Dierenmissies Weekjournaal van 7 januari 2024

Beste lezers,

In dit weekjournaal beginnen we met het trieste afscheid van Bros, komen Nelson en Doska bij ons Oud en Nieuw vieren, zien we meer vuurwerk op de camping dan voorgaande jaren, krijg ik onverwachts natte voeten, hebben we info over wat je moet doen bij het aantreffen van een zwerfhond in Spanje, en wat hulphonden wel en niet mogen in Spanje, zien we dat Cros zijn laatste stukje training krijgt en mogelijk al een baasje heeft gevonden. In de vierkante column zien we een onverwachts positief effect als er besloten wordt tot een algeheel vuurwerk verbod en in de (on)zin van de week zien we een lawinehond in actie. Natuurlijk hebben we meer interessante berichtjes te lezen hoor. Kijk maar…

– In Memoriam Bros.
– Komen Nelson en Doska logeren
– Gezellig binnen de jaarwisseling vieren.
– Meer vuurwerk op de camping dan in de voorgaande jaren
– Natte voeten
– Wat je moet  doen als je in Spanje een verlaten hond aantreft
– Vind een cadeautje op de website van Karlijn (advertentie)
– Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?

– Leuk filmpje:  Hondentips tegen kou
– Animal Webshop (advertentie)
– Registratie van uw hond is verplicht
– Regelgeving en de wet over hulphonden in Spanje
– Vakantie van Doska en Nelson is weer voorbij 
– Politie : Getuigen gezocht
– Update van Cros die de laatste fase van zijn training krijgt
– Berichten van baasjes: Tayra, Lucy en Millie
– De 4-kanten column van Ton met: Algeheel vuurwerkverbod heeft extra positief effect.
– (On)zin van de week: Lawinehond in actie
De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.

Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!

.


.

GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER

.


.

De week van dag tot dag:

.

Donderdag 28 december 2023

.

In Memoriam Bros

Vandaag lazen we op Facebook het bericht dat Bros was overleden. Natuurlijk zochten we contact met de baasjes Donnella, Mario en dochter Alba  die de baasjes zijn /waren van Albert en Bros de twee onafscheidelijke Dalmatiers.

Alba schreef ons:

“Mijn moeder is ingestort nu Bros is overleden. Het ging al een paar dagen niet goed.

.

Hij had last van zijn longen en op een gegeven moment, vanmiddag had hij 6 liter vocht in z’n buik en hij dreigde daardoor te verdrinken. Hij moest inslapen anders was hij in zijn eigen bloed en vocht wat er in z’n longen zat, gestikt. Albert, mijn moeder, vader en ik waren er allemaal bij en hebben hem vastgehouden en tegen hem gepraat. De lieve Broske is nu in de honden hemel.

.

Later kregen we nog een geschreven herinnering ter nagedachtenis van Bros. Daar hoeft verder geen commentaar bij.

Lieve, lieve Bros,
5 jaar geleden kwam jij in ons leven en in ons hart, 5 jaar lang kregen wij van jou alleen maar liefde.
En nu is alles voorbij.
Nooit meer elke ochtend :”Hey lieverd, gaan we een broodje eten..”.
Nooit meer jouw vrolijke rondedansjes en zwaaiende staartje wanneer je ons zag..
Zoveel nooit meer…
Maar voor altijd zal ik je warme vacht voelen.
Voor altijd zal ik je natte neus tegen mijn wang voelen.
Voor altijd zal ik jouw liefde voelen.
Ik mis je zo vreselijk, en dat gemis doet zo verschrikkelijk veel pijn..
Lieve Bros, ik ben dankbaar voor alle liefde en vrolijkheid die je ons hebt gegeven.
We houden zo ontzettend veel van jou en gaan je zo vreselijk missen, maar je bent ook altijd bij ons.
Dag lieve Bros ❤ ❤ ❤

.

We wensen Alba, Donnella, Mario en Albertje sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

 

.

Zaterdag 30 december 2023

.

Nelson en Doska komen logeren.

.

Rond 10.00 uur kon ik Nelson en Doska ophalen om bij ons vakantie te komen vieren. Ze zouden tot en met 5 januari blijven bij ons. Het weerzien met die twee doerakken is altijd enorm leuk. Spontaniteit en enthousiasme spelen de boventoon en daarmee is alles gezegd. Ze sprongen vanzelf al de auto in alsof ze dit elke dag deden en zodra we thuis waren was het als vanouds met uitzondering van Mia’s afwezigheid. Het in de tuin opnieuw kennismaken met de club waar nu ook Lizzy deel van uitmaakt ging net zo soepel als dat we verwacht hadden.

.

Binnen weten ze prima de weg en precies wanneer ze wat lekkers kunnen verwachten zoals na een wandelronde.

.

Natuurlijk is er niets leukers dan in het donker te gaan wandelen. ‘s Morgens vroeg of laat in de avond is het het leukste. Overdag is er in de verte vuurwerk te horen en daar houdt Lizzy niet van. Gelukkig is dat erg ver weg en laten Nelson en Doska zien dat het verre gedonder van de karbietgasten hen niet deert.

Laten we hopen dat dit morgen met Oudjaar ook goed gaat….

Ondertussen hebben we vernomen dat er al voor miljoenen euro’s schade is veroorzaakt door het vuurwerk, dat de Eerste Hulp posten door het hele land al lekker druk hebben en dat er zelfs iemand is overleden door vuurwerk. Oh ja, die idioot die met zijn vriend 70 kilogram vuurwerk ging halen in Duitsland en die het een goed idee vond zijn peuk uit het raam te gooien maar die weer de auto in waaide… BOEM !!!!! einde auto….

.

.


.

Zondag 31 december 2023

.

Gezellig binnen de jaarwisseling vieren.

.

Met allerlei lekkere dingen op voorraad hebben we 2023 uitgezwaaid. Dat vonden de hondjes natuurlijk sowieso geweldig.

Met het geluid van de TV hard aan en met de luxaflex dicht hebben we de avond uitgezeten. Binnen waren de hondjes afgeleid en verliep de avond voor ons ook rustig.

Doska hield zich bezig met haar speeltje en Nelson hield de TV met de MaskedSinger  in de gaten.

Lizzy, die normaal graag op de veranda van het andere chaletje ligt, kwam toch maar bij ons binnen liggen want hier had ze weinig last van het geluid en kwam ze ook aan extra lekkere dingen niets te kort.

.

.

.


.

.

Maandag 1 januari 2024 

.

Meer vuurwerk op de camping dan in de voorgaande jaren.

.

Elk jaar kijken we met vertrouwen uit naar een rustige jaarwisseling op de camping. Echter, doordat er nog al wat nieuwe gasten een chalet hadden gehuurd om op de camping Oud en Nieuw te vieren, hadden we daardoor ook een toename van vuurwerk rond de jaarwisseling. Gelukkig  vielen de knallen nog mee en hadden we niet te maken met de illegale Cobra’s (zeer zwaar vuurwerk) maar het aantal vuurpijlen die we in de lucht zagen vliegen waren aanzienlijk. Lizzy die dus echt bang is voor vuurwerk dat in de verte klinkt, wil overdag en in de avond absoluut niet mee om een rondje te lopen. Doska en Nelson hadden daar gelukkig geen probleem mee. Botas en Flor en hebben zich nog nooit iets aangetrokken van het vuurwerk dat hier te horen is.

Dat het verstandig is voor de campingeigenaar om iets tegen het afsteken van de vuurpijlen te doen lijkt mij voor de hand te liggen. De andere morgen trof ik op de camping op diverse plaatsen de restanten aan van afgeschoten vuurpijlen. Dit zijn geen onschuldige sterretjes maar pijlen die al gauw 90 meter de lucht in gaan en waarvan de resten dus ook weer neerkomen. Als dat op een dak terecht komt kan er zo maar brand of schade ontstaan. We hopen dat dit volgend jaar weer meer binnen de perken blijft.

.
.

.

.

Dinsdag 2 januari 2024  

.

Natte voeten…

.

Elke dag proberen we de wandelingen van de hondjes in het bos avontuurlijk te maken door steeds een andere route te volgen of bijzondere dingen te laten zien. Deze keer dacht ik dat het wel leuk zou zijn om de hondjes naar en oude dassenburcht te brengen waar ze de boel eens lekker konden onderzoeken.

 

Door de overvloedige regenval moesten we onderweg de nodige plassen ontwijken maar dat mocht natuurlijk de lol niet bederven. Immers, trek ik altijd voor het bos speciaal mijn rubberen schoenen aan. Ik had deze keer beter mijn laarzen aan kunnen trekken.

.

.

.

Toen we van het pad af liepen om de heuvel met de dassenberg te bereiken had ik niet in de gaten dat er onder een dik bladerendek een diepe plas verborgen lag. Tja, …. hoe dom kon ik zijn. Ik kom hier al ruim 10 jaar en ken elke plek van het bos en ondanks dat liet ik me toch verrassen … De hondjes die een eigen manier hadden gevonden om de heuvel op te gaan hadden de plas blijkbaar al lang gezien. Het was hierna nog een flink stuk terug naar huis ….

.

.

 


.

.

Woensdag 3  januari 2024

.

Wat je moet  doen als je in Spanje een verlaten hond aantreft

.

Vaak hoor je hoe vakantiegangers zwervertjes aantroffen, dat zij de hondjes of katjes uit medelijden eten gaven en met een gebroken hart de de dieren achter moesten laten toen de vakantie voorbij was.  Omdat veel Nederlanders  hun vakantie doorbrengen in Spanje hebben we dit stukje opgenomen uit “Spanje Vandaag”.

De nieuwe wet voor dierenwelzijn, die op 2 oktober 2023 van kracht werd, stelt een reeks maatregelen vast om huisdieren te beschermen, waaronder het achterlaten van dieren. Maar wat kan en moet je doen als je een achtergelaten hond vindt? Hoe moet je handelen in deze gevallen? Wat wordt beschouwd als verlating? We beantwoorden al je vragen.

Als je een achtergelaten hond op straat ziet rondzwerven, is het eerste wat je moet doen controleren of hij een microchip heeft. Hiervoor zou je hem naar de dierenarts moeten brengen, maar wat als de hond gevaarlijk lijkt, te groot is of als je hem niet kunt vervoeren? In dat geval is het het beste om een nabijgelegen dierenkliniek of de politie te bellen, want zij kunnen je verder helpen.

De nieuwe wet voor dierenwelzijn bepaalt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het ophalen van achtergelaten dieren, 24 uur per dag. Dit was voorheen vaak in handen van particuliere organisaties, zoals dierenbescherming organisaties. Artikel 22 van de nieuwe wet voor dierenwelzijn stelt specifiek: “Het is de taak van gemeenten om verdwaalde en achtergelaten dieren op te halen en onder te brengen in een dierenopvangcentrum. Hiervoor moeten ze beschikken over een noodservice voor het ophalen en verzorgen van deze dieren, 24 uur per dag.”

Het is van groot belang om een achtergelaten hond te melden bij de juiste instanties. Ten eerste omdat het de verantwoordelijkheid is van de gemeente om deze dieren op te halen en te zorgen voor hun welzijn. Daarnaast kan het ook helpen om de eigenaar van de hond op te sporen en te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt. Bovendien kan het achterlaten van een dier als een misdrijf worden beschouwd en kan de persoon die dit heeft gedaan worden gestraft.

Wat is het achterlaten van een dier met de nieuwe wet?

Volgens de nieuwe wet voor dierenwelzijn wordt het achterlaten van een dier beschouwd als een daad van wreedheid en nalatigheid jegens het dier. Dit geldt niet alleen voor honden, maar voor alle huisdieren. Het achterlaten van een dier kan verschillende redenen hebben, zoals financiële problemen, verhuizing of gewoonweg geen interesse meer hebben in het dier. Wat de reden ook is, het is nooit acceptabel om een dier aan zijn lot over te laten.

De nieuwe wet voor dierenwelzijn stelt dat het achterlaten van een dier kan leiden tot een boete van maximaal € 20.000. Daarnaast kan de rechter ook beslissen om de eigenaar te verbieden om in de toekomst nog huisdieren te houden. Dit kan voorkomen dat deze persoon opnieuw een dier achterlaat of verwaarloost.

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het achterlaten van een dier niet als een misdrijf wordt beschouwd. Bijvoorbeeld in geval van overmacht, zoals bij een natuurramp of een onverwachte ziekenhuisopname. In deze gevallen moet de eigenaar wel zo snel mogelijk contact opnemen met de juiste instanties om het dier te laten ophalen en verzorgen.

.

.


.

.

.

<<advertentie>>

Bezoekadres: Kalf 186A 1509 BB Zaandam   .

Karlijn

Mirjam

Judith

Sanne

.

.

.

.

.

.

Karlijn  heet u van harte welkom en ze stelt u graag voor aan haar knipteam Mirjam en Judith en laat u vooral eens extra mooi maken door Sanne. Natuurlijk kunt u uw afspraak online reserveren . ONLINE RESERVEREN Klik hier . . .

Alexander

 

 

 

 Alexander doet zijn best om de administratie en logistiek  probleemloos te laten verlopen en dat gaat prima.

.

.


. <<advertentie>> . . Bezoek de webshop door de foto te klikken… . . . . . . . . . . . .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

Donderdag 4 januari 2024

.

Regelgeving en de wet over hulphonden in Spanje

.

In Spanje is er geen nationale wetgeving rond hulphonden (perros de aistencia) Elke autonome regio heeft zijn eigen regels wat betreft de definitie van een hulphond, hoe ze gecertificeerd moeten worden en welke rechten ze hebben.

Over het algemeen worden enkel honden die getraind zijn door een gespecialiseerde organisatie om mensen met een handicap of ziekte te helpen, erkend als officiële hulphond. Het sleutelwoord hier is “getraind“. Honden die enkel emotionele ondersteuning bieden en geen specifieke training hebben gehad, worden doorgaans niet erkend.

Ook de nieuwe dierenwelzijnswet die in oktober 2023 van kracht is geworden, biedt geen duidelijke informatie over de wetten en regels voor hulphonden en emotionele steunhonden. Er wordt wel op meerdere plaatsen naar verwezen, maar specifiek wordt er niets omschreven in deze nieuwe wet die HIER geheel in het Spaans te lezen is.

Op de Spaanse website Dogpoint wordt aangegeven wat de regelgeving is in Spanje. Daarnaast staan er op DEZE pagina links naar de regels in elke autonome regio (alle tekst is in het Spaans).

Erkende hulphonden

De meeste Spaanse regio’s erkennen 5 types hulphonden:

 • Blindengeleidehonden (perros guía): getraind om blinden en slechtzienden te begeleiden.
 • Signaalhonden (perros señal): getraind om doven en slechthorenden te waarschuwen voor geluiden.
 • Servicehonden (perros de servicio): getraind om mensen met een fysieke handicap te helpen bij dagelijkse activiteiten.
 • Medische alert honden (perros de aviso/alerta médica): getraind om mensen met diabetes, epilepsie of andere ziektes te waarschuwen bij een aanval.
 • Autisme hulphonden (perros para personas con trastornos de espectro autista): getraind om mensen met autisme te beschermen en helpen bij noodsituaties.

De precieze definitie en rechten kunnen wel verschillen tussen regio’s. Het is altijd aangeraden de lokale of regionale wetgeving te consulteren.

Emotionele steunhonden

Emotionele steunhonden (perros de apoyo emocional) bieden gezelschap en troost, maar hebben geen specifieke training gekregen. Psychiatrische hulphonden (perros de asistencia psiquiátrica) daarentegen zijn wel opgeleid om psychiatrische episoden te detecteren en de effecten ervan te verlichten.

Noch emotionele steunhonden, noch psychiatrische hulphonden worden expliciet vermeld in de Spaanse wetgeving over hulphonden. In sommige regio’s, zoals Castilië en León, worden ze zelfs uitdrukkelijk uitgesloten.

Emotionele steunhonden spelen een belangrijke rol voor mensen met mentale gezondheidsproblemen zoals angst, depressie en eenzaamheid. Ze bieden troost en gezelschap. Helaas worden ze in Spanje niet erkend als officiële hulphonden.

De huidige wetgeving in de meeste Spaanse regio’s vermeldt emotionele steunhonden niet eens. Als ze al vermeld worden, dan vaak om expliciet te zeggen dat ze géén officiële hulphonden zijn en dus ook niet dezelfde rechten genieten.

Helaas worden emotionele steunhonden dus nog altijd niet op dezelfde manier erkend als “echte” hulphonden. Hopelijk komt hier binnenkort verandering in.

Rechten hulp- en emotionele honden

Helaas verschillen de rechten van zowel erkende hulphonden als emotionele steunhonden nogal van regio tot regio in Spanje. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste rechten.

Over het algemeen hebben officieel erkende hulphonden het recht om overal met hun baasje naartoe te gaan, inclusief:

 • Openbaar vervoer
 • Taxi’s
 • Winkels en supermarkten
 • Restaurants en cafés
 • Bioscopen en theaters
 • Ziekenhuizen en gezondheidscentra
 • Scholen en overheidsgebouwen

Daarnaast mogen ze ook niet geweigerd worden in hotels en vakantieverblijven. In sommige regio’s gelden ook nog bijkomende rechten, zoals gratis toegang tot bezienswaardigheden.

Helaas worden deze rechten lang niet overal gerespecteerd. Honden met een officieel certificaat worden nog steeds geweigerd op bepaalde plaatsen. Hier is dus nog werk aan de winkel.

Emotionele steunhonden hebben officieel geen speciale rechten in Spanje. Ze worden beschouwd als “gewone” huisdieren. Dit betekent dat ze overal geweigerd mogen worden waar huisdieren normaal gezien niet zijn toegelaten.

Enkel in die regio’s waar emotionele steunhonden wél expliciet zijn opgenomen in de definitie van hulphonden, genieten ze dezelfde rechten. Maar op dit moment is dat nergens het geval in Spanje.

Hopelijk verandert deze situatie binnenkort zodat ook mensen met emotionele steunhonden hun hond overal mogen meenemen. Want ook zij hebben nood aan de ondersteuning van hun trouwe viervoeter!

.

.

.


.

.

Vrijdag 5 januari 2024

.

Einde vakantie Doska en Nelson.

.

Het is net of ze door hebben dat er weer iets staat te gebeuren. Doska en Nelson kregen hun tuigje om zodat ik ze weer veilig thuis kon brengen. Op het moment dat we op het punt stonden om naar de auto te gaan kon Doska het niet laten om Lizzy in de deuropening  nog even uit te dagen en te verleiden om binnen op de bank te dollen.

.

We hebben op verzoek van hun baasjes Froukje en Bert hun vakantieplekje voor komende jaarwisseling weer gereserveerd.

.

.


.

.

Zaterdag 6 januari 2024

.


.

.

klik op dit logo om de site van NDG te bezoeken.

Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.

.

.

.


.

.

Zondag 7 januari 2024 

.

Update van Cros

.

Tijdens de feestdagen heeft hij die dagen diarree gehad maar daar is hij gelukkig weer van genezen. Cros gaat zijn laatste fase van zijn training in. Hij gaat nu de komende dagen aan de wandel buiten het Huis van de Dieren. Esmee gaat hem meenemen naar drukke plekken waar veel mensen zijn en waar hij ook vreemde honden tegen zal komen. Als hij daar mee klaar is krijgen we een beschrijving van Esmee waarmee we opzoek gaan naar een nieuw baasje. Maar er is extra goed nieuws want mogelijk is er al een geschikt baasje in beeld. Zoals jullie zullen begrijpen kijken we uit naar een volgend bericht van Esmee …

.

.

.


.

.

Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.

.

.


.

.

Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen? 

De bronafbeelding bekijkenGraag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 10 jaar partner is van de Vriendenloterij ?  Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ??? Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..

De bronafbeelding bekijken.

.

.

.

.

.

Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271.
.
.

.

klik op dit plaatje voor het filmpje.

.

Weer een leuk filmpjes ter ontspanning

Hondentips tegen de kou.

.

.

.


.

.

Berichten van baasjes….

.

.

Lex en Madeleine, baasjes van Tayra, stuurden nog een foto van de grote hulp van de Kerstman. 

Tayra had eigenlijk een plekje in het vorige weekjournaal moeten krijgen maar op de een of andere wijze is dat niet gelukt…

Het gaat fantastisch met Tayra die pas 13 jaar is geworden. Het overlijden van onze Mia die pas 9,5  jaar was geworden deed hen erg schrikken want ze moesten er niet aan denken dat hun Tayra is zou gaan mankeren.

In ieder geval gaan we 2024 in met alle goede wensen om van dit jaar ook weer een geweldig jaar te maken.

.

.

.


.

.

Anne Marie, baasje van Lucy, stuurde ons deze update met foto….

.

Hallo Ton en Annerie,
Allereerst alsnog gecondoleerd met het verlies van Mia.
Wel mooi om nu te lezen hoe de roedel zo mooi een andere rolverdeling krijgt, dieren zijn zo mooi!
Met Lucy gaat het langzaam minder, ondanks de pijnstillende injecties en aanvullende pijn medicatie.
Ze blijft wel vrolijk en probeert te doen of er niets aan de hand is.
We gaan het zien komend jaar, zolang het goed is voor haar gaan we door.
Ik wens jullie een gezond en gelukkig 2024 toe samen met de honden.
Groetjes Anne Marie

.

.

.


.

.

 

Linda, baasje van Millie, Sjors en Mike, stuurde ons deze foto’s met update

 

Situatie met oudejaar: van ellende maar met Sjors Millie en Mike in de toilet gaan zitten.

.

Maar als het dan Nieuwjaar wordt is het feest….

 

????????????Mijn lieve snoetje 6 jaar vandaag???? Ze is niet echt in de feeststemming na al het vuurwerk van afgelopen nacht en nog steeds geknal, dus maar ff lekker bijkomen met lekkers en knuffels op de bank????????????

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

De 4-kanten column van Ton

 

Algeheel vuurwerkverbod heeft extra positief effect. 

Even de stand van zaken bekijken.

Heeft u de documentaire gezien wat het vuurwerk met dieren doet? Nee??? Kijk het eens  terug op NLZiet of Programma gemist. Het is een programma waarbij dieren werden uitgerust met een camera zodat je als kijker ziet wat dieren meemaken tijdens het afsteken van vuurwerk. De onbeschrijfelijke angst die zij ervaren is werkelijk misselijk makend omdat je beseft dat het gooien van vuurwerk dus werkelijk nutteloos en onnodige ellende oplevert. Naast harde knallen zijn ook sissen, fluiten en andere hoge tonen voor dieren angstaanjagend. En de communicatie van in het wild levende dieren kan door het geluid van vuurwerk verstoord worden. Bovendien kunnen dieren last hebben van de flitsen, trillingen of de geuren die vrijkomen bij het afsteken van vuurpijlen. Volgens Amivedi, de organisatie die vermiste huisdieren bijhoudt, was de het aantal van weggelopen dieren dit jaar op 30 december al 547 dieren. Slechts een deel hiervan is weer herenigd met de baasjes. 182 katten, 26 honden, 16 vogels en 12 knaagdieren zijn helaas niet teruggevonden. Tja, als je toch niks om dieren geeft dan zal het je ook niks kunnen schelen dat die beestjes zoek zijn en gezinnen hun huisdier kwijt zijn geraakt.

Misschien ben je wel geraakt door 14 miljoen euro aan materiele schade die dit vuurwerkfeestje heeft opgeleverd. Bedrijven, woningen en auto’s zijn dit jaar weer in de as gelegd. Helaas wordt niet alles door de verzekering gedekt want vliegt je auto bijvoorbeeld door vandalisme (of onbekende dader) in de brand en ben je, net als de meeste mensen WA verzekerd, dan kun je fluiten naar je centen.

OK, als je dit ook niet belangrijk vindt dan is er nog het fysiek menselijke leed. Maar ja, als je al geen enkele reden ziet om het gebruik van  vuurwerk te beperken als je het bovenstaande hebt gelezen dan zal het je ook niets kunnen schelen dat er dit jaar tijdens het afsteken van vuurwerk 2 doden vielen te betreuren. Daarnaast werden er vele gewonden binnengebracht bij de SEH.  24 mensen (waaronder 2 kinderen)  moesten naar het Oogziekenhuis voor een speciale behandeling en zullen deels hun gezichtsvermogen kwijt zijn. Plastisch chirurgen spraken van een horrornacht vanwege de 54 wondbehandelingen waarbij vingers en hele handen geamputeerd moesten worden. werden. In totaal waren er dit jaar 1.253 vuurwerkslachtoffers.

Als laatste heb je nog de idioten die zo nodig met vuurwerk naar elkaar en naar hulpverleners moeten gooien. Dat hierbij juist ook illegaal zwaar vuurwerk wordt gebruikt maakt het nog erger. Ongetwijfeld heeft u de noodkreet van de politie gehoord die andermaal oproept tot een algeheel vuurwerkverbod. Zo’n 20 agenten hebben letsel opgelopen. Brandwonden en gehoorschade werden veroorzaakt door gericht afgeschoten zwaar illegaal vuurwerk. Vanuit de Tweede Kamer wordt opgeroepen voor een verbod op het dragen van bivakmutsen die bij relletjes en acties tegen de politie blijkbaar tot de standaard uitrusting is gaan horen van het schorem dat opzettelijk georganiseerd de confrontatie  met de politie op zoekt. Dit heeft natuurlijk niets meer te maken met het vieren van Oud en Nieuw. De politiebond hoopt dat de politiek nu niet alleen het vuurwerkverbod gaat regelen maar ook het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk strafbaar gaat stellen. Een handgranaat mag je ook niet thuis of bij je hebben. Keer op keer is al aangetoond dat illegaal vuurwerk net zo gevaarlijk, of nog gevaarlijker is dan een aanvalshandgranaat.

Als absoluut dieptepunt kunnen wel de 52 jarige man noemen die rond 02.30 uur in Leek zwaar mishandeld werd nadat hij een groepje aansprak die vuurwerk naar zijn hondje gooiden. Toen hij strompelend thuis kwam is hij overleden. Inmiddels is daar een achttien jarige meneer voor opgepakt en vraagt de politie om getuigen van dit fatale incident.

.

Als laatste wil ik nog een opmerking maken over een klein onderzoekje dat heeft plaatsgevonden onder kopers van vuurwerk.

Het meeste vuurwerk ter wereld per hoofd van de bevolking wordt in Nederland afgestoken. Binnen Europa is er in Nederland ook het meeste consumentenvuurwerk in de straat. Vuurwerk uit de tweede en derde categorie, dat in België, Duitsland en Denemarken verboden is voor particulieren, is hier wél toegestaan maar wordt daar wel verkocht ?!??! Gemiddeld werd er dit jaar per inwoner €57 aan vuurwerk uitgegeven. In totaal werd in Nederland 105 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk maar naar verwachting werd er daarnaast door Nederlanders nog eens voor circa 5 miljoen vuurwerk gekocht in Duitsland en België. Rond oudjaar gaat er voor meer dan 61.000 kg aan consumentenvuurwerk de lucht in.

Vuurwerkkopers kun je verdelen in verschillende groepen en als je de gegevens eens goed bekijkt krijg je een heel bijzondere inzicht.

Onderzoek toont aan dat mensen die leven in sociaal zwakkere wijken wonen en doorgaans een minimum inkomen hebben, per aankoop het meest uitgeven aan vuurwerk. Van deze groep vuurwerkkopers geeft circa 50% bedragen tussen de 100 en 500 euro uit voor een vuurwerkpakket, echter bij circa 20% van de kopers zijn uitgaven tussen de 500 en 100o euro (of meer) voor vuurwerk geen uitzondering.

Misschien is een algeheel vuurwerkverbod wel een heel goede maatregel tegen armoede bestrijding …

.

.

.

.

 

.

 


.

.

<<Advertentie>> . a

klik op de foto om de website te bezoeken

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Wist u overigens dat we al ruim 7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?

.


.

MMMM…. even nadenken …

.

Afsluitend hier de (on)zin van de week:

.

Wel eens gezien hoe de redding van lawineslachtoffer er uitziet ?

Zie hoe ze getraind worden….

.

 

.

.

 

 

 

.

.

.

.

.

.


.

.

DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER

.

 

 

Mellow van 28 januari en 17 februari 2023

 

.

.

.

.

.

.

.

 

Arie van 10 tot 25 mei 2024

 

Arie van 8 september tot 25 september 2024

Nelson

Doska

.

.

.

.

.

Nelson en Doska van 30 december 2024 tot en met 2 januari 2025

 

 

«
»

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!

Plaats hier uw reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplicht veld *

Wilt u een Persoonlijke Avatar afbeelding bij uw reacties? Ga dan naar www.gravatar.com