Geval van: “Eigen schuld dikke bult”

Spitsbergen: Nederlander gedood door ijsbeer …
.
De Nederlandse Job uit Amsterdam is vrijdagochtend gedood door een ijsbeer op de eilandengroep Spitsbergen in de Noordelijke IJszee. Job lag te slapen in een tentje toen hij werd aangevallen door het dier.
.
Vreselijk nieuws natuurlijk…. Maar ja …. Job was bekend met ijsberen en werkte op Longyearbyen Camping op Spitsbergen. Ik denk dan: gelukkig dat er geen campinggast is getroffen !!! Je zult je maar veilig wanen omdat de campingbeheerder dat beweert. Job woonde daar dus gasten mochten aannemen dat hij het wel zou weten. Je gaat toch immers geen mensen in tentjes laten slapen op plaatsen waar ijsberen vrij rond kunnen lopen !!! IJsberen die nota bene, als één van de weinige dieren op aarde, ‘de mens’ wel degelijk als prooi zien ??? Ja dus wel  !!! Dat hij het enige slachtoffer werd, was meer geluk dan wijsheid. Job lag met zes anderen in tentjes te slapen op deze kampeerplek.
.
Dat deze manier van recreëren niet verantwoord is, was al bekend. Het was namelijk niet de eerste keer dat dit gebeurde. In 2011 viel een ijsbeer een groep Britse kampeerders aan, waarbij een 17-jarige jongen omkwam en vier anderen ernstig gewond raakten.
.
Ik kan me niet zo veel druk maken om wat er met Job gebeurd is want hij heeft zelf bewust dat risico genomen. Wat ik wel erg vind is dat de ijsbeer het loodje heeft moeten leggen. Die werd aangeschoten en is gevlucht maar is later dood aangetroffen op de parkeerplaats van het vliegveld. Dat arme beest heeft dus nog lange tijd onnodig pijn moeten lijden.
.
De vraag is: “Waarom moeten mensen nu zo nodig het gevaar opzoeken ???”

Door het afsmelten van de ijskap is er al steeds minder ijs waardoor de ijsbeer steeds vaker de door mensen bewoonde wereld betreden.  Op Spitsbergen wonen zo’n 1000 ijsberen en zo’n 3.000 mensen.  Die mensen hebben een modus gevonden om in een soort gewapende vrede naast elkaar te kunnen leven. Mensen op Spitsbergen zijn wettelijk verplicht om de middelen bij zich te hebben om gevaarlijke dieren weg te jagen of zichzelf te verdedigen. Voorts zijn er speciale patrouilles door politie om ijsberen uit de straten te houden waar de huizen staan. Tja, als je dan als een idioot het risico neemt om buiten de bebouwde kom in een tentje te kruipen, dan ben je mijns inziens echt niet lekker bij je hoofd.

.

.