berichten van..

OPROEP: Lieve baasjes !!!! mocht het al weer een tijdje geleden zijn dat u ons heeft laten weten hoe het met uw viervoetige huisgenoot is… Dan zouden we het erg leuk vonden als we iets van u mochten horen. We zullen uw foto’s, filmpjes en update plaatsen in deze rubriek.. Hartelijk dank .. Vooral namens alle medewerkers van het asiel die zo kunnen zien hoe hun zorgenkindjes het maken…

.


.

Marleen en Jean, baasjes van Trixie, deelden deze fot met tekst…

.

.

.

.

.

.

.

Trixie krijgt een top conditie. Ze rent al 6 km mee aan de lijn. Vol gas….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Jany en Kees, baasjes van Fidel en Charlie, deelden deze foto’s van hun lieverds. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Linda, baasje van Moos, Sjors en Mike, viert  de negende verjaardag van Moos. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Marina en Petri, baasjes van Sara, stuurden ons foto’s van hun slapende meid….
.
Een nieuw lekker plekje gevonden na een verhuizing en dat ligt erg lekker hoor…

Ook Sara doet aan YinYoga🙏🏻

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

..<<Advertentie>>

Merel Poots, die een evenementenbureau op Ibiza runt, had zich bereid verklaard om voor ons de twee lieverds van Barcelona naar Nederland te begeleiden. Natuurlijk maakten we daar maar wat graag gebruik van. Wat wij voor haar kunnen doen is in ieder geval een beetje reclame maken voor haar bureau dus: Mochten wij ooit een feest, evenement of bruiloft op Ibiza of elders in de wereld willen organiseren, dan zullen we haar zeker benaderen. U toch ook ?

Voor sfeer impressies klik op de foto van Merel. 

.

.

.

.


.

.

COLUMN NIEUWS

De 4-kanten column van Ton

Wat er in de schaduw van bedrijven met groot vee gebeurd.
.

Nou was ik al geen liefhebber van geitenmelk of geitenkaas maar dat is persoonlijk en natuurlijk een kwestie van smaak. Nu ik te weten ben gekomen hoe het leven van geitjes eruit ziet in geitenhouderijen zal ik zeker niet proberen of toevallig mijn smaak is veranderd. Het is toch te gek voor woorden dat maar weer blijkt dat vrijwel in elke sector van de veeteelt onnodig dierenleed voorkomt. Ik heb veel respect voor veehouders in het algemeen maar ben wel kritischer geworden en kan niet altijd mijn mond houden als ik dingen zie of hoor die voor mij echt te ver gaan. Dan gaat het dus altijd om onnodig dierenleed waardoor mijn respect omslaat naar walging. Omdat ik nog steeds van mening ben dat de meeste boeren wel van hun dieren houden en hen het beste gunnen, blijf ik met open vizier de sector tegemoet treden al wordt het wel steeds moeilijker om niet bevooroordeeld te worden.
.
Mijn maag draaide om toen ik hoorde en zag wat er met jonge geitjes gebeurt. Direct na de geboorte worden ze gescheiden van de moeder en in een plastic bak gezet. Helemaal alleen. Ze moeten snel opgroeien om vlug voor de geitenhouder aan de melkproductie te kunnen beginnen. Tenminste als je het geluk hebt dat je niet als bokje geboren bent. Dan is de ellende helemaal niet te overzien. Dan is er maar één reden om nog even te mogen leven en dat is na zeven dagen op transport gezet te worden naar de slachterij. Omdat een bokje maar een zeer geringe marktwaarde heeft, zijn de omstandigheden waarin die beestjes moeten leven erbarmelijk en krijgen ze lang niet de zorg die ze zouden moeten krijgen. Menig bokje overleeft die eerste week dan ook niet.
.
Gelukkig zijn er ook boeren de het anders doen maar dat zijn vaak de de kleinschalige geitenhouderijen. Lees het onderstaande bericht van AnimalsToday en trek uw eigen conclusie….
.

Bokjes de dupe van schaalvergroting in geitenhouderij
.
Door de populariteit van geitenkaas en -melk is het aantal melkgeiten sinds het jaar 2000 bijna vervijfvoudigd. Van 98.000 in 2000 naar ruim 476.000 in 2020. Dit betekent ook dat door deze schaalvergroting steeds meer mannelijke lammeren geboren worden; de bokjes. Hoewel de geitenhouderij al jarenlang in goed financieel vaarwater zit krijgen ze de ‘problemen’ met de bokjes niet opgelost. Het gros van de bokjes gaat op een leeftijd van 7-10 dagen naar de slacht, blijkt uit onderzoek van Eyes on Animals.

bokjes dupe schaalvergroting geitenhouderij
Bokjes de dupe van schaalvergroting in de geitenhouderij | Foto: publiek domein

In de periode 2017-2020 heeft Eyes on Animals uitgebreid onderzoek gedaan naar het welzijn van geitenbokken. We inspecteerden tientallen geitenbedrijven, verzamelplaatsen en veetransporten en spraken met verschillende partijen binnen de geitensector. De bevindingen en aanbevelingen zijn gebundeld in het rapport ‘Welzijn geitenbokken in beeld’.

Wat is er aan de hand?

Om geitenmelk te produceren moeten lammeren geboren worden. De helft van deze lammeren is mannelijk. Ze geven geen melk en hun vlees levert weinig op. Dus moet de boer extra bijleggen om ze groot te brengen. Gelukkig zijn er boeren die dit doen, maar er zijn er veel meer die dit niet doen. Deze boeren sturen de bokjes zo snel als mogelijk naar de slacht: na 7 dagen. Afgelopen lammerseizoen ging dit om 80-90 procent van de bokjes, mede als gevolg van COVID-19. In 2019 ging het om 30-40 procent van de bokken. Sommige boeren willen hun bokjes wel mesten, maar krijgen geen vergunning om daarvoor een extra stal te bouwen.

bokjes dupe schaalvergroting geitenhouderij
Foto: publiek domein

Onduidelijkheid over sterfte

Lammeren worden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald en alleen in een plastic bak gezet. Bij bokjes schiet de verzorging vaak tekort. Omdat ze weinig waarde hebben krijgen ze vaak minder (goede) biest. Bokjes die na 7 dagen worden geslacht krijgen soms helemaal geen biest. Als ze sterven hoeven ze namelijk niet naar de slachterij te worden afgevoerd en dat scheelt geld.

Zicht op deze sterfte is er niet. Tot aan december 2020 moeten lammeren binnen een half jaar geregistreerd worden. Als ze binnen dit half jaar sterven blijft dit vaak buiten zicht. Per december is registratie binnen een week verplicht. Maar hiermee is er nog steeds geen zicht op de sterfte in de eerste week, bijvoorbeeld omdat boeren hun bokjes helemaal geen biest geven.

bokjes dupe schaalvergroting geitenhouderij
Bij de moeder blijven | Foto: publiek domein

Lange transporten

Voor de bokjes die de eerste week wel overleven is het transport naar de slachterij een grote aanslag op hun welzijn. De transporten duren lang (6-8 uur) omdat bokjes van verschillende bedrijven worden verzameld. In deze periode krijgen de piepjonge bokjes geen melk en ze komen regelmatig verzwakt aan op de slachterij.

.

.

.

.

bokjes dupe schaalvergroting geitenhouderij
Foto: publiek domein

Verdere schaalvergroting onverantwoord

Het is onverantwoord om de geitensector, die grote hoeveelheden ongewenste bokjes produceert, nog verder te laten groeien, zo luidt het standpunt van Eyes on Animals. Hoe meer geiten er zijn, hoe meer bokjes er worden geboren, die direct weer worden geslacht. Dit is niet alleen dieronvriendelijk, maar ook nog eens verre van duurzaam. Eyes on Animals stelt de volgende dringende maatregelen voor:

 • Laat alle lammeren minimaal drie weken op het melkgeitenbedrijf, zoals al vereist is in de biologische sector. Zo voorkom je transport op hele jonge leeftijd en stimuleer je de boeren de lammeren goed te verzorgen vanaf de geboorte;
 • Stop met het direct na de geboorte weghalen van lammeren bij hun moeder. Laat melkgeitenhouders de lammeren bij hun moeders, in de kudde, grootbrengen;
 • Verplichte registratie van lammeren binnen 3 dagen na de geboorte om sterfte in de eerste week in beeld te brengen;
 • Meer verspreid over het jaar aflammeren, zodat er geen geboortepiek is in het lammerseizoen. Je verlaagt hiermee de zorgbelasting en voorkomt een overaanbod aan bokkenvlees;
 • Soepeler beleid vanuit de gemeenten om bokjes te mogen vetmesten op het geboortebedrijf.
  .

Bekijk een video van Eyes on Animals die het trieste lot van de bokjes in beeld brengt, dierenleed dat alleen maar toeneemt door de groeiende schaalvergroting in de geitenhouderij:
.

Denk na bij de keuzes die je maakt

Onderzoeker Madelaine Looije van Eyes on Animals licht toe dat je er als consument goed bij moet nadenken dat er ernstig dierenleed kan schuilen achter de keuzes die je maakt bij het doen van boodschappen:
.
“Achter ieder stukje geitenkaas in de supermarkt, schuilt het leed van een bokje dat een verdrietig en kort leven heeft gehad. Consumenten, waaronder ook vegetariërs, zouden zich moeten afvragen of je een sector wil steunen die melk produceert ten koste van onschuldige dieren. Kies voor een plantaardig alternatief, of zoek via onze
Betere Boerenlijsteen boer waar de lammeren een paar maanden bij de moeder mogen blijven.”
.
Het programma Radar van AVROTROS besteedde op 30 november 2020 uitgebreid aandacht aan de bokjes. De uitzending is
 hier terug te zien, of kijk hieronder:
.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Ja, natuurlijk hebben wij donaties nodig om te kunnen bestaan.

GELUKKIG HEBBEN WE DONATEURS DIE HET WERK VAN DIERENMISSIES MOGELIJK MAKEN EN DAAR ZIJN WE ONGELOOFLIJK BLIJ MEE.

ZONDER FINANCIELE HULP MOETEN HET WERK STAKEN.
DRAAGT U OOK DIERENMISSIES EEN WARM HART TOE ?

Een rechtstreekse donatie door overmaking van een donatie op  reknr: NL15INGB 0005721780 t.n.v. Stichting Dierenmissies

of via het meedoen met de Vriendenloterij
.

KLIK op dit logo en meld je hier aan omdat je dan automatisch Dierenmissies steunt

 

Mocht u al meedoen met de Vriendenloterij maar wilt u met uw loten Stichting Dierenmissies steunen? Dan kan dat eenvoudig door één telefoontje te plegen met de Vriendenloterij: 0900 – 300 1400

.


.

.<<Advertentie>>

.

.

klik op de foto om de website te bezoeken

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al bijna 4,8 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?


.

MMMM…. even nadenken …

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

Naast hulp aan politie, blinden, hulpbehoevenden,
helpen ze ook tegen de kou…

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER .

.

.

.

.

.

.

King van 28 dec tot en met 4 jan

.

.

.

.

.

Lizzy van 19 feb tot 28 feb 2021

.

.

.

.

.

.

.

Saar en Arie van 18 tot 30 april 2021

.

.

.

.

.

.

Ocean en Luna van 21 juli tot 14 aug 2021

.

.

.

.

.

Lizzy van 28 juli tot 18 augustus 2021.

.

 

 

.

«
»
 • l.brouwer

  Wat een mooie grijze en wijze koppies van Fidel en Charlie.Hoe oud zijn ze nu. Ik weet nog dat er vroeger foto’s waren dat ze bij baasje op de kar zaten met de paarden ervoor. Groetjes Golida Brouwer.

  Wat een mooie grijze en wijze koppies van Fidel en Charlie. Hoe oud zijn ze nu? Ik weet nog dat er vroeger foto’s waren dat ze bij baasje op de kar zaten met de paarden ervoor. Groetjes Golida Brouwer.

  1

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com